Вижте как изглежда мястото - учители и родители не искат там многоетажен паркинг в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7956807 www.24chasa.bg
Сред кал, локви и мръсотия спират сега колите на ул. "4-и януари" в Пловдив.

В район "Западен" вече е готов, пускат го януари

Съпротива срещу строителството на многоетажен паркинг на метри от Хуманитарната гимназия в Пловдив оказват родители, учители и ученици. Съоръжението трябва да бъде вдигнато в двора на ул. "4-и януари", където беше сградата на ТЕЛК. От години имотът пустее, а в двора безразборно спират коли сред кал, локви, разбити плочи и мръсотия.

"Проблемът е голям, но ще го решим с кмета Здравко Димитров", увери пред "24 часа" областният управител Дани Каназирева. До нея е изпратена петиция с над 1300 подписа с копие до градоначалника и местния парламент. В нея родители и преподаватели от Хуманитарната гимназия и от ОУ "Княз Александър Първи" не желаят по никакъв начин да се строи многоетажен паркинг. Според тях той ще се наруши учебния процес и значително ще замърси въздуха около двете учебни заведения. Изместването на оградата към сградата на гимназията също се посреща с недоволство."Колите ще минават под прозорците на класните стаи", обясни директорката на основното училище Анета Вълева.
Предишната градска управа взе решение да построи на това място паркинг на няколко нива. В момента той се проектира. Бившето ръководство на града беше обявило, че ще кандидатства пред Фонда на фондовете за кредит от 13 млн. лева, с които да построи въпросния паркинг заедно с още един в "Тракия", както и да ремонтира разбития подлез до баня "Старинна".
Каназирева твърди, че не е проведено обществено обсъждане за съоръжението до Хуманитарната гимназия. "Подробно ще обсъдим с кмета какви действия да се предприемат, за да не ощетяваме интересите на гражданите и особено на децата", коментира тя.
Успоредно в район "Западен" е почти готов първият общински многоетажен паркинг. В момента вървят довършителни работи, правят се и настилките. Той е за 150 автомобила, а инвестицията е малко над 3 млн. лева. Очаква се след Нова година да бъде открит.