Сътрудничка на Стефан Данаилов се спъна в перка на "Графа" и счупи ръката си

72-годишната Невяна Малчева, дългогодишен сътрудник на проф. Стефан Данаилов, се спънала в една от "перките" на ул. "Граф Игнатиев", счупила е дясната си ръка и е наранила лицето си. Инцидентът станал в четвъртък към 17 часа, докато жената вървяла от "Св. Седмочисленици" към площад "Славейков", за да хване такси и да се прибере,

Безплатни уроци, тестове и игри в облак до 2021 г.

- Достъп до платформата ще има от всяка точка на света - Най-креативните учители ще правят видеовъпросници - Проектът е за 105 млн. лв. Безплатни дигитални уроци, тестове и игри ще има на специална платформа, или в т.нар. облачна среда, която ще бъде изградена до 2021 г. Проектът се нарича “Образование на утрешния ден”.

Космонавтите: Добре ще е, ако политиците са заедно като нас

Ако политиците си взаимодействат, както ние, космонавтите, ще е добре. Това каза вчера руският космонавт Павел Виноградов. Той заедно с колегите Владимир Ремек (Чехия), Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария) и Иван Бела (Словакия) дойдоха у нас, за да отбележат 40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Бизнесът оценява задачи на ученици, победителите - без изпит в УНСС

88 ученици от 10-и и 11-и клас от България, Сърбия, Македония, Румъния, Армения, Албания и Молдова ще участват в международното състезание Global Enterprise Challenge на 17 април в Пловдив. Задачите ще са от областта на икономиката, комуникациите, IT технологиите и хотелиерството и ще се поставят от хора от реалния бизнес.

Откриват 1280 места за 11-годишни математици наесен

- Влиза се с олимпиада и добри оценки от миниматурата - Приемат 29 гимназии в страната - Сегашният випуск четвъртокласници е сред най-големите - 64 186 ученици 1280 ще бъдат местата за петокласници в 29 профилирани гимназии с профил “Математически” или “Природни науки” през следващата учебна година.

Абитуриентите с над 3 хил. по-малко от миналия випуск – 52 650 на матура по български

- 1/5 с тапия за професия вместо втори зрелостен изпит - Бизнесът иска и математиката да стане задължителна - Английският изпревари биологията 52 650 абитуриенти са подали заявления да държат първата задължителна матура по български език и литература на 21 май в 23-ата поредна сесия от 8 години насам.

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

Със 73% намалял приемът за администрация, с 60 на сто - за психология В 16 професионални направления в различни университети ще има нулев прием през следващата академична година. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По този начин министерството иска да спре нерационалното търсене на висше образование.

Проф. Георги Рачев: Пролетта ще е топла, но се задава суша

През лятото температурите ще са с 1 градус по-високи, през юни и юли валежите ще са с 15-20% повече - Проф. Рачев, дойде пролетта, каква ще е? - Пролетта на Балканския полуостров се очаква да бъде с нормални и с малко по-високи от нормалните температури. При валежите нещата стоят обратното - очертава се пролетта да бъде суха.

Училището сега създава хора на средно ниво. Ако искаме лидери - да ги освободят да не влизат всеки ден във всеки час

И на учителите е нужна свобода, за да бъдат добри, казват Звездин Бесарабов и Евгений Коларов, гимназисти, едни от ярките участници в дебата на “24 часа” и VIVACOM “Образование 4.0” Още акценти : Свободата е да си поставиш цел и да можеш да я постигнеш. Но да не прескачаш нравствените норми, стремейки се към нея  Добрият учител има индивидуален

Биотехноложката, отказала 24 пъти по-висока заплата в САЩ, кара мотор в планината

Доволна е, че работи със световни учени, но от България Всеки ден ми е интересно, всеки ден е различно. Изключително привилегирована съм да правя в България това, което искам. Работя с учени на световно равнище. Така простичко разказва за работата си 33-годишната биотехноложка гл. ас. д-р Росица Тропчева.

Вече всеки втори учител в Северозапада с е-умения

Всеки втори начален учител в Сезерозапада, или 53%, потвърждава, че владее в достатъчна степен дигитални умения, за да може да експериментира. Всеки трети пък декларира високопрофесионално владеене на дигитални практики и стратегии, подходящи за различни аспекти на обучителния процес, сочат резултатите след проведеното обучение e-Start@school.

Красимир Вълчев: До 2021 г. ще е готов “отворен облак” с безплатни електронни учебници, помагала и уроци

Още акценти от интервюто: Предизвикателството е да направим образованието по-интересно Ще обучим учителите да създават електронни уроци Не може и не трябва да има стандарт за преподаватели, всяко дете е различно и изисква различен подход Учителите трябва да са ментори, които провокират критично мислене,

Дигиталните ученици - творци с леки раници и не преписват

- Петите класове на софийското 51-о училище са от първите дигитални паралелки в България - С помощта на таблетите уроците са забавни и увлекателни, няма подсказвания Децата се чувстват творци, значими са, когато дават идеи. Те могат и да ти подскажат нещо. Така обобщава промяната в 5 “в” клас на столичното 51-о средно училище “Елисавета Багряна”

Психологът Иван Игов: На две смени учат само в обществата в криза

- Отнема година и 3 месеца от обучението на учениците - Наблъскваме раздутите програми в по-малко учебно време Иван Игов е завършил психология в СУ “Св. Кл.Охридски”. Той е един от основателите на училищната психология в България с над 30-годишен консултативен и преподавателски опит. Автор на много програми, статии,

