За първи път може да наложат санкция - възстановяване на разрушена дюна

Конкректно започвайки с дюните, районната инспекция в Бургас изчаква да види как ще завърши наказателното преследване. Защото ако процедурата приключи без решение, че има наказателно престъпление - ние ще предприемем административни действия. Ако има наказателни - те са по-строги и трябва да важи по-строгата санкция.

До 300 000 лева агрокредити започва да отпуска ББР

Кредит до 300 000 лв. срещу субсидия ще се предоставя на земеделски производители. Финансирането е от микрофинансиращата институция “Джобс”, част от Българската банка за развитие (ББР), ръководена от Стоян Мавродиев. Новият кредитен продукт ще бъде дългосрочен заем за финансиране на одобрени инвестиционни разходи съгласно сключен договор с

Луксозните имоти в София поскъпнали с 6 на сто

Средната отстъпка за сделка е била 7,4% Луксозните имоти в София са поскъпнали средно с 6%, показва анализ на Unique Estates за 2018 г. 70% от сделките са с отстъпка от първоначалната цена. Тя обаче е по-висока от тази през предходната година, когато малко над половината сделки са били с намаление. Средната отстъпка през 2018 г. е била 7,4%.

Армения почете българските спасители 30 г. след адското земетресение (Видео)

30 години след адското земетресение в Армения, при което загинаха 25 хиляди души, българските спасители бяха почетени. “България бе една от първите страни, които ни подадоха ръка през 1988 г. 16 български спасители заедно с 10 кучета пристигнаха още на втория ден, за да помагат”, разказа посланикът на Армения Армен Саргсян на специална церемония.

22 кучета спасяват затрупаните и изгубените у нас (Видео, снимки)

Най-подходящи са общителните и смели мъжкари Смели, самоотвержени и с огромни сърца. Така най-точно може да опишем хората, които 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината са готови да зарежат всичко и да се отзоват на сигнал за изпаднал в беда в планината. Това е екипът на Планинската спасителната служба (ПСС),

Инфлацията през 2018 г. стопи парите за втора пенсия

1,17% е средната доходност на фондовете, а поскъпването на живота - 2,8 на сто Инфлацията през 2018 г. е стопила част от парите за втора пенсия. Това става ясно от данни на Комисията за финансов надзор за доходността на пенсионните фондове. (Каква е тя - виж графиката вляво.) За двугодишен период средногодишната доходност от управлението на

Моркови, домати и краставици поскъпват

Цените на основните храни отчитат леко повишение, показват данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища за цените на едро. Индексът, който отразява цените им на едро, се е повишил до 1,504 пункта. През изминалата седмица цената на кравето сирене се е повишила с 3,4% и килограм се търгува за 6,05 лв.

Застрахователите ще внасят 10,50 лева към Гаранционния фонд

Размерът на вноската във Фонда за незастраховани моторни превозни средства към Гаранционния фонд се повишава с 50 ст. и става 10,50 лв. за всяко застраховано моторно превозно средство по „Гражданска отговорност" на автомобилистите. Това реши Комисията за финансов надзор на заседание, проведено днес. Предложението е на Съвета на Гаранционния фонд.

Нено Димов: От обжалване и спиране на проекти всеки ден се губят по 1 млн. лева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира, че оставката му ще е на дневен ред, когато тези, които са го поканили в управлението, решат, че не се справя с поставената му задача. Оставката му беше поискана от протестиращи пред Министерския съвет, след като Върховният административен съд отмени окончателно промените в Плана за

Захариева: Да се чуят призивите на венецуелските граждани за демократични избори

Призивът на България е за ненасилие, успокояване на ситуацията и бърза демократизация на процеса. Както и да се чуят призивите на венецуелските граждани, да се организират демократични избори за президент, за да може всички да участват при равен старт. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в парламента за

Отложиха закона за горивата с 6 месеца - влиза в сила от 1 юли 2019 г. (Обновена)

Да се отложи влизането в сила на закона за горивата с 6 месеца и той да действа от 1 юли, а наредбата за него да е готова на 1 август. Това решиха депутатите с приемането на промени в закона за горивата на първо четене. Законът за горивата трябваше да влезе в сила на 28 януари. Това предвиждаше обнародваният на 27 юли 2018 г.

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Фитнес център подготвя шампиони по културизъм

Треньорите изготвят хранителни и тренировъчни режими Фитнес в Добрич подготвя шампиони по културизъм на световно ниво. За това разказва Деян Роев, който е един от собствениците на спортните зали My fitness. Със съдружника му Станимир Стоянов отварят първата зала през 2011 г. Роев споделя, че в основата на успеха им е екипът от хора,

Френският Спайдърмен осъден да плати 5500 паунда

Арест, последвала забрана за катерене на сградите във Великобритания, 20 седмици условна присъда и санкция в размер на 5500 паунда. Това е равносметката за френския Спайдърмен Алан Роберт, който без разрешение и без предпазна екипировка изкачи небостаргача Heron Tower, който е един от най-високите в Лондонското сити, през октомври 2018 г.

НАП: Няма да има хаос с касовите апарати, 80 дни стигат за подмяната

Фирми без регистрация по ДДС имат срок до юни “Ако фирмите започнат сега подмяна или актуализация на касовите си апарати, ще успеят да го направят в определения за това срок, който е до края на март”, заяви говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров по време на пресконференция за новите изисквания за софтуерите на

3,9% ръст на икономиката - оптимистична прогноза, песимистичната е за 3,1

Растежът на глобалната икономика ще се понижи до 2,9 на сто Оптимистичната прогноза за българската икономика през 2019 г. е за ръст от 3,9%, показва анализ на Уникредит Булбанк. “Очакваме ръстът на БВП да се ускори до 3,9% през 2019 г. спрямо 3,5% през 2018 г. Водещите фактори за ускорението включват умерен фискален стимул,

Основните храни поскъпват, но леко

Основните храни на едро отчитат леко поскъпване, показват данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Индексът на тържищните цени се е повишил до 1,444 пункта за миналата седмица. Оризът е поскъпнал с 3,2% и на едро се търгува за 1,95 лв./ кг. Килограм леща е поскъпнал с 1,9% и струва 2,62 лв.

Новата мода - царско име за момчетата, Дария за момичетата (Обзор)

Иванови, Георгиеви и Димитрови в топ 3 на първата статистика на фамилните имена Царските имена като Борис, Калоян, Теодор и женските София и Дария са влезли сред най-предпочитаните за кръщаване на новородени в последните 10 години. Те вече догонват дори традиционните най-популярни имена като Иван и Георги за момчетата и Мария за момичетата.

Вижте топ 10 на имената и фамилиите у нас

За 10 години името Дария се изкачва от 48-а позиция по популярност до 7-а Най-предпочитаното име за новородените момичета през 2018 г. е било Виктория, а за момчетата родителите залагат най-вече на Георги. Това показва статистика на Националния статистически институт за тенденциите при имената у нас за изминалата година. От 2007 г.

10 000 лева глоба за кметове заради мръсен въздух и за нелегални търговци на въглища

Държавата конфискува некачествени твърди горива Глоба от 5000 до 10 000 лв. очаква кметовете, за които проверки покажат, че за срок от 1 година не са успели да редуцират регистрирания брой превишения на нормите за вредни вещества във въздуха или не успеят да намалят средногодишните нива на замърсяване.

Рекорд - 1,47 млрд. печалба за банките (Обзор)

Печалбата на банките в края на ноември достигна нов рекорд - 1,47 млрд. лв., спрямо 1,08 млрд. лв. за същия период на миналата година. Това показват данни на БНБ за 11-те месеца на миналата година. За периода януари – ноември собственият капитал в баланса на банковата система нараства с 32 млн. лв. и в края на ноември е 12,6 млрд. лв.

Трета година поред бюджетът с излишък

163,5 млн. лв. ще е излишъкът в бюджета за миналата година, или 0,2% от прогнозния БВП. Това показват предварителни данни на финансовото министерство по консолидираната фискална програма за 2018 г. Така за трета поредна година бюджетът е с излишък. Спрямо предвидения в началото на 2017 г. бюджетното салдо било подобрен с близо 1,3 млрд. лева.

“Игра на писма” - млада българка крие послания до непознати

Става хит в Италия, където е учила, връща се у нас и вдъхновява още хора. 1000 писма вече пътуват Преди броени дни 1000 писма започнаха своето пътуване из България и света, за да заредят непознати с вдъхновение и да запалят искрата на надежда.  “Всичко започна преди 2 години в Италия, когато завършвах магистратура.

“Авионамс” увеличил печалбата 18,5 пъти

“Авионамс” е увеличил печалбата си над 18,5 пъти към септември 2018 г. сравнено с година по-рано, като достига 6,546 млн. лева. Това обясни икономическият министър Емил Караниколов в парламента и подчерта, че финансовото състояние на дружеството е стабилно. Той допълни, че стойността на акция от “Авионамс” е повишила цената си от 0,17 до 3,13 лв.

Симона Сребранова: Fibank ни подкрепи да изградим завод и си партнираме над 10 г.

Компанията има капацитет за производство на над 20 млн. карти годишно Българска компания има капацитет за производство на над 20 милиона карти за година. Порфолиото на компанията предлага пластики от всякакъв вид - PVC, пластмасови, прозрачни, както и листовки, баджове, покани, менюта, пластмасови табели и други продукти.

Фонд на фондовете финансира стартъпи с 37,4 млн. лв.

Средствата за финансиране ще достигнат 53,4 млн. лв Фонд на фондовете ще финансира компании в начален етап на развитие с 37,4 мнл. лв. в изпълнение на финансовият инструмент Фонд за ускоряване и начално финансиране. Това стана след подписване на оперативно споразумение с избрания финансов посредник за изпълнение на фонда.

Петкова: Токът на борсата у нас е най-евтин за 2018-а (Обзор)

Цената се вдигнала заради по-високи квоти за мръсен въздух Средната годишна цена до 20 декември на енергийната борса е 39,71 евро за мегаватчас. Сравнени с останалите борси в Европа, тези нива са най-ниски, заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред ресорната комисия в парламента. Тя допълни,

10 000 лева глоба за кметове заради мръсен въздух

Глоба от 5000 до 10 000 лв. ще бъде налагана на кметове, ако не вземат мерки срещу замърсяване на въздуха в общината им. Това обясни шефката на екокомисията и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева след окончателно приети промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Тя допълни, че между първо и второ четене по-ясно са дефинирани отговорностите

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.