Созопол останал само с 600 хил. лв., кметът извика ревизия

https://www.24chasa.bg/region/article/7865431 www.24chasa.bg
Тихомир Янакиев СНИМКА: Фейсбук

Новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев е поискал от Агенцията за държавна финансова инспекция спешен финансов одит на една от най-атрактивните морски общини за 10 години назад заради тежкото финансово състояние, в което е изпаднала. Ревизията трябва да провери дали законосъобразно са се изразходвали публичните средства, включително от европейските фондове и програми.

"По сметките на общината има 1,4 млн. лв., но като махнем от тях 800 хил. лв., които са целеви за детската градина в Равадиново, остават 600 хил. лв. В същото време задълженията по кредитите възлизат на 22 млн. лв., отделно 4,2 млн. са неразплатените разходи, 1,4 млн. дължи и на бургаската екоинспекция", заяви Янакиев, който е бивш банкер.

Новият кмет поискал одита, за да види къде са пробойните в харчовете и да започне на чисто мандата си. При всички случаи обаче заради финансовия колапс се налагало предприемането на непопулярни мерки.

"До фалит няма да се стигне, но сигурно ще се наложи да имаме почти нулева година за капиталови разходи. Ще трябва да се съкратят и 10 души от общината. Освобождаването им не е по мое решение, а според програмата за оптимизацията, която бе приета от предишния общински съвет и я заварих", коментира Янакиев пред "24 часа".

И добави, че ако държавата откаже финансов одит, ще трябва да се бръкне от джоба, за да плати ревизията.

"Може би счетоводните стандарти са спазени, но трябва да се види как са се харчели парите. Ще проверявам и изпълнението на обществените поръчки, например колко асфалт е положен по улиците, има разминавания със заданията на общината и т.н.", коментира кметът.

Предшественикът му Панайот Рейзи не вдигаше телефона си, а вр.ид.кмет Катя Стоянова, която го наследи в края на април след започналото срещу него разследване за злоупотреби с 2 млн. лв. общински пари, отказа коментар.

"Вече не съм кмет, няма да коментирам", заяви Стоянова.

Тихомир Янакиев от БСП спечели изборите след близо 12-годишно управление на Рейзи, който в края на третия си мандат напусна ГЕРБ и на изборите влезе в общинскя съвет като съветник от СДС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов