Израел Хоровиц пред “24 часа”: Открих, че съм болен от рак - това отложи пътуването ми за България миналата година

На 18 февруари раздава автографи преди представлението си “Някъде в този живот” Американският сценарист Израел Хоровиц е роден през 1939 г. в Масачузетс. Освен да пише, той режисира и е играл в свои постановки. Първата си пиеса “Завръщане” пише, когато е на 19 г. Театърът го завладява завинаги и сега е автор на близо 70 пиеси,

Родените през Виденовата зима с 1,5 см по-ниски

Акселерацията в България е спряла за родените през 1996 и 1997 г. Преживелите Виденовата зима в майчината утроба и през първата си година са средно с 1,5 см по-ниски от останалите в поколението Y. Причината е, че те са понесли тежкото икономическо време през вътреутробния период и първата си година,

Пътни знаци в София се превръщат в улично изкуство

Над 70 табели в столицата усмихват шофьори и предават социални послания Пътен знак “Пешеходна пътека” или “Внимание, НЛО”, “Забранено е влизането на пътни превозни средства” или “Концерт на Фреди Меркюри”? До тези колебания може да стигнете, ако шофирате из София. Причината е уличният артист Да Видчи. От близо 4 г.

Кралицата на комедията - Стоянка Мутафова, и за 97-ия си рожден ден раздаде усмивки от своя трон

16 актьори и певци я поздравиха от сцената на зала 1 на НДК, а свещеници от Светия синод прочетоха молитва за цялата публика Стоянка Мутафова, седнала на трон, досущ като кралица, не спря да се усмихва и шегува на 97-ия си рожден ден. Кралицата на комедията отбеляза празника си в събота с голям спектакъл, на който близки,

Машинист спира влака заради Стоянка Мутафова и Георги Парцалев

С 3-часово представление кралицата на комедията отпразнува 97-ия си рожден ден в зала 1 на НДК “Аз хич не обичах много вниманието, а Парцалев все ми викаше: “Покажи се, ма! Покажи се хората да те видят!”, спомни си навръх 97-ия си рожден ден Стоянка Мутафова. Пред препълнената зала 1 на НДК в специален спектакъл в събота тя разказа любимия си

Стоянка Мутафова празнува 97-ия си рожден ден пред препълнена зала 1 на НДК (Снимки, видео)

Стоянка Мутафова беше излезе пред препълнена зала 1 на НДК и беше посрещната на крака и цяла минута аплодисменти. Тази вечер легендарната актриса празнува 97-ия си рожден ден и 70 години на сцена. "Не можа а се намери достатъчно голяма зала за всички, които искат да гледат най-възрастната играеща актриса на света", каза Аня Пенчева,

Дъщерите на Светлин Русев дариха скулптура с благословията на внучките на Иван Лазаров

Гипсовата отливка “Пак на война” става част от постоянната експозиция на Националната галерия Дъщерите на покойния художник акад. Светлин Русев - Ралица и Милкана Русеви, дариха на Националната художествена галерия оригиналната гипсова скулптура “Пак на война” на прочутия български скулптор Иван Лазаров.

Националната галерия откри изложба с дарения от дъщерите на Светлин Русев (СНИМКИ)

Дъщерите на покойния художник Светлин Русев - Ралица и Милка Русеви дариха на Националната художествена галерия оригинална гипсова скулптура "Пак на война" на прочутия български скулптор Иван Лазаров. С нея се откри изложбата "Дарения 2015-2018" на Националната галерия в бившия царски дворец.  "Това е продължение на даренията,

БНР и БНТ подготвят заедно промени на медийния закон

“Предлагаме да направим работна група, която да създаде проект за стратегия в 4 точки: управлението, мисията, финансирането и съдържанието на обществените медии”, обяви генералният директор на БНР Александър Велев на конференцията на тема “Бъдещето на обществените медии в цифровата ера”. Проектът, който трябва да е готов до февруари,

Мария Габриел: БНР и БНТ са ориентир в океана от неверни новини

"На вас разчитаме, за да се ориентираме в океана от неверни новини. Информираният човек е силен човек и вашата работа се превръща в мисия. Трябва максимално да се възползвате във вашата работа от новите цифрови възможности. Можем само да сме благодарни на БНР и БНТ, че доближава евроинституциите до гражданите.

