Защо откриваме бомби от Втората световна

Защото обявяваме “символична война” на САЩ и Англия Бомбата, изровена в центъра на столицата, не е инцидентна находка. При изкопни работи българинът редовно намира опасни “артефакти” от Втората световна война. През 2011 г. например жена от петричкото село Митиново удари с мотиката си пак бомба. Стопанката извика кмета,

Александър Малинов, авторът на Манифеста за независимостта, лежи в затвора

Той е сред най-достойните ни държавници, пет пъти е министър-председател Александър Малинов днес е малко познат. Няма цялостна монография за живота и делото му. Бегло го споменават в енциклопедиите и учебниците. В столицата има булевард и метро станция с неговото име. Има и квартал “Малинова долина”, който не е бил на Малинов.

Само ние имаме Кръстова гора

В Родопите е вградена символиката на Христовото разпятие Днес е Кръстовден, в който християнството скланя глава пред разпятието. Реликви от Христовия кръст са пръснати по широкия свят. Споменът за светинята е съхранен и у нас. Само ние имаме Кръстова гора. Тя издига клони към небето близо до родопското село Борово.

Как Съединението пропусна Македония

Апостолите планират да бъде приобщена към майка България Исторически шанс пропускат апостолите на Съединението през 1885 г. Първо планират заедно с Източна Румелия към Княжество България да бъде приобщена и Македония. После решават, че акцията е прекалено мащабна, и изоставят тази бащина земя. Така Македония остава незарастваща рана.

Потайностите на двореца “Врана”

На Симеон Втори му взеха още една родна стряха. След “Кричим”, “Ситняково”, “Саръгьол”, “Царска Бистрица” държавата си прибра и двореца “Врана”. Остана му само така наречената Царска къща в градчето Баня. От всички тези палати най-интересна е историята на “Врана”. Крие потайности като “Потайностите на принц Карл”.

Тайните на българските съкровища

Какво търсят под земята и в морето археолози и иманяри Баснословни съкровища крие българската земя. Панагюрското злато и рогозенското сребро са като приказки от “Хиляда и една нощ”. Вълчетрънските ритуални съдове и летнишките апликации също са изумителни находки. Имаме още Преславско, Варненско, Луковитско, Боровско съкровища.

Как нашите баби и дядовци ходеха на плаж

Дамите с ризи до коленете, стражар ги пази от кавалерите Морските бани са ново явление в битието на българина. От прастари времена нашенецът се топи в минералните извори, с които изобилства земята ни. Пришълците подражават. Заради целебната течност император Константин Велики възкликва: “Сердика е моят Рим!

"Камък падна от небето" е класика за нашите овчари

Захари Стоянов хроникира поминъка през ХIХ век Градушка от камъни удари родното овцевъдство. Черна чума връхлетя цели стада добитък. Някои стопани се вдигнаха на бунт срещу неизбежното умъртвяване. Други го приеха философски. Този драматичен епизод е част от ненаписаната история на българската овца. Тя е сред най-древните одомашени животни.

Морето ни е “черно” заради пирати

Мъже от кол и въже връхлитали търговските кораби Пиратството е традиционен поминък в Черно море. От дълбока древност мъже от кол и въже връхлитали търговските кораби. Изпразвали товара и ги пращали на дъното. Затова водите на Евксински понт са наречени “черни”. Опасният занаят тръгва от така нареченото “крайбрежно пиратство”.

Седем тайнства за Васил Левски

Левски е нашият Христос. Апостола е Спасителя на българите от вековното тегло. Носител на просветлението, че не са роби в империята на стамбулските султани. Трошител на ярема и водител към свободата. Заради него ни има днес! Житието на Исус е изградено от тайнства. Така е и с живота на Васил Левски.

На Петровден православни и католици са заедно

“Камък” - най-твърдото българско име Днес е Петровден, един от християнските празници, на които православни и католици са заедно. Обединяват ги апостолите Петър и Павел, но в народния календар предимството е на първия. Рожденото име на Петър е Шимон или Симон. Иисус Христос го нарича Кифа на арамейски.

Два пъти бойкотираме операция “Барбароса”

През 1189 г. на Фридрих I и през 1941 г. на Адолф Хитлер На 22 юни 1941 г. започва най-голямата военна операция в човешката история. Призори на новия ден Германия напада Съветския съюз. Потомците на тевтонските рицари връхлитат наследниците на руските витязи. “Барбароса” е кодовото име на касапницата.

Косовската битка раздели Балканите на Източни и Западни

Ние и гърците не пращаме войска на 15 юни 1389 г. Днес е денят на битката в Косово поле. На 15 юни 1389 г. там обединена християнска армия среща османския нашественик. Ние и гърците не пращаме войска. В жестокото сражение кръстът е повален от полумесеца. Поражението разделя балканските народи на източни и западни.

Бойка Вапцарова заменя “неискан” с “далечен” в “Прощално”

Кой изнесе стихотворението от килията на затвора Чалга версията на “Прощално” не е първата гавра с предсмъртния вопъл на Никола Вапцаров. Класическата творба има драматична съдба. Посветена е на съпругата на поета и тя е първата, която издевателства с нея. Родом от Кочани, Бойка Трапезникова е дъщеря на екзархийски учител. През 1920 г.

