Николай Ненчев: Отдалечаваме се от Шенген заради подкрепата на „Атака” за кабинета

„Подкрепата на Волен Сидеров и „Атака” за кабинета "Борисов", посещението на руския прокурор Чайка и кашата, която забърка президентът Румен Радев около закупуването на военен изтребител с действията на служебния кабинет, ни отдалечават от НАТ0 и Европейския съюз и аз съм силно разтревожен за това” – каза в Добрич председателят на БЗНС и бивш

От БЗНС ще искат зала в Европарламента да се именува на Никола Петков

„В сряда ще открием изложбата, посветена на 70-годишнината от гибелта на Никола Петков, в Народното събрание. Следващият месец вероятно ще бъде изложена в Европейския парламент. Вече сме направили искане една зала или едно фоайе там да носи името на Никола Петков. Изложбата остава до началото на октомври в градинката на „Кристал” в София.

Заловиха в Добрич неправоспособен шофьор зад волана с 2,82 промила алкохол

При извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство на водач на лек автомобил „Фолксваген” със старозагорска регистрация, на 23 септември, около 00,20 ч. в село Орляк, област Добрич, цифровата индикация отчита наличието на 1,96 промила алкохол в издишания въздух. При извършената справка в информационните масиви на МВР е установено,

В Добрич за Деня на града да първи път връчват почетен знак на общината

Добрич посреща Деня си – 25 септември, когато се навършват 77 години от мирното възвръщане на Южна Добруджа към България, без да има почетен гражданин. Нарочната комисия за избора гласува три пъти, но победител със 7 гласа, според правилата, нямаше. Преди това Общинският съвет промени устройството на статута „почетен гражданин” със свое решение.

В Добрич за Деня на града за първи път връчват почетен знак на общината

Добрич посреща Деня си – 25 септември, когато се навършват 77 години от мирното възвръщане на Южна Добруджа към България, без да има почетен гражданин. Нарочната комисия за избора гласува три пъти, но победител със 7 гласа, според правилата, нямаше. Преди това Общинският съвет промени устройството на статута „почетен гражданин” със свое решение.

Подготвят филм за национална дискусия за образованието

„Подготвяме документален филм за образованието, който да стане основа на дискусии чрез разпространението му в страната за промяна в системата. Работим по проекта от две години, той на е на 70 процента готов ” – каза в Добрич Николай Михайлов, преподавател по визиуализация на архитектурни обекти в Университета по аржитектура, режисьор, аниматор.

Училища издържат маломерни паралелки с бюджета си

Професионалната гимназия по аграрно стопанство–Добрич, започва учебната година с маломерни паралелки. Те са в девети клас по професия „Техник на селскостопанска техника“, специалност „Механизация на селското стопанство“ – 15 ученици, и по професия „Фермер“, специалност „Земеделец“ – 15 ученици. Искането бе одобрено от Общинския съвет.

Тази година „Море от ритми” в Балчик залага и на раздумката

В Балчик се провежда седмото издание на националния фолклорен фестивал „Море от ритми“. Очаква се в събитието да участват около 1500 души - основно състави от различни области на страната - Добрич, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Пазарджик и Плевен., както и от Украйна. Фестивалът е с конкурсен характер.

Фестивалът на хвърчилата превръща Шабла в „летяща феерия”

Фестивалът на хвърчилата превзема Шабла на 23 септември – съобщават от общината. Стартът ще бъде даден с откриване на изложба „Ние и Земята сме едно“ на Стамен Касабов в Зеления образователен център. Местността „Малкото море“, южно от Фара на нос Шабла ще е сцената на „Летящата феерия” – добавят от кметството.

