Коментар на седмицата №2: Божидар и българската Валхала*

Той беше въплъщение на целия ни чепат национален характер На 1 юли българската история осиротя. Отиде си Божидар Димитров. Сега всички го наричат голям историк, но всъщност той не беше типичния академичен изследовател, нито типичния историк, той беше воин. Въплъщение на целия ни странен чепат балкански национален характер.

Божидар и българската Валхала*

Той беше въплъщение на целия ни чепат национален характер На 1 юли българската история осиротя. Отиде си Божидар Димитров. Сега всички го наричат голям историк, но всъщност той не беше типичния академичен изследовател, нито типичния историк, той беше воин. Въплъщение на целия ни странен чепат балкански национален характер.

Дали ако полицаите бяха военизирани, щяха да напуснат поста, “за да пушат и хапнат”?

От липсата на военен ред и дисциплина в МВР загубиха гражданите, но и самите полицаи Превръщането на полицията от военизирана в гражданска служба е една от големите грешки на върволицата от безумни решения, наречена “преход”. Ако днешните български полицаи бяха под пагон и под военен закон, както беше навремето, едва ли щяха да ходят да “пушат,

Защо спасяването на българските евреи е важно за нас

48 хиляди човешки живота са съхранени и този морален акт опазва българското име от позор В историята си България често се е движела по острието на бръснача. Нашата орисия е доказателство, че историята никога не е черно-бяла като старите снимки, тя има повече нюанси. Ние сме страна, съюзник на хитлеристка Германия,

Когато патронът защитава по-добре от закона

Ние сме общество в състояние на неизбежна отбрана. Когато полицаите ги е страх да стрелят, почват да стрелят гражданите. Случаят в Пловдив с д-р Иван Димитров е поредният епизод от необявената война, която престъпността води срещу хората. Тук някой ще каже, че и престъпниците са хора. Разбира се, хора са,

Коментар на седмицата №3: Защо жълтите павета са на “Руски”, а не на “Френски”

Тази година на националния празник 3 март честваме 140 години от освобождението на България. Ще се опитаме през размишления на умни и интересни българи да отговорим на въпроса - какво е да си патриот в наше време, какво е да се гордееш с това, че си българин. Днес вижте отговорите на Росен Петров, автор на патриотични телевизионни поредици.

Защо жълтите павета са на “Руски”, а не на “Френски”

Не честваме, а отбелязваме най-светлите си празници Тази година на националния празник 3 март честваме 140 години от освобождението на България. Ще се опитаме през размишления на умни и интересни българи да отговорим на въпроса - какво е да си патриот в наше време, какво е да се гордееш с това, че си българин.

Какво е да си патриот днес

Тази година на националния празник 3 март честваме 140 години от освобождението на България. Ще се опитаме през размишления на умни и интересни българи да отговорим на въпроса - какво е да си патриот в наше време, какво е да се гордееш с това, че си българин.  Днес вижте отговорите на Росен Петров, автор на патриотични телевизионни поредици.

Защо на гърците им стиска повече от нас

Може би защото 180 хиляди българи през годините сложиха кости в битка за обречени идеали МИТИНГЪТ в Атина, където по различни оценки около милион и половина гърци протестираха срещу използването на името Македония, е урок за нас, българите, що е то сплотена нация. Не е въпросът в това дали гърците са прави, или не.

Убийството в Нови Искър е травма за нацията

Тъмната страна на човека няма националност, бесовете са без етнос Новата година започна по брутален начин. С национална трагедия, защото убийството на шест човека в Нови Искър е национална трагедия. Независимо от конкретните мотиви, обстоятелствата, независимо от всичко, което един ден ще излезе наяве, независимо от това,

Ще си утрепем политическата система, ако бигбрадърският бой в парламента продължи

“24 часа” се обърна към умни, компетентни и добре информирани хора да дадат залозите си за това какво ще се случи през 2018 година - у нас и по света, в политиката, бизнеса и за личните финанси. Политика 1. Европредсе-дателството - успешно или не? 2. Ще затвърдим ли тренда за усилия за лидерство на Западните Балкани? 3.

Украйна ни сваля миговете

Дали да не признаем Волинското клане за геноцид? Жалбата, с която украинска държавна фирма саботира ремонта на нашите мигове от руската корпорация, която фактически и юридически ги е произвела, е класически мръсен удар. Ако навремето в идеята миговете да се ремонтират в Полша имаше поне нещо пронатовско, то в украинския бойкот няма нищо такова,

Коментари на седмицата. №2: Гърци и турци - борба от векове за векове

Обикновено на Балканите от историята не се вадят поуки, а прехвърчат искри ЖЕЛАНИЕТО на Ердоган за ревизия на Лозанския мирен договор за пореден път извади на преден план геополитическия сблъсък между гърци и турци. Сблъсък с хилядолетна история. Конфликт за това кой да държи ключа към Източното Средиземноморие. Той започва още през 1071 г.

Гърци и турци - борба от векове за векове

Обикновено на Балканите от историята не се вадят поуки, а прехвърчат искри ЖЕЛАНИЕТО на Ердоган за ревизия на Лозанския мирен договор за пореден път извади на преден план геополитическия сблъсък между гърци и турци. Сблъсък с хилядолетна история. Конфликт за това кой да държи ключа към Източното Средиземноморие. Той започва още през 1071 г.

Коментар на седмицата №2: Отиде си последният герой от Втората световна война

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи през изминаващата седмица. Този е №2 с над 40 000 прочитания. Крал Михай се срещаше с Хитлер, но получи ордени от Сталин и Путин РЯДКО съдбата на човек е толкова интригуваща и пълна с обрати като тази на починалия вчера последен румънски крал Михай.

Отиде си последният герой от Втората световна война

Крал Михай се срещаше с Хитлер, но получи ордени от Сталин и Путин РЯДКО съдбата на човек е толкова интригуваща и пълна с обрати като тази на починалия вчера последен румънски крал Михай. Приживе той получава много определения - от “немецът, който предаде Хитлер” до “краля комсомолец”. Историческите факти често са въпрос на интерпретация,

За тубата на един полицай

Какъв респект към пазители на реда, пълнещи с гориво пластмасови бутилки на бензиностанция? Винаги съм защитавал полицаите. Винаги съм бил за повече права, пари и привилегии за тях. Много пъти съм се застъпвал за правото им да употребяват сила, за това, че МВР не е Българският хелзинкски комитет. В кръга на шегата Симеоново не прощава.

Литературен кръг “Григор Димитров”

Интелектуалци боледуват, че за тенис мач плащат повече, отколкото за разказ. Пишете за “Ню Йорк таймс”! Григор не ви е виновен Навремето между 1892 и 1907 година у нас съществувал прочутият литературен кръг “Мисъл”, който издавал и едноименното списание. Та в този кръг влизали доктор Кръстев, Петко Ю. Тодоров, Пенчо Славейков и Пейо Яворов.

Коментар на седмицата №2: На грък гръб не давам

Дайте да не си мерим картите при сложната и преплетена история на балканските държави Гръцки дипломати били протестирали срещу Войнишкия паметник пред НДК. Те негодували срещу картата, изобразена на щита, държан от лъва, на железните ни полкове. Картата изобразявала границите на Санстефанска България.

Как си бутнахме границата

Убийството на стотиците километри непробиваема ограда започна при БКП, продължи при БСП и завърши при първото управление на СДС Днес, когато депутати снимат драматични филми за границата, когато всеки втори човек стана експерт що е двуредово и едноредово заградително съоръжение, хайде да си спомним един простичък факт. България имаше граница.

На грък гръб не давам

Дайте да не си мерим картите при сложната и преплетена история на балканските държави Гръцки дипломати били протестирали срещу Войнишкия паметник пред НДК. Те негодували срещу картата, изобразена на щита, държан от лъва, на железните ни полкове. Картата изобразявала границите на Санстефанска България.

Гащи се купуват. Славата не се купува

Лъвът на железните полкове се завърна, където му е мястото Да пишеш за героите от Първи и Шести пехотен полк на Софийската желязна дивизия, е особено трудно. Трудно е, защото един от най-добрите ни военни писатели Георги Георгиев е написал за тях великолепната книга “Един от първа”. Това е най-добрата българска книга за войната.

Какъв ли щеше да е светът без Червения октомври?

Може би нямаше да има хитлеризъм, Трети райх и Втора световна война КАКВИ са геополитическите и историческите измерения на станалото на 25 октомври 1917 г. в Русия, което дълго време наричахме ВОСР - Великата октомврийска социалистическа революция? Сто години след Червения октомври, който наистина разтърси света, човек си задава много въпроси.

Защо полицаят понякога става престъпник

Опознава бандитите отблизо, а тъмната страна изкушава ЩЕ ви дам три субективни психологически причини от обективен характер. Съжалявам за клишето, но е точно. За тях не се говори много, но те са част от полицейската професия. Те начертават тънката червена линия, която разделя полицая от криминала.

За Райна Княгиня и Божидар Димитров

Герой на 20 години и забравена на 60, тя е символ на нашата тъжна историческа съдба АЗ харесвам това, което прави Божидар Димитров. Харесвам го и го уважавам заради умението да прави историята интересна, да я изкарва от дебелите и прашни книги, които, за жалост, вече никой не чете. Особено го харесвам заради перманентната му борба с македонизма.

Царят, който обръсна руснаците

Кога и как Русия впери поглед в Европа Руската заплаха за Европа, която е любима тема за спор на българите, е едно сравнително абстрактно понятие с точна рождена дата. Русия вперва погледа си към Европа на 29 август 1698 година. Тогава се случва събитие с дълготрайни геополитически последствия. Цар Петър Велики издава указ с невероятното име “За

А колко дивизии има Европа?

И еврото трябва да има военна опора, иначе е обречено в голямата игра ТЕМАТА за общата европейска армия отдавна се нуждае от здрав реализъм. Иска ли Европа думата ѝ да се чува по света, или винаги ще гледа с плаха надежда какво е туитнал през нощта Тръмп, или дали Путин не е спал накриво? Времето, когато слушахме “Вятърът на промяната”,

Поправката, която убива

34 000 загинали от огнестрелни рани в САЩ за година. Не е нормално периодично поредният изперкал да си устройва поредния лов на хора Над 30 000 са американските граждани, които всяка година загиват от огнестрелни рани. Над 1000 от тях са деца. Зловещите събития в Лас Вегас за пореден път поставиха въпроса доколко адекватна е Втората поправка в

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фолклегендата Руси Русев стана учител! Изпълнителят на вселенския хит "На бургаската гара" преподава на деца в училище "Христо Ботев" в бургаския кв. Долно Езерово. "Започнах втора учебна година като вокален педагог. Музикалната ми кариера продължава - имам участия и концерти, опитват се да правя нови песни, но и искам да уча деца.

Оплюваната и сочена с пръст за глупава плеймейтка Нора Недкова прецака Биг брадър! Блондинката изненадващо беше изгонена от риалити шоуто, но реално тя печели от цялата ситуация. Предисторията. В деня на напускането си на къщата Нора се скарва с продуцентите, защото личният й фризьор не я посещава достатъчно често.

Чалгарки + лоши момчета = класическа комбинация. Представителките на кръшния жанр имат силно влечение към мъже, които имат проблеми със закона. Или към парите им. Жоро Бирмата е последният виден любовник на фолкпевици, който е преследван от органите на реда и беше обявен за издирване. Младежът дълго време имаше връзка с Преслава,