Незрящите Виктор и Калинка се борят да имат дете

Двамата са неразделни от 7 години и мечтаят да покорят седемхилядник “Любовта е сляпа, а лудостта я води за ръка” – тази поговорка изцяло описва историята на Виктор и Калинка. И двамата са незрящи. И двамата са запалени планинари, които обичат лудите преживявания. Тя изцяло губи зрението си, когато е на 10 г.

Зависимостта от адреналин води до алкохолизъм и хазарт

Руфингът - новият спорт, който кара пристрастените към хормона на стреса да катерят небостъргачи   “Най-якото място, на което съм бил, е една 215-метрова кула. Катерихме се по едни стълбички, ей така, без подсигуровка, което е страшно голяма простотия, признавам си, обаче адреналинът е страшно голям”, казва Калин Христов.

Интернет маниите на 2018 година

Всяка година в интернет пространството се зараждат мании, които всички следват. Понякога това са певци като южнокорееца Сай, друг път са играчки като спинърите, а понякога са предизвикателства, които те карат да се полееш с кофа ледена вода. 2018 година е в края си и също оставя своите мании в историята.

Стоянка Мутафова: Калоянчев се поболя заради катастрофата

Малко повече от месец я дели от 97-ата й годишнина, която ще отпразнува на 2 февруари в зала 1 на НДК. Там ще изиграе представлението “Госпожа Стихийно бедствие”, седнала на трон като истинска кралица на българския театър. Освен рожден ден има и втора причина за празнуване - 70 години на сцената. Към спектакъла ще се присъединят нейни колеги и

Синята светлина води до хронично безсъние

До 2021 г. продажбата на сънотворни ще скочи до 11,9 млрд. долара годишно “В София например, в центъра и на другите големи градове всички билбордове и уличните лампи, които в повечето случаи не са поставени по правилен начин, пречат на човешкия сън”, казва Венцислав Димитров, който е част от Националния институт по астрономия към БАН.

Десислава Стоянова: Григор Димитров е обран и възпитан професионалист

“Отдавна го чакам това интервю, може би повече от година. Миналата година точно по това време изглеждаше, че съм на крачка от това да ми се получат нещата. Тогава Григор беше на върха след шеметните си успехи през годината, точно беше спечелил и финалния мастърс в Лондон. Така или иначе до интервю тогава не се стигна.

Веселин Маринов посвети песен на дъщеря си на коледния си концерт

“Тази песен се казва “Моята снежинка” и е посветена на дъщеря ми Йоана. Първо тя я изслуша. Пуснах й я в колата. Тя гледаше през прозореца и се разплака”, каза Веселин Маринов пред пълната зала 1 на НДК, където беше традиционния му коледен концерт. Дъщеря му го изненада като се качи на сцената, прегърна го и пожела на всички деца да имат такъв

Първото учебно тв студио у нас ще учи студенти и политици как да се държат пред камера

Основателката Ива Петрони ще обучава още бъдещи журналисти, общественици, бизнесмени и спортисти Телевизионно студио с 4 сета, режисьорска апаратна, гримьорна и конферентна зала са помещенията, които ще се използват от курсистите в първото за България учебно телевизионно студио Media Center 1. То отваря врати на 1 декември в София.

Румен Радев връчи почетен плакет на Съюза на българските писатели (Снимки)

"Много е трудно да се говори пред майсторите на словото. За мен е чест да съм тук", с тези думи президентът Румен Радев връчи плакет "Св. св. Кирил и Методий" по случай 105-та годишнина от създаването на Съюза на българските писатели.  "Имаме нуждата от здрава културна просветна среда, за да се уважава българският талант.