Запалено стърнище задими Добрич

Запалено стърнище в село Славеево стана причина за задимяването на въздуха над град Добрич в следобедните часове днес. Силният югоизточен вятър разнася пушека от огъня - каза гл. инспектор Тихомир Катранджиев. Един екип на пожарната е работил на мястото. Ситуацията е била бързо

Мангановата мина „Оброчище” вече не е под заплаха от несъстоятелност

Окръжен съд-Добрич, прекрати делото за обявяване в несъстоятелност на „Евроманган“ЕАД, след като кредиторът, поискал производството, се отказа от иска си. Търговското дело беше образувано по молба на „Петрол Асет“ ЕООД - Добрич, заради натрупани от „Евроманган“ задължения в размер на 16 452 лева по търговски сделки с дизелово гориво и бензин.

Трофеи на двама генерали – в изложба на Историческия музей в Добрич

За първи път в музея в градския парк „Св. Георги” добричлии ще могат да видят трофейна руска кавалерийска сабя, подарена лично от предводителя на българската конница генерал Иван Колев на полковник Йордан Иванов – командир на 16-и Пехотен Ловчански полк. През март българският историк и археолог Румен Манов дари уникалния трофей на Добрич.

Фермерският пазар в Добрич започва с 15 производители

Над 15 производители от районите на Варна, Добрич, Свищов, Ловеч и Шумен ще предложат екологично чиста продукция на първия фермерски пазар, който се открива в град Добрич на 21 септември от 10 ч. Пазарът е на знаково място за Добрич – пред Часовниковата кула в архитектурно-етнографския комплекс „Старият Добрич”.

Съдят добричлия за незаконно придобити 422 277 лева.

В Окръжен съд - Добрич започна дело за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на стойност 422 277 лева. Производството е образувано по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/ срещу Петър П. от Добрич, неговата бивша съпруга и дружество, еднолична собственост и контролирано от Петров през

Сляха детски ясли и градини в Добрич

Шест досегашни детски градини стават вече три чрез сливане – това решиха на заседание общинските съветници на град Добрич, като имаше 7 въздържали се при гласуването. „За периода 2012-2017 г. общият брой на децата в детските градини в Добрич намалява с 352” – обоснова зам.-кметът д-р Емилия Баева необходимостта от тази мярка.

Мним полицай ужили 66-годишна от Добричко с 8600 лв

66-годишна жена от село Кранево е поредната жертва на телефонните измамници – съобщиха от Областната дирекция на МВР-Добрич. Жената се жалва в полицията на 18 септември около 21,45 ч. Съобщила, че около 15 ч. е получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж, представящ се за служител на МВР.

Двама загинаха при челен сблъсък на пътя Добрич - Варна (Обновена)

За около половин ден бе затворен пътят Добрич-Варна поради възникнало тежко ПТП на 19 септември около 6 ч. сутринта, в района на „Пети километър”. Временно бе затворен за движение участъкът от град Добрич до разклона за село Стефаново по главен път Добрич-Варна. Движението беше възстановено след 12,

Етноуърлд фестивал, пленер и конференция на арт форума „БезГраници” в Балчик

80 участници от 24 държави участват в VIII издание на международния арт форум „БезГраници“, който започна в културния център „Двореца” в Балчик и продължава до 28 септември. Музикалният етно/уърлд фестивал в рамките на форума ще се проведе на 23-ти и 24-ти септември с вход свободен на откритата сцена на плажа пред „Двореца” в Балчик.

Мъж обира царевица на съселянин, друг пуска говеда в слънчогледова нива

За извършена кражба от царевичен масив в землището на село Методиево, област Добрич, е постъпила жалба в полицията на 16 септември, около 11,30 ч. съобщават от Областната дирекция на МВР. След проведени незабавни издирвателни действия е установен извършителя на кражбата - М.М. (53 г.) от село Методиево.

Няма доброволци в общините в Добричка област

Доброволни формирования има в четири от общините в Добричка област – Тервел, Генерал Тошево, Балчик и Крушари. Създават се такива структури в общините Каварна и Шабла – стана ясно на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на област Добрич. Няма създадени доброволни формирования въпреки многобройните

Сушата на полето троши машини в Добричко

Зариди сушата в Добрич производителите прибират масово слънчогледа, подхванали са и царевицата. „Всеки ден има комбайни за ремонт. Трошат се колелета, други части, защото повърхностният слой е изсъхнал напълно.При такава ситуация трудно може да започне сеитбата на пшеницата” – добавят те. „Може да се говори за по-малки добиви при царевицата,

32 екипа проверяват адреси в Добричко за деца, които не ходят на училище

1409 първолаци ще влязат днес за първи път в класните стаи на училищата в Добричка област. В Добрич първокласниците са 707. Те ще се обучават в 32 паралелки през новата учебна година, с 3 по-малко от предходната. С една паралелка по-малко ще са училищата „Св. Св. Кирил и Методий“, „Димитър Талев“ и „Любен Каравелов“.

Съдът в Добрич постанови арест на поляк с европейска заповед за издирване

Окръжният съд в Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 41-годишен поляк в изпълнение на европейска заповед за арест. Тя е издадена от Окръжен съд-Варшава, с искане за задържане и предаване на полския гражданин Томаш П. с цел изтърпяване на постановена срещу него ефективна присъда.

Върнаха двама албанци, минали незаконно границата в Румъния

На 13 септември румънските гранични служби предават на Гранично полицейско управление-Ген.Тошево, двама албански граждани, които незаконно са преминали държавната граница в района на 28 гранична пирамида край с. Граничар, обл. Шабла – съобщиха от Областната дирекция на МВР-Добрич. По двата случая са образувани бързи полицейски производства.

Цветни пешеходни пътеки в Добрич край училищата

Всички пешеходни пътеки, които се намират в близост до училища в Добрич, ще бъдат оцветени в три цвята- бяло, жълто и червено - съобщи кметът Йордан Йорданов. Всъщност бялото на пешеходната зебра ще си остане бяло, а сивото ще бъде заменено от жълто и червено през бял цвят - уточни кметът, Инициативата цели да създаде ведрост и настроение на

Заловиха „муле” на телефонните измами

След проведени издирвателни мероприятия и процесуални действия от полицейските служители в град Добрич е задържан криминално проявеният Н.Н. (72 г.) от град Варна – съобщиха от Областната дирекция на МВР. Установено е, че мъжът е участвал в телефонна измама, като куриер, на 11 септември в село Дропла, област Добрич.

93 фирми в областите Варна и Добрич се проверяват от НАП

Инспекторите по приходите от НАП-Варна, започнаха проверка на 93 фирми от обхвата на териториалната дирекция за скрито разпределение на печалби. 65 от проверяваните дружества осъществяват дейността си в морската столица, а други 6 на територията на област Добрич – съобщи говорителят на фронтофиса в Добрич Красимир Павлов.

Кредитор обявява „Евроманган” в несъстоятелност

В Окръжен съд – Добрич, започва търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ЕАД / мина Оброчище/. То е образувано по молба на „Петрол Асет“ ЕООД - Добрич, на когото ответникът дължи 16 452 лева. Исковата претенция е за неплатено дизелово гориво и бензин. В качеството си на кредитор дружеството иска Окръжният съд

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Упорито спряганата за бъдеща английска принцеса Меган Маркъл е правнучка на кралска слугиня. Гаджето на принц Хари се оказва с ирландско-малтийски корени, а кралските архиви проследяват потеклото й до прабаба й Мери, която слугува в двореца Уиндзор преди век. Мери бяга от Ирландия и се омъжва за британски войник,

С настъпването на есента природата отново се преобразява. Голяма част от плодовете узряват, а листата на някои дървета се изпъстрят и започват да капят, превръщайки земята в разноцветен, енигматичен килим, който не може да се сравни с нито едно произведение на човешкия труд. Освен подходящ момент за омагьосващи снимки със златен нюанс,

Новият филм на Стефан Командарев тръгва по кината в България на 26 януари 2018-а година Посоки“ ще направи своята предпремиера пред българската публика в рамките на 35-ия Фестивал на българския игрален филм „Златна Роза“, който ще се проведе между 30 септември и 07 октомври тази година във Варна. Прожекцията бе бъде на 5 октомври във “Фестивален