Минерална вода и в “Надежда”, ще строят обществен басейн

Обществен минерален басейн зад 15-о училище в “Надежда” може да изгради Столичната община. Това е една от идеите по проект за зелен здравословен коридор по програма “Хоризонт 2020” на ЕС. София си партнира с Порто и Нант, участват 28 международни институции. Столицата получава 1,2 млн. евро за проекти в сферите на енергията, водата,

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

За довеждащия транспорт до метрото няма да се плаща допълнителен билет, казва в интервю зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт на София Още акценти от интервюто:  Със 133 млн. лв. купуваме още автобуси, 15 електробуса, 13 трамвая и 10 метровлака Предлагаме 1,7 млрд. лв. бюджет. Ще инвестираме в столицата 632 млн. лв.

20 анкети със софиянци казват как да се развива столицата до 2050 г.

Готови са резултатите от 20 изследвания, които ще покажат как софиянци искат столицата да се развива до 2050 г. Те са част от инициативата “Визия за София” и ще бъдат представени в следващите седмици, съобщи шефът на “Софпроект” арх. Любо Георгиев. През март ще започне обсъждането на предложенията за дългосрочната визия на града,

Братя и сестри ще влизат в едно училище автоматично

Първокласници, които имат по-голям брат или сестра, ученик в желаното училище, на практика ще бъдат приемани автоматично. Това предвиждат промените в наредба 10 на Министерството на образованието и науката. Според нея деца с братя или сестри до 12-годишна възраст в същото училище се разпределят в първа група,

Вдигат с 10% заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт

От утре 30 нови автобуси ще обслужват линиите 72 и 84 Средно с 10% ще бъдат увеличени заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт. Повишението влиза в сила от 1 февруари и засяга всички работещи в общинските транспортни дружества - "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и Центъра за градска мобилност.

Променят нормите за група в ясла, стават по 23 деца

Така наесен в София ще бъдат приети още над 900 хлапета Над 900 деца повече може да тръгнат на ясла в София тази есен. Това ще се случи с промяна на норматива за брой деца в една група както за тези в детските градини, така и за групите в самостоятелните общински ясли. Още в четвъртък Столичният общински съвет ще гласува предложението за

Мозайка с карта на Витоша сменя неработещия фонтан

Мозайка, която изобразява карта на планината Витоша, ще замени неработещия от години фонтан на пешеходната “Витошка”. Общината е обявила покана за изработката и монтажа на инсталацията с прогнозна стойност до 60 хил. лв. Арткартата, дело на проф. Боян Добрев, представя планината като “зеленото сърце на София”.

Адрес до детската градина и работещ родител ще носят по 2 т.

По две точки вместо по една ще дават критериите за работещ родител или студент, както и постоянен или настоящ адрес в административния район на желаната детска градина за класиране в София. Това са част от промените в наредбата за прием в детските градини и в подготвителните групи в общинските училища.

София спря всички улични ремонти заради студа

Всички улични ремонти в София са спрени заради минусовите температури, съобщи зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт Дончо Барбалов. Заради студа е преустановена работата по ремонтите в центъра - около ул. “Граф Игнатиев” и в градините “Кристал” и “Св. Климент Охридски”. Замразени са и реконструкцията на трамвайното трасе по ул.

Изчезна плочата на Джон Ленън от нотариата

През ноември Васко Кръпката сезирал общината за липсата. Отливат наново барелефа Барелефът на Джон Ленън изчезна от фасадата на сградата на бившия софийски нотариат. За липсата на паметната плоча, поставена през 2010 г. по повод 30-годишнината от убийството на легендарния бийтълс, съобщи във вторник радио “Тангра Мега рок”.

Йорданка Фандъкова: Сменяме печките на 20 000 семейства и слагаме филтри на комините, за да намалим замърсяването

Тази година пускаме първите 8 метростанции от третата линия С метрото пускаме и довеждащ транспорт, първо в “Овча купел” С Мая Манолова имаме работни отношения. Изборите още не са на дневен ред за мен Обновяваме 15 големи улици и булеварди. Отделно с 38 млн. лв. ремонтираме по-малките в кварталите На “Граф Игнатиев” има участъци,

София строи 5 нови училища, край на смените

Фандъкова: Ако трябва, ще отчуждаваме земи, но всеки квартал ще има училище Във всеки квартал в София да има поне едно училище и така до няколко години в столицата да се премине изцяло на едносменен режим. Тази цел си постави в началото на 2019 г. столичният кмет Йорданка Фандъкова. “Над 350 млн. лв.

София удължава зеления трамвай до пл. "Македония", прави и линеен парк около него

Френски архитекти, работили и по Шан-з-Елизе, консултират Столичната община по проекта  Зеленото трамвайно трасе в София ще бъде удължено и ще стига от Руски паметник до пл. "Македония". Около него ще има линеен парк, пешеходна алея и велоалея. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков.

25 софиянци платиха местни данъци още на 1 януари

25 софиянци са си платили местните данъци и такси още в първия ден на новата година, научи “24 часа”. Внесените суми са за стари данъчни задължения, тъй като местните налози за 2019 г. все още се изчисляват. От собствениците, погасили старите си задължения, 10 са ги платили през сайта на общината, а 15 - чрез онлайн банкиране.

Църквата дава терени на София за 2 училища и детска градина

Ще са в новите квартали “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Манастирски ливади - изток” София ще получи два терена от църквата, за да построи две училища и детска градина в кварталите “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Манастирски ливади - изток”. В двата квартала няма училища, не стигат и местата в детските градини.

