Сменят безплатно старите печки на 10 000 семейства в 6 града (Обновена)

Старите печки на дърва или въглища на 10 000 домакинства от градовете София, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана ще бъдат подменени безплатно с отопление на пелети или газ. Подмяната, която ще струва 16,6 млн. евро, е по общ проект на шестте общини по европейската програма "Life" и бе представен днес от столичния кмет Йорданка

Нов анализ казва музей или спа в Централна баня

Отварят отново Царската баня в Банкя през лятото на следващата година Нов анализ трябва да даде насоки за бъдещето на половината от сградата на Централната минерална баня в София. Опциите са там да има спа център или да се разшири Музеят за история на София, който заема другата половина от сградата.

Здравко Здравков: Компютърен модел на София ще ни показва как всяка бъдеща сграда влияе на трафика

Приходите от разрешения за строеж през 2018 г. са 18 млн. лв. Това означава, че са стартирали проекти с обща разгърната застроена площ 1,8 млн. кв. м, казва в интервю главният архитект на София - Арх. Здравков, отново тръгна конкурсът за пл. “Св. Неделя”. Кога ще е ясен победителят? - Конкурсът бе рестартиран с променени условия.

Потвърдиха кредитния рейтинг на София

Международната рейтингова агенция “Стандард енд Пуърс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София - BBB- с положителна перспектива. Това съобщи във фейсбук зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Според публикувания доклад рейтинговата агенция очаква Столична община да продължи да поддържа финансова стабилност и високо ниво на собствени

3 години поред ще вдигат с 10% заплатите в градския транспорт в София

Поне с 30% по-високи заплати ще получават работещите в столичния градски транспорт след 3 г. Това се договориха кметът Йорданка Фандъкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателите на синдикалните организации в авто- и електротранспорта към СТСБ-КНСБ. Фандъкова е разговаряла и с президента на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Цветозар Томов: Трицифреният номер на кандидатите в бюлетината ще намали грешките от типа 15/15

Промените в Изборния кодекс, каквито и да са те, трябва да влязат в сила час по-скоро, за да знае ЦИК колко машини трябва да осигури за евроизборите през май, казва в интервю говорителят и член на ЦИК - Г-н Томов, как ще коментирате хаоса с промените в Изборния кодекс? Три месеца преди евроизборите още не е ясно по какви правила ще се проведат те.

Къртицата “Витоша” изкопа тунелите, пускат 5 станции през октомври (ОБЗОР)

Къртицата “Витоша” приключи работата по изграждането на тунелите на третата метролиния в София. Огромната пробивна машина изкопа вчера последните метри и излезе на бъдещата метростанция “Зад канала”. За 2 г. тя прокопа 7 км двупътни тунели от ул. “Житница” до театър “Зад канала”, като средно е работила със скорост 15-20 метра дневно.

За неизпълнени ремонти в срок - 50% глоба от стойността на обекта

По-строг контрол за текущи ремонти на улици и булеварди Столичната община ще иска фирмите да имат денонощен авариен екип Фандъкова: До 48 часа след фрезоване дупките трябва да бъдат запълнени 50% глоба от стойността на съответния ремонт ще налага Столичната община, ако асфалтирането не е извършено в срок.

Къртицата изкопа тунелите за третата линия на метрото (Снимки)

Тунелопробивната машина "Витоша" изкопа тунелите за третата линия на метрото и излезе днес до бъдещата метростанция при "Театър зад канала". "За 2 години къртицата прокопа седем километра тунели и до края на тази година ще пуснем първите осем станции от новата метролиния. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова,

Метрото през “Слатина” ще вози нови 50 000 души на ден

Строителството на шестте станции, една от които ще е до зала “Арена Армеец”, ще започне след 2021 г. 50 000 пътници на ден ще превозва бъдещото разклонение на метрото в София, което ще минава през “Слатина”. Това става ясно от изчисления на експерти, които са част от доклада за подготовка на промяна на Общия устройствен план на столицата.

89,4% от софиянци имали спирка на 400 метра пеша

Големите квартали в столицата са с удобен транспорт 89,4% от софиянци имат спирка на градския транспорт на разстояние от 400 метра пеша. За 67,9% на същото разстояние има детска градина, а за 49,7% - училище. Ходенето пеша до тях ще им отнеме 6 минути, сочат данните от ново изследване за пешеходната свързаност в столицата,

Най-образованите в “Младост”, ромските квартали - най-млади

Най-възрастните столичани съсредоточени в центъра Над 50% от висшистите в София живеят в кварталите на юг и югоизток от центъра, както и в по-отдалечените от него - като “Манастирски ливади”, “Бояна”, “Драгалевци”, “Младост” и “Дружба”. Това показват данните от изследване на морфологията на столицата,

ЦИК: И ние бяхме избрани два месеца преди евроизборите през 2014 г.

И нашият състав на ЦИК беше избран на 21-ви март 2014 г. и имахме два месеца да подготвим евроизборите, но благодарение на приемствеността и на опита на колегите, които бяха участвали в предишни състави на ЦИК, успяхме да се справим. Това заяви говорителката на ЦИК Камелия Нейкова по повод старта на процедурата за ибзор на нов състав на ЦИК.

Депутатите имат по-малко от месец да изберат нова ЦИК

Ръководството се гласува от парламента, предложения може да правят и граждански организации По-малко от месец имат депутатите да изберат нов състав на Централната избирателна комисия, след като в понеделник премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че все пак такава процедура ще има. Мандатът на настоящата комисия изтича през март.

Махнаха 63 незаконни билборда в София

Засичат рекламни мрежи по сгради, в които не тече ремонт. Тогава глобяват и агенцията, и домоуправителя 63 незаконни билбордове, рекламни мрежи и пана са свалени в София от началото на годината след масови проверки на Столичния инспекторат, научи “24 часа”. Сред премахнатите са 10 LED екрана, 2 мегаборда и 34 билборда - по околовръстното,

Най-културните софиянци живеят в “Яворов” и “Гео Милев”

Най-много се ходи на концерти, следвани от изложбите и филмовите прожекции Поне веднъж месечно ходят на културно събитие софиянци, живеещи в близките до центъра квартали - “Яворов”, “Христо Смирненски”, “Подуяне” и “Гео Милев”. За разлика от жителите на “Младост”, които казват, че ходят на кино, театър или концерт до 6 пъти годишно.

От 2020 г. уседналост и за прием в детска градина в София

От 2020 г. Столичната община ще въведе уседналост и за прием в детска градина. Целта на промените, които гласува днес Столичният общински съвет, е да се осигури възможност децата да посещават най-близкото до дома им детско заведение по подобие на приема в първи клас, обясни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

12-метров човек телевизор сменя “Бронзовата къща”

Инсталацията с 56 LED екрана ще се издигне на мястото на мавзолея 12-метрова инсталация с 56 LED екрана, изобразяваща човешка фигура, ще замени “Бронзовата къща” на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в София. Високотехнологичната интерактивна инсталация “Един човек” спечели първото издание на конкурса по програма “Навън” на Столичната

“Фр. Нансен” двупосочна от април заради нов тролей

Столичната ул. “Фритьоф Нансен” ще стане цялата двупосочна напролет. Причината е удължаването от април на трасето на тролей №7, който ще свързва “Лозенец” с “Люлин”. Част от маршрута му ще покрива трасето на някогашния трамвай №6. Освен двупосочното движение в участъка между булевардите “В. Левски” и “П.

Разрешават многоетажни гробове

Ще се плаща такса за поддръжка 2000 лв. глоба за каменоделци без разрешение Общините ще погребват служебно непотърсени 14 дни тленни останки Многоетажни гробове, които да разрешат проблема с липсата на места в гробищата на големите градове, въвеждане на такса за поддръжка на гробно място и солени глоби за каменоделци, които работят без разрешение.

Нулеви мита между България и Македония договарят Борисов и Заев (Обзор)

ЕС дава 128 млн. евро за коридор номер 8 между двете страни Този път поклонение пред Гоце Делчев България и Македония ще договарят нулеви мита за търговията между двете държави. За това се разбраха премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев на среща в София в понеделник. Преди да бъдат свалени митата обаче,

Зоран Заев: Имах приятелска среща с Борисов (Видео, снимки)

Започна срещата на министър-председателя Бойко Борисов с премиера на Република Македония Зоран Заев, който е на посещение в София, съобщиха от правителствената информационна служба Двамата обсъждат развитието на сътрудничеството в различни сектори, проекти в сферата на инфраструктурата и транспорта, както и изпълнението на Договора за приятелство,

1/10 от античния град е под ларгото, излиза благодарение на метрото

Първо се забави търг и избуяха бурени, после намалиха с 1 м надстрояването на римските останки Близо 5 години делят скандала с култовата вече реплика “Ало, Банов съм” от гледката на бурени, избуяли в античния център на София. А проектът, по който днес стъкленият купол пази останките на древна Сердика, има 6-годишна история.

Фандъкова: Инвестираме 632 млн. лв. в промяната и развитието на София

Столицата с рекорден бюджет от над 1,75 милиарда, отиват за ремонти, модерен градски транспорт, чист въздух и образование Над 1,75 млрд. лв. бюджет на София за 2019 г. и инвестиционна програма от 632 млн. лв. обсъждат в момента столичните общински съветници. “Тези 1,75 млрд. лв. показват директно мащаба на промяната, която постигаме. Преди 10 г.

Рухна част от фасада на ценна сграда в София, общината налага законна ипотека

Мярката ще се задейства за първи път у нас - ако собствениците не платят ремонта, ще им връчат изпълнителен лист Елемент от фасадата на сграда, която е паметник на културата, се откърти в центъра на София - на пресечката на ул. “Пиротска” и бул. “Христо Ботев”. Орнаментът се стоварил на тротоара със страшна сила във вторник през деня и по чудо

Безплатни прегледи за миома в трите най-големи АГ болници в София

Безплатни прегледи за миомна болест организират трите най-големи АГ болници в София. В пилотната скринингова кампания се организира от болниците “Майчин дом”, “Шейново” и “Св. София”. Инициативата е под егидата на столичния кмет Йорданка Фандъкова и е подкрепена от здравното министерство. Кампанията ще започне на 5 февруари и ще продължи един

София вдига с точка бонуса за адрес до детската градина, свиват приема по болест

Постоянен адрес в района на желаната детска градина ще носи вече 4 т. за класиране в София, а не 3, както бе до момента. Настоящ адрес в района ще дава 2 т. Това предвиждат промените в наредбата за прием в детските градини в София, които обсъдиха вчера общинските съветници от комисията по образование.

Пускат указания на полицаите къде не може да се кара скейтборд в София

Ръководството на СДВР ще пусне указания какво е каскада и къде не може да се кара скейтборд в София. Това се договориха на съвместно заседание общинските съветници от комисията по обществен ред и шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Причината за срещата са случаите на глобени скейтбордисти, защото карали бордове в градината пред НДК с

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.