Воден режим в две варненски села заради мръсна вода

https://www.24chasa.bg/region/article/7869957 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Режим на водата е въведен в две варненски села - Голица и Булаир, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Причината е настъпилото засушаване и намаляване на нивото на водоемите. Осигурено е алтернативно водоснабдяване с водоноски за битови и хигиенни нужди.

Пробите от централния тръбопровод на с. Голица, взети в периода 16 - 31 октомври, показват сериозни отклонения по показателите за колиформи, ешерихия коли и ентерококи, а в с. Булаир – за колиформи.

Във връзка с това РЗИ – Варна, препоръчва водата от централната водоснабдителна система в Голица и Булаир да не се ползва за пиене и приготвяне на храна до възстановяване на качеството й.

Издадено е предписание до ръководителя на ЕТР при „ВиК-Варна” за отстраняване на несъответствията по изследваните показатели на питейната вода и за осъществяване на учестен контрол на процеса на дезинфекция на питейната вода в Голица и Булаир.

Инспектори от РЗИ – Варна, извършват насочени проверки, придружени с пробонабиране в района на режимно водоснабдяване. Информирани са кметовете на населените места и директорите на детските заведения - дадени са предписания за ползване на бутилирана вода в детски градини, училищата, заведенията за приготвяне на храна и други за осигуряване на достатъчно съдове за резервна вода, за извършване на редовна дезинфекция на съдовете, на диспенсърите за топла/студена вода и на цистерните за съхранение на вода, съобщават още от Здравната инспекция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка