Полицията освободи пътя Стара Загора - Хасково без напрежение (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/8886923 www.24chasa.bg
След като тази сутрин бяха премахнати палатките им от пътя Стара Загора - Хасково, протестиращите останаха край пътното платно. Те ще решават тепърва как да продължат протестите си. Снимки: Ваньо Стоилов

Почти седмица - от вечерта на 31 юли в петък до днес сутринта в 4,30 часа групата на протестиращите остана на пътя Стара Загора - Хасково, където бяха вдигнати и палатки, в които хората се сменяха на ротационен принцип. В ранния час в петъка полиция и жандармерия обаче проведе акция, разпоредена от областния директор на МВР, и разчисти пътя от протестиращите и техните вещи.

"При акцията не е имало съпротива, нито полицейско насилие. Няма и задържани. На пътното платно е имало 3 души, на които са съставени актове за административно нарушение, тъй като с присъствието си там са възприпятствали свободното движение. Други трима души бяха установени край пътното платно. На всички са проверени личните документи", каза днес пред "24 часа" началникът на Пътната полиция в Стара Загора главен инспектор Бончо Славов. Той обясни, че е избран този ранен час за акцията, тъй като по това време на денонощието движението по пътя не е интензивно и няма да се пречи на преминаващите.

Палатките и другите вещи на протестиращите са били преместени на полянка край пътя. Днес сутринта десетина души със знамена и плакати бяха останали на мястото в очакване да пристигнат и други протестиращи, за да решат заедно как да действат занапред. Преминаващите край тях шофьори реагираха различно - едно ги поздравяваха в знак на солидарност, други размахваха срещу тях средни пръсти.

Протестиращите казаха, че са отказали да подпишат наложените им актове за административно нарушение.

Полицейското присъствие в района остава засилено, но движението по пътя Стара Загора - Хасково вече се извършва свободно.

Интересното при протестиращите от Стара Загора е, че според тях не те, а полицията бе блокирала от минали петът вечер пътя за Хасково, тъй като те самите пропускали автомобилите, но униформените ги спирали избирателно. До тази блокада се стигна на 31 юли, когато протестиращи с около 70 автомобила стигнаха до южния квартал "Кольо Ганчев" в рамките на разрешено протество автошествие, след което обявиха, че в рамките на гражданско неподчинение ще блокират магистрала "Тракия". С мотива, че не може да осигури нито тяхната, нито на пътуващите по високоскоростния път хора безопасност, полицията ги спря в района на бившето летище и прегради с кордон пътя. От тогава почти седмица продължи играта на нерви между униформени и протестиращи, които ден след началото на блокадата обявиха, че се отказват от спирането на движението по магистрала "Тракия", но твърдо поискахада им бъде позволено да упражнят конституционното си право на свободно предвижване, като с автоколоната си минат по детелината над магистралата на километър 208 - отбивката за Стара Загора, и се приберат по домовете си. До последно обаче полицията не им позволи това.

Казусът стигна и до Административния съд в Стара Загора, който в четвъртък реши, че няма основание да се иска МВР да свали блокадата си от пътя Стара Загора - Хасково, тъй като действията на униформените там са били според регламентираните им в закона пълномощия. Това решение на съда може да се обжалва през Върховния административен съд в 3-дневен срок. Делото бе образувано по искане на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията в център Варна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз