Топят по-бързо снега с нов метод в Пловдив

700 чистачки мобилизирани за откриването на  европейската столица на културата на 12 януари За първи път Пловдив ще бори снега тази зима по нова технология, съобщи директорът на "Чистота" Иван Стоянов. "Вместо да ръсим суха сол по пътищата, правим разтвор 3:1 вода и калциев дихлорид. Течността се поставя в резервоара на машината и тя разпръсква

Площадът на Пловдив поскъпва на 18 млн. лева

Ремонтът на централния площад в Пловдив се завишава с 4,7 млн. лв. и общо ще струва 18 млн. с ДДС. Това стана ясно преди малко, след като общинският съвет реши да надуе цифрата. Увеличението идва от това, че при първоначално избрания проект настилката трябваше да е с бетонови плочи. Сега обаче се реши тя да е смесена - бетон и гранит.

С още 5 млн. лева поскъпва ремонтът на площада в Пловдив

Преустройството на централния площад в Пловдив скача с над 5 млн. лева. Местният парламент трябва да реши кой от трите варианта на ремонта да избере. Експертният съвет в общината и Институтът за паметници на културата са одобрили комбинирана настилка от гранит и бетонови плочи. Съветници се опасяват, че цената ще надмине 17 млн.

В "Столипиново" изпревариха багерите, сами си бутат магазините

Без да дочакат багерите, собственици на незаконни търговски обекти в "Столипиново" сами ги събарят. "Превъзпитаха се, разбраха, че така повече не може", коментира кметът на район "Източен" Николай Чунчуков. Той е наредил да бъдат разчистени 10 магазина, вдигнати без разрешение. Притежателите им обаче взели инициативата в свои ръце и започнали да

Кобрата: Чакам Джошуа да се настрои за двубой с мен

Готвят зрелищен мач на Тервел Пулев в Пловдив Чакам момента Джошуа да се настрои, за да излезем на един ринг двамата. Това обяви в Пловдив Кубрат Пулев, който огледа зала "Колодрума", където в началото на 2019-а готвят мач за брат му Тервел. "Предстоят ми битки в Щатите. Готов съм да се боря за световната титла.

Изливат 13 бетонни колони в мозайките на Базиликата в Пловдив

До 10-ина три 13 бетонни колони ще се извисят върху мозайките на Раннохристиянската базилика на Филипопол. Други три 5-метрови носещи съоръжения вече са издигнати. Те ще държат бъдещата металната конструкция, която ще покрива ценните артефакти. "Работим събота и неделя, бързаме да хванем хубавото време", заяви техническият ръководител Иван Ранов.

До 4 месеца детмаг "Снежанка" става художествена галерия

Жалбата, която забави ремонта, отхвърлена Почти 30-годишна епопея с бившия детмаг "Снежанка" е на път да се реши, а сградата в сърцето на Пловдив скоро да се превърне в художествена галерия на две нива. Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на декласирания участник "Саграда" и е потвърдила избора на "Ай ди ел".

Хълмът Бунарджика в Пловдив неузнаваем напролет

"Вижте сега как изглежда Бунарджика, защото на пролет няма да можете да го познаете". Това заяви градоначалникът на Пловдив Иван Тотев, който с кмета на район "Централен" дадоха старт на мащабното благоустройство на най-предпочитаното тепе. 2 млн. лева е инвестицията. Акведуктите, които са сваляли водата в езерото, ще бъдат облизовани и укрепени.

Монтират вавилонска кула за старта на тържествата в Пловдив

Затварят за 20 дни най-централния булевард, кметът не очаква хората да ругаят 15 дни ще отнеме монтажът на гигантска сцена, от която на 12 януари ще стартира откриващото събитие в Пловдив за европейска столица на културата. Тя ще наподобява вавилонска кула, висока 25 метра и ще е на различни нива, от която ще се изявяват артистите.

Парк с ботаническа градина в пловдивския квартал "Прослав"

В истинска ботаническа градина се превръща новият парк в пловдивския квартал "Прослав". Кметът на район "Западен" Димитър Колев и градоначалникът Иван Тотев прерязаха лентата. Върху площ от 5 декара в момента се залесяват черен бор, магнолии, къдър, калбовидна туя, лавровишни и още куп разнообразни видове.

12 млн. лева къта градската управа на Пловдив за нищожна лихва

11,6 млн. лева държи в банка пловдивската община, но лихвата е едва 30 000 лева. Парите са предназначени за планирани разходи, но в момента не са необходими и затова стоят на депозит. Те са включени в общите приходи. От години местната власт къта милиони на влог, но имаше времена, когато прибираше по 1 млн. лева годишна лихва.

516 000 лева за хляб и прах за пране брои пловдивската община

Над половин милион лева за хляб и перилни препарати е отделила пловдивската община за социалните заведения и предприятия. Очаква се голямо наддаване за двете обществени поръчки. Първата е за 166 000 лева и включва доставки на няколко вида хляб, козунаци, баници, гевреци, кифли, сиренки и кашкавалки за 2 години.

Общинари разбиха свинарник до Пловдивския университет

Залягали в храстите, за да спипат стопанина, съставиха му два акта по 1000 лв. Частен свинарник до новите общежития на Пловдивския университет разбиха инспектори на общинския инспекторат. "Залягаха зад храстите, дебнаха, криха се в близката гора, докато спипат стопанина, който от години въди прасета.

Съдебни медици спират да ходят на убийства, след 5 г. масово се пенсионират

Ако минат към прокуратурата, ще има упреци към експертизите им, смята Сотир Цацаров До 5 години повечето съдебни медици у нас ще бъдат пенсионери. А нови кадри няма. В Северозападна България три съдебни окръга разчитат на един патоанатом, който е пред пенсия. На този човек в момента тежат 232 неизготвени заключения, а тези, които е направил,

Главният прокурор: "Каолин" няма нищо общо със свободата на словото

Твърденията, че двете досъдебни производства срещу Иво Прокопиев са удар по свободата на словото, не отговарят на истината. Той не е разследван за издателската си дейност, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. Според него разследвания вървят срещу лица, за които има данни, че са извършили престъпления.

Цацаров: Разследването срещу Баневи няма да е само за "Полимери"

Турският съд е разрешил екстрадиция на Митьо Очите Разследването срещу Николай и Евгения Баневи ще се разширява. Стартовата точка е източването на приватизираното и фалирано от тях "Полимери"-Девня. На действията на обвинението няма да се ограничат само да това. Анализът на документите продължава и утре колегите от специализираната прокуратура ще

Цацаров: Прокопиев е разследван за "Каолин", а не като издател

Иво Прокопиев е разследван не като издател, а като бизнесмен и по-конкретно за "Каолин". Твърденията, че бил подведен под отговорност, защото неговите издания пишели срещу корупцията, не отговарят на истината. Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, който участва в национална среща на съдебните медици.

Съпругата на Ди Киро: 2 г. искам да подаря мозайка на Стария Пловдив, не става и не става

Русалия Кирова, съпруга на големия художник Ди Киро, е съкрушена. "И на този Димитровден няма да бъде поставена мозайката "Тракийката", която от 2 г. се опитвам да подаря на Стария Пловдив.  Държах да я експонират на площадчето, което носи името на Димитър Киров. Но не става и не става", отчаяна е балерината.

13 г. затвор за пловдивски бизнесмен, поръчал убийство и палежи

Пловдивският окръжен съд даде общо 13 години затвор на бизнесмена Атанас Червенков - Райфъла. Той е признат за виновен като подбудител за убийство на своя конкурент от частен медицински център Аргир Гяуров.  Червенков поръчал и палежи на автомобили, сред които два джипа на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов.

