Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

https://www.24chasa.bg/region/article/9023358 www.24chasa.bg
.ДОНЧО БАРБАЛОВ

С 30 млн. лв. по-малко обаче са постъпленията от такси за детски градини и строителни разрешителни

10 млн. лв. повече местни данъци са платили софиянци въпреки коронакризата. Наблюдава се добра събираемост при приходите от данъци - те са 256,5 млн. лв. към края на август, съобщи зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов.

“Очаквано имаме 5,2 млн. лв. повече от данъка върху колите, тъй като сега замърсяващите и мощни автомобили плащат по-висок налог. 6,9 млн. лв. повече са постъпили от данък възмездно придобиване, който също бе повишен. Изоставане има при данъка за таксиметровите превози - с 973 000 лв. по-малко спрямо 2019 г. Но повечето таксиметрови водачи се възползваха от възможността да подновяват своите разрешителни на 3-месечна база. Обяснимо е и изоставането при туристическия данък - 775 000 лв. по-малко. Тук

намалението е

сериозно - 50%

по-малко

спрямо 2019 г.

Причината е малкото реализирани нощувки и проблемите на туристическия сектор заради ограниченията, наложени от пандемията”, обясни Барбалов.

С 5 млн. лв. по-малко са приходите от таксата за детски ясли и градини, които дълго бяха затворени, а сега посещаемостта е доста по-ниска от обичайната.

От строителни разрешителни в местната хазна са влезли 5,1 млн. лв., докато до края на август 2019 г. те са били 8,6 млн. лв. “Моята оценка е, че тези приходи няма как да бъдат наваксани до края на годината”, смята Барбалов.

Значителен е и спадът при приходите от продажба на земя - 7 млн. лв. по-малко. С 4,6 млн. лв. са намалели постъпленията от продажба на сгради. Така общо спадът в приходите от такси към края на август е с 30 млн. лв. по-малко.

Заради коронакризата още през пролетта се наложи столицата да актуализира финансовата рамка за 2020 г. “Намалихме с 23 млн. лв. приходната и разходната част. Така реагирахме превантивно на очаквания спад в приходите. Прогнозата ни се оказа коректна. Данните за изпълнението на бюджета към края на август показват 20,5 млн. лв. по-малко приходи в сравнение със същия период на 2019 г. В момента подготвяме допълнителен анализ и нова корекция на бюджета. Стремежът ни е да имаме балансиран бюджет, който да покрие необходимите общински дейности. През следващите седмици ще внесем коригиран вариант, който, надявам се, да е последен за тази година, и ще отрази промените в приходите на общината заради коронакризата, както и областите, в които може да се направи икономия на средства с цел баланс на бюджета”, подчерта Барбалов.

Той е категоричен, че

новата корекция

няма да е

за сметка на

основните

инфраструктурни

проекти

Направена е оценка проект по проект, за да може да се осигури изпълнението на най-важните. Ако има обект, който не може да се случи през тази година, той ще бъде предвиден през следващата, увери Барбалов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена