Съдят служител на аквапарка в Приморско за смъртта на 18-годишен турист

https://www.24chasa.bg/region/article/9447178 www.24chasa.bg
След трагичния инцидент аквапаркът остана затворен за известно време. Снимка:Елена Фотева

Разпоредител от аквапарка в Приморско застава пред Бургаския окръжен съд на 26 януари. Той е подсъдим за смъртта на 18-годишен турист, загинал при спускане от атракциона "Голямото цунами" на 8 август 2019 г.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е нарушил Наредбата за условията и реда за устройство, безопасността и техническите изисквания към съоръженията, поставяни в увеселителни обекти и Правилникът за ежедневна работа на разпоредители, предоставяйки възможност на посетител да се спусне по пързалката „Голямото цунами“ без да се увери, че пострадалото момче е напуснало пързалката и е в безопасност.

Установено е също, че разпоредителят в атракциона не е забранил на пострадалия и спусналото се след него момче да преминат през пързалката в неправилно положение – легнали по корем и с главите напред. В резултат от тези нарушения, в средата на пързалката настъпил удар в областта на главите на двете момчета, от който последвала тежка черепно-мозъчна травма на пострадалия, довела до неговата смърт, припомнят от прокуратурата.