Коментар на седмицата №1: Йончева, как се крадат 22 милиарда лева на година?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 97 900 прочитания. Една дама, водеща листата на БСП (Елена Йончева), постоянно твърди, че всяка година у нас се крадат 11 милиарда евро, с други думи 22 милиарда лева. Приканвам, който може нека да обясни от къде се крадат тези 22 милиарда лева.

Йончева, как се крадат 22 милиарда лева на година?

Една дама, водеща листата на БСП (Елена Йончева), постоянно твърди, че всяка година у нас се крадат 11 милиарда евро, с други думи 22 милиарда лева. Приканвам, който може нека да обясни от къде се крадат тези 22 милиарда лева. Тъй като подозирам, че никой няма да може да обясни, то нека компетентните хора от Позитано кажат на дамата,

“Експертите” имат принос за нивото на корупцията

Това е мощно съсловие с влияние, което преживява покрай обществените поръчки с пари от ЕС и от държавата Според мен фактор в поддържането на корупционните практики е наличието на съсловие (общност, мрежа) от преживяващи покрай обществените поръчки с бюджетни и европейски пари. Обикновено се наричат “консултанти” или “експерти”.

Свободата няма празник. Тя е делник

България води пет войни след 1878 г., за да защити себе си, преминава през изключителни изпитания Няколко реда след Празника. През 1877-1878 г. Иван Вазов пише стихосбирката “Избавление”. В над двадесет стихотворения той отразява преживяванията на българите по време на Руско-турската война и след подписването на Санстефанския договор.

От президента не сме искали именуване на други обекти на Жельо Желев освен летището

Не открих в сайта на президента (https://www.president.bg/) отказа за преименуването на софийското летище на името на Жельо Желев. Затова използвам появилите се в медиите текстове. Допусната е неточност - от президента не сме искали именуване на други обекти освен летището на името на Жельо Желев. Приписана ни е некомпетентност.

Кукери, мартеници - да опаковаме традициите като стилни марки

Калоферското хоро сега е стилизирано, но навремето са хвърляли и... петолъчка Тъй като се сблъсквам с пълно неразбиране на развитието, което претърпяват ритуалните системи в днешно време, ще споделя няколко наблюдения и свои заключения. В ранното ми детство (Монтана) мартеници (червен и бял конец с пискюли или не) се връзваха на деца и на

Адам Михник искаше бившите соцстрани да влязат заедно в ЕС

През пролетта на 1990 година в София пристигна Адам Михник (полски дисидент и публицист, главен редактор на в. “Газета виборча” - б.р.). Аз му бях домакин. В първите часове след посрещането го заведох до Пловдив. Просто от летището. Някъде по пътя той поиска да говорим. Говорихме на руски. Той ми каза: Предлагаме ви всичките бивши соцстрани да се

Мотото на Желю Желев “Човек сам създава себе си!” е подходящо и за кацащи, и за излитащи

Още щом излезе “Фашизмът”, знаехме, че в България има личност, достойна за идни дни Нашето предложение* аерогара София да се казва “Желю Желев" е изпратено до президента преди половин година Писмото е искане за диалог по въпроса. Огласихме го сега, след като достатъчно дълго чакахме, за да получим подкрепа или възражения.

Предпочитам конституционна монархия

Понеже някои подхвърлят за президентска република”, а срещнах новина, че проф. Семов, върл привърженик на ново ВНС и създаване на такава република, щял да става конституционен съдия, имам питане. Кой от досегашните президенти, включително действащият, бихте искали да бъде начело на президентска република?

Ако онези, които хулят държавата, спечелят изборите, какво ще управляват?

Да не си мислят, че изградените отношения се сменят като риза   Да си представим, че стане чудо и тези, които хулят държавата и институциите вече години наред у нас и в чужбина, спечелят изборите и започнат да управляват. С коя държава и с кои институции ще упражняват своята власт? Да не би да мислят, че изградените отношения са като риза.

3 часа попълват хартийки, за да си вземеш лекарствата, а може да е много по-лесно

Ходих на лекар, да си взема рецептите за месечната дажба лекарства. Той ми записва лекарствата в Рецептурната книжка, те са едни и същи всеки месец и ги има на неговия компютър. После ми принтира рецептата в два екземпляра. Накрая се подписвам на един лист, в който пише, че аз на тази и тази дата съм получил рецепти за еди-какви си лекарства.

“Тъмните векове” и Петър Богдан

Българските векове ХV-ХVIII са различни от наложените представи. Те се нуждаят от преосмисляне ВЕРОЯТНО поради блясъка на Освобождението и предхождалото го Априлско въстание историята на България след падане под османска власт се пакетира в известния ни разказ - Паисий, Възраждане, пантеон от велики личности,

Да обогатим българската уикипедия - може да е успех по-важен от световното по футбол

Уикипедията на всички езици се създава от доброволци - специалисти в различни области. Българската уикипедия е недостатъчно разгърната. Няма статии по важни теми, особено в природните науки, математиката, музиката и всъщност навсякъде. Маса статии са “мъничета”. Освен това има правописни и стилни грешки.

100 години ВОСР! Кои са поуките?

Един век от началото на най-мащабния социалнополитически експеримент в човешката история! В Европа завърши с катастрофа. Една поука за всички социални и политически мислители. Уважаеми мислители! Независимо от намеренията ви вашите теоретични конструкции и анализи могат да доведат до гибелта на милиони хора! Затова бъдете смирени!

Преброяване на Стефчовците

(По повод искането на ДОСТ за признаване на турско малцинство) Преброяването на Стефчовците да започне сега!.. Гонг! Българската нация е изградена на граждански, а не на етнически или религиозен принцип. Всички са български граждани, включително и добиващите това право като бежанци. Дали ще обявяват, че имат своя НПО организация, е тяхно право.