Драг куин - мъже стават известни с грим, перука и в рокля

Шоу бизнесът с мъже, облечени като жени, се заражда през XIX в. за осмиване на Шекспир   Те създават индустрия за милиони със своите перуки, лъскави рокли и тонове грим. Стоят под светлината на прожекторите и винаги привличат вниманието на хората. Много хора биха ги нарекли травестити, но всъщност се наричат драг куин.

Шкумбата: За пръв път като срещнах Любо Ганев, разбиваше през нощта вратата на къщата си с чук

Любо Ганев: Преди много си удрях главата и съм се научил да си създавам удобства Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев: Подредбата на звездите е еднаква за двама звездни българи. Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев са родени на една и съща дата - 6 ноември. Астралните близнаци се познават от над 30 г. Преди месец Шкумбата навърши 64 г.

На премиерата на първата си книга Виктор Меламед обеща да напише и втора

Виктор Меламед целуна Греди Асса по бузата, за да благодари за илюстрациите “Не подозирах, че този дебют може да ми се случи, но винаги съм казвал, че най-доброто предстои”, каза Виктор Меламед пред стотиците близки и приятели, които се бяха събрали в камерната зала на Народния театър за представянето на книгата му “Сънища”.

Виктор Меламед представи дебютната си книга "Сънища" сред стотици близки и приятели

Консулът на Тайланд Виктор Меламед събра над 100 близки, приятели и почитатели в Народния театър на представянето на дебютния си сборник с разкази "Сънища".  Гостите започнаха да пристигат в камерната зала на театъра малко преди 18:30 часа. Всички бяха лично посрещнати от автора и се снимаха с него.

Най-ценните вещи за Ники Илиев - 15-те статуетки за филмите му

Ники Илиев започна подготовката по заснемането на следващия си филм в последния месец. “Все още е твърде рано, за да разказвам за сюжета. Сега търся спонсори”, казва Илиев. Това ще бъде четвъртият му филм като режисьор. Част от него той ще заснеме в Пловдив и по Черноморието. Жанрът ще е типичен за неговите ленти - ще съчетава драмата с комедията.

Добрият дядо Тончо Токмакчиев

Тригодишната Сесилия и 3-месечният Лусиян - внуците на Тончо Токмакчиев, растат с четири езика. Той е пораснал само с един, но въпреки това дядо и внучета пак се разбират прекрасно. И не само защото се обичат безгранично, а защото Сесилия знае и български, а малкият тепърва ще го учи. Известният актьор стана дядо за втори път на 5 юли,

Ники Илиев и Асен Блатечки играят в постапокалиптична фантастика

“Асен играе собственик на казино, където се организират нелегални боеве, а аз съм негов боец, който впоследствие се включва към главните герои да им помага в борбата с една организация”, разказва Ники Илиев за най-новата българска постапокалиптична фантастика. Лентата се казва “Шах, мистериозният град” и е дело на студенти,

Тенденцията децата да учат английски от телевизията

Повече от половината балканци не владеят чужди езици   Едно цяло поколение израсна пред телевизора, гледайки първите западни анимации по “Картуун Нетуърк” и “Фокс Кидс”. Те бяха без дублаж на български и така английският език навлезе в речника на Y поколението. Тази тенденция за ранно самообучение по чужд език се запазва и до днес в България.

Силвестър Сталоун кацна в София, Мел Гибсън идва до края на годината (Обзор)

Собственикът на “Ню Бояна” Ави Лернер и продуцентът Лес Уелдън посрещнаха Силвестър Сталоун в София в събота. Холивудската звезда пристигна с малко закъснение на полета и мина през ВИП терминала около 17 ч. Посрещачите бяха осигурили 3 коли и много охранители за актьора. Той е у нас за снимките на “Рамбо V”. Всъщност преди точно 10 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Заради Турция делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и компания скоро няма да влезе в съда! Родните разследващи са с вързани ръце поради особена процедура, в която заради екстрадицията на несебърския бос са зависими от южната ни съседка и не могат да го дадат на Темида с нови 5 обвинения, разкриха от прокуратурата пред "България Днес".

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават