Коментар на седмицата №2: Предизвестените страхотии из селата български

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 85 600 прочитания. Развъдник за черноработници за чужбина ли сме? Имаше такъв прекрасен български филм - “Чуй петела”, по сценарий на Константин Павлов. Сниман преди 41 години. Защо се връщам към него?

Предизвестените страхотии из селата български

Развъдник за черноработници за чужбина ли сме? Имаше такъв прекрасен български филм - “Чуй петела”, по сценарий на Константин Павлов. Сниман преди 41 години. Защо се връщам към него? Защото там се проследяваше животът на останалите една шепа хора в едно българско село. Не помня точно, но десетина старци.

Не са виновни кучетата, а ръката над тях

А нахапаните деца ще заминат за Англия и ще разказват за кучешкия живот в България Дeцата или кучетата - изберете сами. Всъщност това изречение е подвеждащо - не можем нито без едните, нито без другите. Поредният случай на нахапани животозастрашаващо хора от пуснати на воля ротвайлери. Знайно е дето ротвайлерът е специално селектирана бойна

Какво наследство оставяме на българските деца

Едни гонят дипломи, други - Михаля, няма място за каузи. За 30 г. отпаднаха фалшиви ценности, но какви нови се появиха? Някак немного информация има в нашето общество за ученическите протести срещу климатичните изменения, които очертават едно неблагоприятно, да не кажа катастрофално, бъдеще за планетата ни. Далеч съм от конспиративните теории.

Когато лошият път е широко отворен пред децата

Те бягат от проблемите в дома си на улицата. Увеличаването на детската престъпност е продиктувано от условията на живот Не вярвам статистиката, която извади МВР за увеличението на детската престъпност у нас, да е учудила някого. В своето ежедневие ние се сблъскваме с нея - като започнем от невъзпитано държание на един подрастващ на улицата,

Да се меси ли завистливата съседка във възпитанието на децата ми?

Църквата не пледира за пребиване на малките, а за запазване на правата в семейството Никой не трябва да бъде подлаган на произволна намеса в личния му живот. Императивното изречение е от становището на Българската православна църква относно Националната стратегия за детето (НСД), което разбуни духовете в социалния ни живот.

Как да си пазим лекарите

И как се стигна до посегателствата, а пациенти и медицински лица са двете страни на една и съща монета - човешкия живот По нашите земи все повече и повече стават посегателствата над хората, които буквално държат в ръцете си човешкия живот. Не знам как е по другите, в новините не ни съобщават за пребит лекар в Алабама или в Андора.

Трябва ли да те наказват, ако издърпаш ухото на детето?

Законът да не прескача граници в отношенията родител - дете   Малко са ви били като малки - това си е фраза, която битува и до днес. Когато се държиш неприлично, когато вършиш необщоприети неща, когато постъпките ти са невъзпитани и неморални, когато ти липсват първите седем години. Универсална е.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

По-скъпи таксита с по-малко клиенти - танто за кукуригу

И стига вече с развлечените тениски, полусмъкнатите бермуди и тарикатлъците Отдавна битува тази реплика, изречена под сурдинка: “Абе, с шофьорите само Сталин се е справил”. И обикновено когато има протести, се смята, че водачите на таксита са непреодолима сила. Аз се придвижвам обикновено с услугите, които предлагат таксиметровите фирми.

Потребяваме, пресмятаме, мразим... А кога обичаме?

Любовта е велик учител - дава ни други очи, а после изневиделица си ги взима обратно Любовта е като телеграма. Подава ти я животът пощальон и докато не я отвориш, не знаеш какво пише вътре. Телеграми вече няма, та да речем, че любовта е като есемес. Най-често от непознат телефонен номер Защото, когато срещнеш един поглед сред всичките очи,

Такъв човек, минал всички човешки граници, как получава гърмящо дуло?

Охранителят - луд, луд, ама подал жалба за психически тормоз На тази тeритория вече непрекъснато се гърми. На улицата, в превозните средства, в заведенията, в къщите пушкалата екнат, а ние ревем, докато невинните мрат. Ревем пред телевизорите. Някои и в сърцата си Тюхкаме се как тъй може баща да посегне на детето си. Едногодишното.

8 г. си фучиш без книжка - схемата, в която само човешкият живот го няма

Смъртта на балетиста: жертва е този, който спазва правилата Това вече не е само война по пътищата. Свикнахме хора да мрат като мухи под гумите, в пропастите, сред срутилите се камънаци, все из пътищата на родината. Свикнахме, защото всичко това се превърна в ежедневие. Зловещо, но това е положението.

Какво съединяваме, като няма единение?

Празниците станаха едни поредни слети неработни дни и - тъжно - дори вече на трапеза не се събираме дружно. Затънали в грижи и пристрастия, сме все по-разединени Съединение иде от единност. С представката “съ” означаваме съпричастие, съмишлие, сътрудничество, съпреживяване, съчувствие, съжителство. Всичко, що е общо дело в името на обща цел.

Когато трябва да си денонощно до детето и парите не стигат

Най-страшният шамар, който съм получавала, бяха тихите думи на една майка Не харесвам думата увреждания, така както не харесвам квалификацията “хора в неравностойно положение”. Струва ми се, че те някак омаловажават проблема, фризират го, позволяват измиване на ръце. Не е срамно да си инвалид. Не си убил, не си измамил,

1, 2, 3... 12! Да ви е 13!

13 се редуцира до 4, което носи посланието за работа, за това, че човек постига всичко сам и с много труд И ТАЗИ година под прозореца ми от обяд до вечерта нестройни, но радостни гласове броят от 1 до 12. След дванайсет следва много стройно “Уаааааа!”, смях, клаксони и превъртане на гуми. Поредните изкласили наши деца поемат по магистралата на

Сафет направи нещо нормално, но защо е повсеместното учудване?

Ще оцелеят ли щъркелчетата, когато ги поемат природозащитниците? Повсеместно учудване, че е проявена човечност. Сред всичките апокалиптични новини и очаквания постъпката на Сафет Халид от силистренското село Зарица измести дори истерията около изборите в Русия и новичовските ултиматуми. Сафет е направил най-нормалното нещо за един човек - видял

“Прегоряла” - услужлив термин за ужаса

Една майка и дъщеря ѝ от Лом не дочакаха помощ ОТНИКЪДЕ взорът надежда не види. Цитатът е добре известен, поне на по-възрастното население. Случаите като този, който ще визирам, обаче май ще стават все по-известни. Което не е повод за радост в областта на познанието. В Лом 66-годишна жена закла майка си и направи опит да се самоубие.

Кажете как става това чудо - учениците да пеят “Мила Родино”, вместо да се бият

Дано тенденцията продължи - извън метрото и преди семинарите Обикаля в последното денонощие един клип из социалните мрежи. Ученици пеят българския химн в метрото. Не уточнявам, че е софийското, защото ние друго метро си нямаме. Та пеят там децата, бунят народната свяст и предизвикват коментари Гледах клипа неколкократно,

Спешна помощ за “Пирогов”!

А там трябва да има спокойни, адекватни медици, неприклещени в положение да треперят за живота си Ама много спешна, не като да се обадиш на 112 и да чакаш я камилата, я камиларя. Как се случи, че едно 18-годишно момче боксьор се нахвърля върху дежурната сестра, влязла да го нагледа, да види как върви детоксикацията му.

Раздайте пожарогасители, господа!

Защото чувството, че всеки може да прави каквото си иска, ни залива всекидневно НЯМА да почвам с дежурното медийно “клип взриви социалната мрежа”. Защото взривът щеше да е на друго място. На бензиностанция, където по принцип една искра би могла да помете достатъчно хора и пространство около нея. Нека специалистите се произнасят колко процента е

Българската “кутия за бебета” е насред нищото

Годишно изоставят у нас 6% от новородените Няма какво да се лъжем! Темата за деца, изоставени от родителите си, не е нова и не е български патент. По една или друга причина откъсването на младенец от родната му майка или от семейството е старо, колкото света. Има го в митологията, има го в библейските текстове, в народния епос, в литературата.

“Загрижени” служби проспиват майки на ръба на бездната

Изоставеното бебе и държавата мащеха В ЛЕТНИТЕ горещини на всеки може да му се размекне мозъкът. Никой не може да предвиди кога ще се поддаде на импулса вместо на разума. Особено когато е притиснат до стената. Майката у мен е по-силна от дидактиката. Майката у мен знае и две, и двеста. Затова няма да съдя и няма да защитавам.

Плаценти, пациенти и прецеденти

Свикнахме ли да отминаваме агресията над медици с лека ръка СЛУЧАЯТ с Владимир Стоянов, пребил акушер-гинеколожката д-р Албена Гигова на работното й място минути след като е изродила детето му, стана печален факт. Поредният побой над медицинско лице. Свикнахме ли да отминаваме тази агресия с махване на ръка?

Детронирайте царя зад гишето

Кога ще престанем да ходим като блуждаещи сенки с бланки БЮРОКРАТЩИНАТА и бумащината не са от вчера. И няма човек, който да не се е сблъсквал с тях. Защото дали свидетелство за раждане или за смърт трябва да извадиш, опираш до някое гише. То се извисява като триумфална арка над седящия зад него чиновник,

Мине ли биячът между капките, ще покажем: всеки може да ни подритва

Затова без двоен аршин - каквото за шута в Берлин, такова и за Слънчев бряг Един швед ритна българска жена, навела се да чисти пода в хотела, където той отпочива или лекува махмурлука си от предишната вечер. Една германска жена получи ритник в метрото от гражданин с български паспорт неотдавна. В мярката на наказанията не може да става и въпрос

Пътищата като руска рулетка - коя кола ще те връхлети

Как се излежават присъдите - ако въобще се излежават? ТРЕТА световна война? Тя е по пътищата на родината. Не, никак не пресилвам нещата. Войната по пътищата у нас взима годишно над 700 жертви. Зачернените роднини, близки и приятели - в отделна сметка. Горе-долу по десет да ги умножим. Който е добре с математиката, да ги изчисли.

Пийте си хапчетата!

На прибежки, с каски на главата ли да се придвижваме по улиците?! Пак няма да помогне СТОИШ на автобусната спирка и кротко чакаш градския транспорт. И нервно да го чакаш, пак е същото. Защото изведнъж те блъсват с всичка сила и се озоваваш в болницата със счупен таз. Белята става за секунди. Обаче откъде се взема? От някакъв луд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна, че може би е сбъркал при определянето на стартовия състав за гостуването на "Левски" (0:3). "Първият гол беше абсурден, но това е част от футбола. Не се сърдя на момчетата, те се стараха много. Може би и аз сгреших, че направих толкова промени в състава, но това ми е работата - да взимам решения",

Новата пейка на спирката на трамвай номер 7 на бул.България и бул.Гешов предназначена за пътниците е толкова високо монтирана че краката на чакащите висят във

Господи, помилуй грешния и накажи виновния Георги Георгиев - Жоро Гъ*а напирал пиян да стигне до Кръстова гора Бясна гонка с ченгета си спретна икономът на Цветан Василев. Сериозно почерпеният Георги Георгиев, известен с неприличния прякор Жоро Гъ*а, напирал да бъде пуснат с предимство до Кръстова гора,