Рибовъди от Пловдивско: 1 евро субсидия за всеки екземпляр!

https://www.24chasa.bg/region/article/7952406 www.24chasa.bg
Радослав Динчев с едър екземпляр.

За животновъдите, които гледат крави, овце и кози има субсидии, а за нас – хората, които произвеждаме най-хубавата храна – рибата, няма.
Това заявиха рибовъди от Пловдивдско, които настояват за средства, както всички останали фермери.

Според Радослав Динчев, който притежава язовир, добре е да се заимства опитът на Румъния и Унгария, където се подпомагат с 1 евро за произведена и продадена риба. По този начин тяхната продукция е по-конкурентноспособна на европейския пазар.

Фермата Динчев е на 2 километра от село Царимир. В нея се произвеждат около 150 тона годишно риба за консумация и близо 100 тона зарибителен материал. Във водоемите се отглежда предимно шаран, но има и толстолоб, бяла риба, амур и личинки за риболов. Някои екземпляри шаран достигат дължина от 120 см и тегло около 35 кг.
Качествата на рибата зависят от водоема и храната, а в България са много добри, твърди Динчев. Той уточнява, че тази за консумация се храни с гранули и ечемик и това дава чудесните вкусови качества на продукта.

Според Динчев през последните години във връзка с повишената култура на българина в областта на диетичното и здравословно хранене се забелязва и по-голямо търсене на риба и рибни продукти.