Търсят 150 шофьори за автобусите на градския транспорт в София, няма и за тролеите

Вдигат заплатите на работещите в четирите транспортни дружества, община и синдикати преговарят с колко Наемат 400 специалисти за новата линия на метрото Столичният автотранспорт търси 150 шофьори, които да обслужват линиите на градския транспорт. Толкова не достигат в момента в общинския автобусен превозвач.

Метрото на 20 минути в новогодишната нощ

Влакчетата по двете линии на софийското метро ще се движат на интервал от 20 минути в новогодишната нощ. На 40 минути пък ще са тези, които обслужват разклоненията на първата метролиния - към летището и към Бизнес парка, съобщиха за “24 часа” от Столичната община. В празничната вечер ще се движат и четирите линии на нощния автобусен транспорт.

АПИ иска винетки за околовръстното и за софиянците, общината - против (Обзор)

Може да обхване и пътищата за Банкя и Богров. Днес преговарят Столичната община и Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) трябва да се споразумеят днес дали преминаващите по северната скоростна тангента, която е част от столичното околовръстно шосе, трябва да плащат винетки от 1 януари 2019 г. Предложението на пътната агенция е винетки да плащат

Най-евтиното такси в София ще вози за 77 ст. на километър

Няма да мине исканото от бранша поскъпване с 30% Три варианта за минимална цена на такситата в София ще обсъждат общинските съветници. Те трябва да изберат дали долният праг да е 0,69, 0,77 или 0,89 лв. за километър пробег през деня. Трите варианта от колко да започва услугата са записани в доклад,

София въвежда стандарти за местата на климатиците и настилките

Бившата производствена зона “Хладилника” става квартал с жилища за 12 000 души Правила за поставяне на климатици по фасадите на сградите ще въведе София. Те ще са част от система от стандарти, която ще важи за целия град. Правила ще има и за типовете настилки, които могат да се полагат. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков на

Откраднаха статуята на Аполон до Централна баня, изтръгнаха чучурите (Видео на вандала)

Преди дни пък неизвестен мъж изтръгнал 9 от чучурите на малките чешми при сградата Бронзовата статуя на Аполон Медикус до чешмите с минерална вода при Централна баня в София е била открадната снощи, научи "24 часа". Липсата на фигурата, която е в цял ръст, е установена тази сутрин. Веднага подадохме сигнал до полицията.

Ремонтират бул. “България” и транспортния тунел при НДК, местят трамваите по “Скобелев”

Нощен транспорт в София ще има и през 2019 г. Нов участък от столичния бул. “България” - от НДК до бул. “Гоце Делчев” ще ремонтира общината през 2019 г. Това е един от 15-те големи обекта в програмата за реконструкция за следващата година. В нея е и ремонтът на транспортния тунел при НДК, както и изместването на трамвайните линии по бул.

София купува 20 000 климатици и печки на пелети за семейства, които се топлят на дърва

Ще мият улиците 24 пъти догодина като част от мерките за по-чист въздух Столичната община ще купи климатици и печки на пелети на 20 000 семейства, които сега се топлят на дърва. Подмяната трябва да е факт до началото на 2022 г. и ще се реализира по няколко проекта. Това съобщи зам.-кметът на София по екология Йоана Христова на семинар за бюджет

Фандъкова: През 2019 г. ще има 48 км метро и 90% от автобусите ще са нови

Строим рекордните 15 детски градини, обновяваме 15 булеварда и изграждаме общинска система за мониторинг на въздуха, обяви столичният кмет През 2019 г. София ще има 48 км метро с пускането на първите 8 станции на третата линия от бул. “Вл. Вазов” до “Красно село”. Само преди десетина години метромрежата на столицата беше едва 10 км.

От догодина билетчето за зоопарка става 6 лв.

Увеличение на билета за Софийския зоопарк от 4 на 6 лв. за възрастни ще поиска ръководството на зоологическата градина. Поскъпване се планира и за таксата за лятното зооучилище. Цената от 4 лв. за възрастен ще остане за семеен пакет обаче, ако предложението за увеличение на цената бъде прието от Столичния общински съвет,

Правят първия пазар само за български стоки в София

Първият пазар само за български стоки ще има в София. Той ще се намира в столичния квартал “Борово”, а идеята предстои да бъде одобрена от общинските съветници. Проектът за новия пазар е на общинското дружество “Пазари Юг” и бе представен от изпълнителния му директор Николай Попов на семинар за бюджет 2019 на София.

София пуска мобилно приложение за сигнали

Сигнали за сметосъбиране, чистота, градски транспорт, липсващи маркировка или пътни знаци и други ще могат да подават софиянци през мобилния си телефон. Столичната община подготвя мобилно приложение на контактния център, което ще бъде пуснато до края на януари. То ще се казва Call Sofia. Приложението ще снема автоматично местоположението,

Вандали изкъртиха част от ограничителите по "Графа"

Вандали са изкъртили няколко от новите ограничители покрай трамвайното трасе на ул. "Граф Игнатиев" в София, съобщиха от Столичната община. Вероятно това се е случило снощи. Днес строителите са установили, че един от ограничителите е бил изтръгнат заедно с паветата около него, а друг е счупен. Заради натрупалия сняг не е ясно дали само два от

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата приятелка на изчезналия нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала - Беренис Шкайр, обвини футболната мафия за трагедията с футболиста. "Разследвайте футболната мафия, защото не вярвам, че е злополука, написа моделката в туитър. - Сърцето ми е разбито. Не мога да го възприема. Аз съм унищожена.

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.