Какъв закон е нарушен? Това е въпросът

Схемите с брат, кум и сват са чалга политика Думата “шуробаджанащина” означава злоупотреба със служебно положение. Ако няма злоупотреба (нарушение на законите), къде работят и печелят роднини, приятели, познати няма никакво значение. Още повече че мнозина нарушители на законите нямат роднински връзки помежду си.

Думата “робство” не е срещу днешните турци и Турция

Някои хорица непрекъснато ни проверяват. Дали и какво ще кажем, като се отрече “османското робство”. Възрожденците били измислили думата “робство”. Глупости! През всичките онези векове българите се самонаричат “раби Божии”... Възрожденците казват - “не сте раби Божии, ами сте раби агарянски!”. Ботев директно го казва в “Елегия”.

Кога политическата коректност се превръща в зло

Политическата коректност не е идеология, нито политика. Тя е морал и педагогика в рамките на конкретната държава. Тя е израз на добро възпитание! Уважение и обич на първо място към себе си. Отстояване на своята чест и достойнство. Лоялност към общностите - от семейството и държавата до нацията и човечеството.

Защо българският разказ е в криза

Вулгарен език и никаква почит към смъртта обсебват мрежата Като съдя от социалните мрежи и интернет медиите, българският разказ е в криза. В тази голяма говорилня (интернет) звучат всякакви твърдения по базови за българската идентичност теми. Османското робство (присъствие, провинция...), партизаните, бомбардировките на англо-американците,

Паметник на Митеран в Южния парк!

Да мислим поне 20 хода напред Паметник на Митеран в Южния парк! Ще бъде добро! Той имаше идеята бившите соцстрани да се обединят по подобие на западните и заедно да преговарят за Европейската общност, като преди това изградят “общия пазар” помежду си. Поляците бяха приели идеята. Те щяха да водят. У нас през пролетта на 1990 г. дойде Адам Михник.

Четете електронни книги, засадете дърво

Когато влизате в книжарница, влизате в гора, която са изсекли В САЩ само за касови бележки на една фирма всяка година се отсичат 125 хил. дървета. Когато влизате в книжарница, влизате в гора. Когато купувате книга от 300 страници, купувате поне едно дърво на 50 г. Като издадете книга в 500 бройки тираж, сте изсекли една горичка.

Трябват милиарди и за отбрана, и за образование

Че трябва да се укрепва армията, го виждат и тези, които не ни мислят доброто Трябва да се укрепва армията! Нужно е. Всички го виждаме и най-лошото е, че го виждат и тези, които не ни мислят доброто. Заделени са два милиарда и половина за нова техника. Малко са! Малко са! Но ако се заделят по два милиарда за култура и образование,

Българските младежи и девойки трябва да имат военна подготовка

Българските младежи и девойки трябва да имат базова военна подготовка! Подкрепям идеята за военното обучение и наборната армия. Ако стане нужда за отбрана, децата ни няма да бъдат пушечно месо за агресора, ако пък има някакво голямо бедствие, биха могли по-бързо и ефикасно да се организират и действат...

Учител подготвя суперспециалист, няма пари за училището

Родители, община и държава дават хиляди да ги квалифицират хора, а в чужбина ги наемат, без да платят и цент Да се сключат междудържавни договори за специалистите и младите хора. Един футболист да премине от един отбор в друг се плащат торби, пълни с пачки, един инженер или лекар, за да отиде да работи в друга болница - пръст. Среден.

Институциите действат в условия на саморазбиране

Сега предстоят седмиците, в които Герджиков ще се подготвя за посрещане на новото народно събрание. Един особен период, който няма формулирана цел. Спорна е отмяната на постановление 208. В седемдневен срок ще бъде приета нова наредба за интеграцията на чужденци, на които е предоставено убежище или международна закрила.

Писмото, което Лютви Местан показва, демонстрира собствените му политически разбирания

Приемам, че писмото, показвано от Местан, е оригинално, а не фалшификат. Тогава следва, че Местан, който го предава на Ердоган, е бил съгласен с неговото съдържание, иначе би реагирал още тогава. Както е очевадно от дейността на ДОСТ, Местан е съгласен и днес с изразената в писмото политическа позиция за “родината майка”.

Петко Симеонов: Посланието на Доган е точно. Николай Слатински: Късно е

"Посланието на Доган беше очаквано. В този сложен момент той беше длъжен да заяви позиция. Посланието му е промислено и точно. То е развито в рамките на формулирания от Левски код на нацията и държавата...". Така коментира във фейсбук политическото послание на почетния председател на ДПС Ахмед Доган писателят Петко Симеонов.

Как Левски създаде с дело и слово основите

Шест принципа на Апостола в цитати ВАСИЛ ЛЕВСКИ или Васил Иванов Кунчев. Бог да го прости! Човекът, създал с дело и слово основите на нацията и държавата. 1. Чиста и свята република (“Сегашната деспотско-тиранска система да заменим с демократска република” — из “Нареда (проектоустава) на работниците за освобождение на българския народ” — подбуда

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда.

Никак не го харесвам, фен съм на ЦСКА, казва актьорът Христо Пъдев "Не харесвам футболиста Козмин Моци!" Това заяви пред "България Днес" определяният за негов абсолютен двойник актьор Христо Пъдев. Той играе изключително успешно една от главните роли в хитовия сериал "Господин Х и морето" по Нова телевизия.

Кой е той Нападателят на "Левски" Станислав Костов прави най-силния сезон в кариерата си. Той е лидер сред голмайсторите в Първа лига с 24 попадения. Това е почти толкова, колкото имаше в цялата си кариера досега - 27. С добрите си игри той намери място в националния отбор и попадна в полезрението на редица чужди клубове.