Учене на 2 смени - като местенето на стрелките

Да си пишеш домашните сутрин, е кофти, а вечер след училище искаме само да си починем, обясняват децата, които сега се прибират по тъмно Промяната от втора смяна в първия учебен срок в първа смяна във втория обърква всяка клетка на тялото и е необходимо време за адаптация, подобно на състоянието при смяната на стрелките при лятно или зимно

60 000 деца не ходят на училище, 87 197 пък са някъде в чужбина

- 9100 ученици са върнати обратно в клас за първите 3 месеца на тази учебна година - Вече има семейства, в които само бабата разбира български, дъщерята и внучката - не - Цели махали не говорят дори цигански, а свой хибриден език 50 000-60 000 деца трябва да бъдат върнати в училище, а за 87 197 е установено, че са извън страната.

Учители тръгват по IT фирми, за да видят на какво да научат децата

- Средата вече е дигитална, нужна е нова квалификация на педагозите - В час влизат и експерти, ще правят атрактивни демонстрации IT фирми ще провеждат семинари за учители по актуални теми в рамките на 16 астрономически часа. Освен това учители ще се включват в реализиране на проекти във фирмата с времетраене 40 астрономически часа.

36 училища минават на една смяна още наесен, другите - до 10 години

- Първоначалната идея беше само до обед да се учи от 2020/2021 г. За целта обаче трябват нови сгради, ремонтират и преоборудвани - Ще се строят и физкултурни салони, още класни стаи, столови, топли връзки - Прави се, за да бъдат учениците равнопоставени Кога всички деца в България ще могат да учат на една смяна, за да започват занятия в час,

Дигитални уроци създават 5 умения, които правят децата успешни

- Видеа на таблети и телефони запалват учениците да учат - Родители искат учителите да поощряват технологиите в обучението и да има устройства за всеки в горните класове Дигиталните уроци помагат за създаване на уменията за XXI век, които ще направят децата успешни. Това са l критичната работа с информация, l умението за комуникация,

На пъпа на София преподават, че човек на Луната не е стъпвал

- Директорката: Учителката е с 30 г. стаж, пуснала е филм с други гледни точки - Астроном от БАН изнесе открит урок, след като родител се възмути от госпожата В сряда сутринта при мен дойде г-н Правдолюб Иванов, който съобщи, че г-жа Лидия Булева в 4-и клас по “Човек и природа” в темата за Слънцето и Луната е прожектирала филмче на децата как на

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Климатологът Симеон Матев: Още малко арктически студ, февруари по-топъл

Скиорите да не карат извън пистите, има лавинна опасност - Докога този арктически студ, г-н Матев? - Още няколко дни. Въздушната маса, която в момента е над страната, действително се е зародила в арктическите райони. Спускайки се към южните части на Европа, макар и трансформирана, понижи температурите не само у нас,

Йоана смени Иванка, Катя вече е Кейтлин

Аря, Индиана и Манолина сред модерните имена Йоана смени личното име Иванка, което бе едно от традиционните през миналия век. От по-големите градове Иванка е харесвано име само в Пловдив. Все по-често Катя вече е Кейтлин. Никола е предпочитан пред Николай. Мястото на Йордан зае Даниел. Това показват последните изследвания, каза за “24 часа” проф.

Кой цапа въздуха повече - печките или колите, ще кажат учените от НИМХ

Под шапката на Министерството на образованието и науката започват нови проекти, само 10 останаха в БАН   Националният институт по метеорология и хидрология ще трябва да отговори кой цапа повече въздуха - печките или колите. НИМХ продължава с всичките си научни проекти. Заложили сме и нови от тази година.

Сапуни и машинка за хващане на бримки са сред реликвите на соца

Двама етнографи, родени след епохата “Живков”, от месеци събират над 1500 спомена, които след време ще са забравени Как през 70-те години на миналия век жените си купуваха чантички от полякините на евиния плаж в Созопол или пък децата масово събираха обвивки от шоколад “Крава” и “Кума Лиса” и салфетки, а родителите им - цигарени кутии.

Георги Стойчев: Доходите зависят не само от завършеното направление, но и от конкретния университет

- Разликите понякога се измерват в пъти, а не в проценти, казва ръководителят на екипа, работил по рейтинга на висшите училища - Нашата рейтингова система на висшите училища е сред най-иновативнитев света - Г-н Стойчев, двойното увеличение на студентите по медицина ли е най-голямата изненада в 8-ото издание на рейтинговата система на висшите

Министър Красимир Вълчев: Рейтингът на университетите променя финансирането (Видео)

Радвам се, че рейтингът на висшите училища води до промяна на политиките на финансиране, прием, стипендии. Това каза министърът на образованието и науката при представянето на 8-то издание на рейтинговата система. Според него е очевидно, че висшите училища са предприели политики да стимулират научната дейност.

Студентите по медицина с 80% увеличение, изпревариха правото (снимки, видео)

Наблюдава се съществено увеличение в броя на студентите, които се обучават в професионалните направления Медицина, Стоматология и Здравни грижи. Увеличението на броя на студентите в професионално направление Медицина надхвърля 80% и по брой студенти Медицина изпреварва направление Право, класирайки се на 4 място сред най-масовите направления в

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.