Само ден се задържат на щанда плодовете и зеленчуците в "Кауфланд"

Сутрин ги берат, мият, опаковат, а непродадените до следващата вечер се заменят с нови “Понятието “залежала стока” при нас не съществува. Особено при еднодневните зеленчуци и плодове. Всичко, което не е пласирано, не подлежи на продажба. Изключение се прави само за стоки от типа на картофите и лука. Те могат да престоят до 2 дни.

Защо площадът на Пловдив е неповторим и не бива да има компромис в преустройството му

- Той съвпада с античната агора - даденост, каквато не всеки град има - Няма да отстъпим от идеята да го слеем с Римския форум, категоричен е кметът Иван Тотев Колко са градовете в света, където съвременните им площади съвпадат едно към едно с тези от античността? Тази даденост я има Пловдив. Дори столици на цивилизации като Атина и Рим не могат

Оневиниха напълно собствениците на бутнатия тютюнев склад в Пловдив

Пловдивският окръжен съд оправда изцяло собствениците на съборения тютюнев склад на улица "Одрин" 8. Те бяха обвинени в разрушаване на паметник на културата, чието събаряне започна на 6 март 2016 г. и беше спряно с протести. Георги Бранеков и Александър Николич чуха току-що "невинни". Според техния адвокат Розалина Апостолова съдия

Жители на Шекер махала: Война ще става, война! (Снимки)

Жандармерия охранява бутаница на 10 незаконни къщи. "Война ще става, война!", крещят жители на пловдивската Шекер махала. Армия от тежка въоръжена жандармерия охранява акцията по събаряне на 10 незаконни къщи. Бутането е предприето от кмета на район "Северен". Ральо Ралев, който ръководи операцията.

Племенник на Антонина Стоянова оправдан след 9 г. дела за лекарска грешка

- Д-р Борис Кузманов и колегата му д-р Христо Кунчев чуха "Невинни" - Съсипаха му кариерата и репутацията, изригна проф. Йорданка Кузманова, сестра на бившата първа дама След 9-години съдебен кошмар гинекологът д-р Борис Кузманов, племенник на Антонина Стоянова, и колегата му д-р Христо Кунчев чуха "Невинни".

Окончателно: Полицаят, убил човек и се крил 7 г., ще лежи в затвора

Защитата сезира съда в Страсбург за нарушаване на правата му Пловдивският апелативен съд не се смили над бившия полицай Никола Ерелийски и го остави да лежи 2-годишната си присъда в затвора. Това стана 5 дни след като окръжният съдия в Пловдив Елена Захова отсече, че абсолютната давност не е изтекла.

Разкопаха пак бул. "България" в Пловдив, огромни задръствания

Цял месец шофьорите ще късат нерви около кръстовището на бул. "България" и "Васил Априлов". Причината е прокарване на топлопровод от ЕВН. В момента се работи по южното платно от "България", което е затворено, а колоните се точат и едва пълзят. Задръстванията започват още от моста на Университета по хранителни технологии.

Ще отърве ли затвора полицай, убил човек и укривал се 7 години?

- Той и екзекуторът на журналистката Виктория Маринова действат еднакво - бягат от правосъдие в чужбина - Казусът с Никола Ерелийски е безпрецедентен, казват юристи и спорят дали е изтекла абсолютната давност на наказанието Каква е приликата между пловдивския полицай Никола Ерелийски и сочения за убиец на русенската журналистка Северин

Кметът Иван Тотев отряза превозвачите: Билетът и картите със същите цени и догодина!

Цената на билета и картите за масовия транспорт в Пловдив остава същата и догодина, отсече кметът Иван Тотев. Преди дни частните превозвачи са поискали общината да ги компенсира заради скока на горивата. Те се оплакаха, че търпят загуби по 100 000 лева месечно на фирма. "В бюджета на Пловдив т.г. са предвидени 1 млн.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.