Поетът - от светъл блондин до класически брюнет

Творци го гримират като холивудска звезда за свръхестествено излъчване Ребус с повишена трудност е истинският образ на Христо Ботев. Сведенията са крайно противоречиви - от светъл блондин до класически брюнет. Негов съученик в Одеската гимназия го описва рус и синеок. Иван Вазов обаче твърди: “Той беше висок, едър - почти исполин,

Далаверата с лекарствата е още от Възраждането

След Освобождението закони спъват тарикатите   Далаверата с лекарства на пловдивските тарикати не е феномен в родното здравеопазване. Шашми с илачи се въртят у нас, откакто ги има аптеките. А и преди това, още от Възраждането. Първият документиран случай е с някой си Леонидас. Син на грък и българка,

Българската армия спира сенегалци и руснаци

В Първата световна война се сражаваме на два фронта Малцина знаят, че преди днешните афганистанци българската армия е срещала сенегалци. Екзотичният противник се изправя срещу нас в Първата световна война. Тогава се случва и нещо още по-удивително. Спираме нашествието на руснаците и ги обръщаме в бягство.

Като въвеждат лева 10 стотинки са гологан, 20 стотинки - грош, струва хлябът

Последната му спирка е чакалнята на еврото Славният български лев излиза в пенсия. От Освобождението насам той вярно служи на отечеството. Минал през превратностите на историята, последната му спирка е чакалнята на еврото. Ще бъде спомен от миналото! За първи път царственият звяр се появява върху монета на Иван Шишман.

Черешова артилерия срина Османската империя

Круповски  оръдия стрелят по въстаналите българи Няма друг случай в историята дървена артилерия да вдигне дула срещу стоманена. Това е феномен в страната на въстаналите българи. През април 1876 г. нашите черешови топчета срещат круповски оръдия. Гърмежите родиха свободата! Дървеният топ е българско изобретение.

Ние с най-много партии на планетата

Размножаването започва още в Учредителното събрание през 1879 г. Няма друга демокрация с повече партии от нашата. Населението драматично се топи, а политическите формации се множат. Вървим към оня момент, когато няма да има кого да управляват! Около 200 са с днешна дата партийните структури на територията на родината.

Потайностите на софийските затвори

Влитературата има корпус четива със семантично свързани заглавия. “Парижките потайности”, “Цариградските потайности”, “Потайностите на принц Карла” изграждат поредицата. Към тях ще добавим “Потайностите на софийските затвори”. Съчинение, което чака своя автор с очарователни герои, завладяващи сюжети и заплетени интриги.

С колко гвоздея е разпнат Христос - 4 или 3?

Православни и католици спорят за пироните на разпятието Глупава догматика разделя православието от католицизма. Десетина са различията между източната и западната църква. Най-смешното е с колко гвоздея е разпнат Исус Христос. Православните твърдят, че с четири пирона. Католиците настояват на три, защото ходилата били приковани заедно. През 1968 г.

Борис ІІІ отровен от дългата ръка на Москва?

Има и такава версия за кончината на царя Инфаркт или отрова е дилемата за смъртта на цар Борис III. Официалната версия е масиран инфаркт. Има сериозни подозрения обаче, че внезапната кончина е предизвикана от отрова. Германци, италианци и англо-американци са заподозрените. А може би гибелната чаша е поднесена с дългата ръка на Москва?

Ударихме болшевизма в Брест-Литовск

Наша делегацияподписа договора на3 март 1918 г. Вяло мина една стогодишнина от националната ни история. Покрай националния празник Брест-Литовският договор беше скрит зад завесата на политическата коректност. Споменаха го тук-там, което разгневи пишман русофилите. Защото руският патриарх бил у нас! С този документ от 3 март 1918 г.

Първият скандал с тока е от 1900 г.

Много мъка тече “по жицата” от тогава до днес “Токов удар” разтърси родната енергетика още в зората на електроподаването. През 1900 г. правителството въведе извънреден данък, за да плати на чужди компании. Народът се вдигна на бунт, смазан жестоко със силата на войската. Много мъка тече “по жицата” от тогава до днес.

Иречек и другите чехи, които ни направиха европейци

В България работят архитекти, художници, актьори и др. Русия ни освободи от турското иго, а чехите ни направиха европейци. Империята не можеше да го стори, защото винаги е дърпала към Азия. Чехите са друга материя. В границите на Австро-Унгария те се отърсват от пагубната генетика на славянството. Която е лентяйство и безхаберие.

Хората от улиците и паметниците в София

На всяка крачка срещаме духа на ония, заради които ни има През 1932 г. американският журналист Мейнард Уилямс пристига в България. Той пътува с мотоциклет из екзотични страни и пише репортажи за National Geographic. “Най-хубавият паметник в София не е на българин, а на русин - цар Александър Освободител”, удивен е янкито.

2730 присъди издаде Народният съд

Осъдените  интелектуалци преди това са посочени в статия в “Работническо дело” При така наречения Народен съд през 1945 г. трибуналът сочи 2730 мишени за разстрел. Кървавата баня ни изкара най-големите фашисти на планетата. Рекорд, с който може да кандидатстваме в “Гинес”. Мисията на Народния съд е да обезглави политическия,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.