Седем игрища за безплатно ползване стават нови в пловдивския район "Северен"

Ремонти на седем спортни площадки в пловдивския район "Северен" предприе кметът Ральо Ралев. Напролет ще са почти нови, обяви той. В целия район игрищата за безплатно ползване са 13. Стартът беше даден от площадката на ул. "Иван Рилски" и "Панагюрище". Подменят се футболните врати и баскетболните кошове.

Още богатства излизат при разкопките на площада в Пловдив

На нови находки в западната част на античния площад на Пловдив попаднаха археолозите Мая Мартинова и Биляна Здравчева. В рамките на две седмици те откриха мраморна база на колона, два глинени съда (питоси) за съхранение на зърно и средновековен жилищен градеж. Теренът се проучва експресно, тъй като точно там ще бъде излята подпорна стена,

Градят за 600 000 лева втори паркинг пред пловдивската зала "Колодрума"

Втори паркинг пред спортната зала "Колодрума" ще строи община Пловдив. Той ще е върху площ от 13 декара. Обявената обществена поръчка е на инженеринг - проектиране и строителство, а прогнозната цена е 600 000 лева с ДДС. Съществуващият паркинг е с около 200 места и бил недостатъчен, когато има събития в залата.

Само три гаража останаха в центъра на Пловдив, даряват ги

Дондуковата градина и Бунарджика стават неузнаваеми през 2019 г. Три гаража цифром и словом са останали в централната част на Пловдив. 1300 бяха ламаринените клетки, които загрозяваха пространствата. Всички са вдигнати и на техни места се изграждат зони за паркиране, обясни кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Кметът на Пловдив: Съветниците да решат дали да подарят Гарнизонна фурна

Пловдивските общински съветници ще решат съдбата на бившата Гарнизонна фурна, осигурявала хляб за Втора армия десетилетия наред. От години тя е запусната и полуразрушена. Местната власт възнамеряваше там да направи голям парк, но художникът Емил Миразчиев спретна протести, подписки и поиска обекта за културен център.

Разширяват с 4 м разкопките от античния площад на Пловдив, появиха се зидове

Експресни разкопки от западната страна на Римския форум в Пловдив предприеха археолозите Мая Мартинова и Биляна Здравчева. Обектът е проучен, но във връзка с преустройството на централния площад се налага да бъде направена подпорна стена, която да укрепи артефактите, тъй като ще бъдат експонирани. Там, където ще се излива бетонът,

Край на големите ремонти в Пловдив!

До декември приключваме с тежките ремонти в Пловдив. Това обяви кметът Иван Тотев. Той увери пловдивчани, че догодина градът няма да е разкопан и неудобен за трафика. "До Коледа ще отворим всички големи булеварди, по които сега се работи и движението е затруднено", каза градоначалникът. Разкопано е кръстовището около бул.

Шефката на пловдивските художници в SMS да кмета Тотев: Вкарахте ме в болница!

Председателката на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева написала есемес до кмета Иван Тотев, в който го вини, че са я вкарали отново в болница. Преди дни тя публикува на стената на профила си, че отново е с пневмония. Само преди два месеца тя излезе от болница със същото заболяване. "Написа ми рано-рано тази сутрин, че сме я разболели",

Вече залесяват, а след 3 седмици пускат най-модерния парк в "Тракия"

Жителите на 80-хилядния пловдивски район "Тракия" много скоро ще имат най-модерния парк. Старт на залесяването дадоха градоначалникът Иван Тотев, заместникът му Георги Титюков и кметът на района Костадин Димитров. Над 100 дървета червенолист явор и кипариси ще се появяват в пространството, което е 11 декара.

Пак нашариха скалите на Дановия хълм в Пловдив

Склоновете на Дановия хълм, известен като Сахат тепе, отново са надраскани със спрейове. Това стана два месеца, след като бяха старателно почистени със специализирана техника от екипите на общинско предприятие "Чистота". Директорът Иван Стоянов призова "Общинска охрана" да засили проверките, докато район "Централен" постави видеонаблюдение.

3 г. безплатно зареждат електромобили в Пловдив

Две зарядни станции, откъдето в продължение на 3 г. пловдивчани ще зареждат електромобилите си безвъзмездно, ще бъдат освободени от общински такси. Това ще стане с промяна в наредбата на градската управа. Едната инсталация ще бъде до Голямата базилика, а другата до сградата на ЕВН. Идеята е да се стимулира повече хора да ползват електромобили.

Многоетажен паркинг до 1000 коли и пазар на долното ниво строят в Пловдив

Многоетажен паркинг с пазар за зеленчуци и хранителни стоки е най-авангардният проект, който ще се реализира в района на Гребната база. Идеята е на най-долното ниво да се запазят търговските площи, а над тях да паркират автомобили. Предвижда се местата за коли да достигнат 1000. Строежът ще се извиси на съществуващия пазар,

Трима оценяват заградения от реститути имот на площада в Пловдив

Тройна оценка ще бъде възложена за заградения  имот на част от площад "Централен" в Пловдив. Парчето от най-емблематичното място в града беше "отхапано" от собственици на имота в началото на февруари. И досега мястото е опасано с телена ограда, врата и катинар, където стои табела "Частен имот". В момента започна част от ремонта на подлеза на

Превозвачи: По-скъп билет или компенсация за скока на горивата

Поскъпване на билета за градския транспорт или по-висока компенсация искат от пловдивската община частните превозвачи. "Горивото поскъпна с 40 ст. за литър и всяка от фирмите ни трупа по 100 000 лева загуби месечно", изтъкнаха те пред зам.-кмета Златин Велев. Те настояват градската управа да направи анализ и да изчисли с колко да ги дотира.

Картини на Златю оживяха по фасадата на къщата-музей в Стария Пловдив

В продължение на две вечери пред къщата- музей „Златю Бояджиев“ в Стария Пловдив жителите на града и гостите наблюдаваха лазерна визуализация на избрани картини, дело на твореца. Публиката се докосна до гения от Брезово чрез художествено-музикална 3D проекция с ефекти, целяща да популяризира сред максимално широка аудитория творчеството му.

Мобилна зала с 300 места и за 400 000 лева купува Пловдив

Мобилна зала за 400 000 лева купува пловдивската община за предстоящото си домакинство за европейска столица на културата. Офертите се отворят на 12 ноември, а до началото на годината съоръжението трябва да е монтирано, обясни шефът на дирекция "Обществени поръчки" Тодор Тодоров. Най-много точки носи цената - 50, както и идейният проект - 40.

Ученици побъркаха кмета Иван Тотев за автографи и селфи

Пловдивският кмет Иван Тотев се видя в чудо, притиснат от ученици, които в продължение на 20 минути му искаха автографи и си правиха селфи с него. Това стана в началното училище "Петко Р. Славейков", където градоначалникът отиде до открива ново игрище. Тъкмо взе топката, за да изпробва вратите и децата го атакуваха.

Тръгва дело за масите на Четвъртък пазар в Пловдив

117 000 лева от пловдивската община търси столична фирма, която е доставила масите за Четвъртък пазар. Делото е насрочено за 3 октомври в окръжния съд и на него трябва да се изслуша експертизата. Изпълнителят на поръчката е получил авансово сума, но градската управа е отказала да плати цялата стойност, тъй като един щанд излизал 1500 лева,

Сцена и висяща растителност в новия парк на "Тракия"

Още едно културно пространство ще има в пловдивския район "Тракия". Излята е сцената в новия парк, който се строи до блок 73. Мястото в момента е строителна площадка. Валяци заравняват алеите, а кметът Костадин Димитров инспектира обекта. "Благодарим ви, че не застроихте с поредна кооперация този терен, а решихте да направите парк",

Консултират безплатно кандидат-пенсионери в Пловдив

Подробни консултации по пенсионни въпроси ще дават специалистите от пловдивския НОИ на 29 септември. Инициативата е по повод Деня на възрастните, който се отбелязва на 1 октомври. Хора, на които предстои пенсиониране, могат да ни посетят и да получат изчерпателни отговори на въпроси, които ги интересуват",

Посланикът на САЩ у нас и кметът Тотев направиха копка за детска площадка до базиликата

Ще има и станция за зареждане на електромобили Станция за зареждане на електромобили ще бъде монтирана до самата Епископска базилика в Пловдив, която ударно се реставрира. Това обявиха от ЕВН, които даряват детска площадка до древния паметник. Първата копка направиха посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, кметът Иван Тотев, зам.

Ромки от "Столипиново" се учат с децата си как да пресичат на открит урок

Нагиздени ромски майки чуха за първи път най-важните правила за движение по време на открит урок в детска градина "Щастливо детство" в Пловдив. В присъствието на шефа на Шесто РУ Николай Кирков и кмета на район "Източен" Николай Чунчуков хлапетата показаха как се пресича пешеходна пътека и на какъв светофар не трябва да преминават.

Кметът на Пловдив с лекция в Кралския колеж в града на Пучини

Лекция за откриването на международната годишна среща за културното наследство в Кралския колеж в Лука е поканен да изнесе кметът Иван Тотев. Той ще бъде там от 3 до 5 октомври, а присъствието му е заради предстоящото домакинство на Пловдив като европейска столица на културата. На престижния форум ще се дискутират въпроси и свързани с туризма.

5 млн. лева глътна общинска болница в Пловдив, за да я слеят с друга

Следващият месец вливането на МБАЛ "Св. Мина" в другата общинска болница "Св. Пантелеймон" ще е факт. Това обяви зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков. По думите му около 5 млн. лева от бюджета е наляла градската управа за покриване на дълговете в закъсалата лечебница. Траншовете са отпускани от 2012 г. досега. Последният от 1,3 млн.

Товарач намери 300 лева, изправят го на съд

25-годишен товарач намери 300 лева и районната прокуратура в Пловдив му повдигна обвинение, защото не е съобщил за тях. На 15 май м.г. младият мъж с инициали Н.И. бил нает да товари бали с люцерна от собственик на нива в землището на Стамболийски, обл. Купувачът платил 180 лева за 60 бали, като му останали 300 лева,

С тон вода и 15 л шампоан жасмин измиха паметника на Съединението в Пловдив

"Чистота" бди за хигиената по време на празника на Пловдив На жасмин ухае паметникът на Съединението в Пловдив - ароматът на любовта, помирението и осъзнаването. 15 литра шампоан и тон вода окъпаха монумента, край който на 6 септември ще се наредят политици от различни цветове, а президентът Румен Радев ще държи слово.

Музикални автобуси возят безплатно на 5-и в Пловдив

Народни ритми под съпровода на акордеон, кларинет, саксофон и барабани ще звучат по 4 линии на градския транспорт в Пловдив на 5 септември. Рейсовете ще тръгват от различни квартали и ще возят безплатно пътници до центъра на града, които да се включат в тържествата по повод 4 г. от спечелване на титлата Европейска столица на културата.

Размразяват пловдивския зоопарк, пускат го за Нова година

Довършването на пловдивския зоопарк се размразява, обяви кметът Иван Тотев. Обектът беше спрян преди повече от година и половина заради стартиралото дело срещу градоначалника, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Специализираният апелативен съд върна делото на прокуратурата заради процесуални нарушения.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".