Обществени паркинги в кварталите ще се изграждат и с частни инвестиции

https://www.24chasa.bg/region/article/9143957 www.24chasa.bg
СНИМКА: PixabayS

Правила за изграждане на обществени паркинги с частни инвестиции в София гласува днес Столичният общински съвет.

Общинарите приеха програма за изграждане на паркинги за обществено ползване с частни инвестиции, която предвижда за общински терени, които са отредени за паркинги, да може да се учредява срочно право на строеж. Срещу това инвеститорът се задължава да построи обществен паркинг по одобрен от общината проект, да го управлява за срок до 30 години и да го предоставя за ползване на гражданите, като възвръща инвестицията си от таксите и поеме риска от загуби. След изтичане на срочното право на строеж, тези паркинги ще стават общинска собственост и ще се стопанисват от Центъра за градска мобилност.

Предвижда се строителство на паркинги в общински имоти, но без да се променя собствеността на терена. 

Инвеститорите ще бъдат избирани след публични конкурси, като се предвижда СОС да одобрява за всеки имот условията на процедурата. Ще има изисквания за брой паркоместа, срок за изграждане, обезщетения и др. Инвеститорите, които предлагат повече паркоместа и по-кратък срок за правото на строеж, ще получават повече точки при класирането.

По настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова за всяко предложение за изграждане на паркинг ще се провежда обсъждане с живеещите в района граждани. Тяхното мнение ще бъде решаващо за това дали да се стартира процедура и да се изгради паркинг.

С новите правила СОС се надява в следващите години да се изградят повече паркинги в кварталите.