"Косачи" на Елин Пелин се падна на матурата по литература

"Измислица и реалност" по разказа на Елин Пелин "Косачи" е темата, върху която писаха есе или интерпретативно съчинение абитуриентите на задължителната матура по български език и литература днес. Миналата година на зрелостния изпит зрелостниците писаха тема по Вапцаровото стихотворение "Вяра". Абитуриентите определят изпита като не особено труден.

10 точки свалят на изпита грешки с членуване, местоимения и учтива форма при причастията

- По него абитуриентите писаха и миналата година, но повторения често са се случвали - 10 точки свалят на изпита грешки с членуване, местоимения и учтива форма при причастията Кръгла годишнина от рождението на Никола Вапцаров отбелязваме тази година - 110 г. Дали това не е знак, че е голяма вероятността поетът да се падне на матурата по български

На матурата: черна химикалка и 1 час не се мърда от мястото

- Утре е последният ден абитуриентите да си вземат служебни бележки за изпита - Да проучат маршрута - случвало се да се лутат по пътя към непознато училище, да закъснеят и да не ги допуснат, съветват експертите - Може да се влезе и с шофьорска книжка 17 май (петък) е последният ден, в който абитуриентите могат да получат служебна бележка за

3-годишните броят до 3, знаят и три песнички

Малките се учат да поздравяват, да благодарят и да искат извинение Четири плюс две - равно на едно. Никакво “Но!” Така е! Всеки знае, че четири бързи крачета плюс две дълги ушета правят едно зайче! Стихотворението на Петко Колев е включено в нова познавателна книжка по български език и литература за 3-4-годишните или децата от първа възрастова

Климатологът проф. Георги Рачев: Перфектното торнадо беше това в Румъния - веднъж на 100 г., у нас почти е невъзможно

Ще вали и гърми до 10 май, после топло и слънчево - Проф. Рачев, студен въздух от България ли докара торнадото в Румъния във вторник вечерта, от което пострадаха и силистренци? - Има доста вярно в това твърдение. Торнадото е особено метеорологично явление, което е изключително и се проявява само когато има благоприятни условия.

Гимназии дават диплома за съдебен служител, бубар, аниматор в туризма

Разкриват се десетки нови специалности според нуждите на местната икономика Професия “Съдебен служител” могат да избират за първи път учениците в 5 области. Обучение в тази област предлагат СУ “Константин Преславски” във Варна, СПГ по икономика във Велико Търново, СУ “Иван Вазов” в Мездра и ПГ по икономика “Г. С. Раковски” в Ямбол.

Борисов обеща 7,5 млн. лв. на УНСС (Обзор)

- Аз отговарям само за ГЕРБ, каза премиерът на въпрос ще иска ли оставка от Каракачанов - Николина Ангелкова пък в нищо не била уличена Във вторник ще ни е Министерският съвет и тези 7,5 млн. лв. ще ги гласуваме. С тези думи премиерът Бойко Борисов обеща на УНСС да го спаси от фалит заради строежа на новото крило на университета.

Доц. Антоний Гълъбов: Училището да убеди младите, че у нас успяваш не само ако си богат и красив

Важно е да се създаде усещането за ред в класната стая - Доц. Гълъбов, бяхте водещ и участник в интересна дискусия при представянето на проекта на стратегия за възпитателната работа в училище (2019-2030) на министерството на образованието във вторник, какви изводи си направихте? - Поне 2-3 неща ми се струват важни.

Сътрудничка на Стефан Данаилов се спъна в перка на "Графа" и счупи ръката си

72-годишната Невяна Малчева, дългогодишен сътрудник на проф. Стефан Данаилов, се спънала в една от "перките" на ул. "Граф Игнатиев", счупила е дясната си ръка и е наранила лицето си. Инцидентът станал в четвъртък към 17 часа, докато жената вървяла от "Св. Седмочисленици" към площад "Славейков", за да хване такси и да се прибере,

Безплатни уроци, тестове и игри в облак до 2021 г.

- Достъп до платформата ще има от всяка точка на света - Най-креативните учители ще правят видеовъпросници - Проектът е за 105 млн. лв. Безплатни дигитални уроци, тестове и игри ще има на специална платформа, или в т.нар. облачна среда, която ще бъде изградена до 2021 г. Проектът се нарича “Образование на утрешния ден”.

Космонавтите: Добре ще е, ако политиците са заедно като нас

Ако политиците си взаимодействат, както ние, космонавтите, ще е добре. Това каза вчера руският космонавт Павел Виноградов. Той заедно с колегите Владимир Ремек (Чехия), Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария) и Иван Бела (Словакия) дойдоха у нас, за да отбележат 40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Бизнесът оценява задачи на ученици, победителите - без изпит в УНСС

88 ученици от 10-и и 11-и клас от България, Сърбия, Македония, Румъния, Армения, Албания и Молдова ще участват в международното състезание Global Enterprise Challenge на 17 април в Пловдив. Задачите ще са от областта на икономиката, комуникациите, IT технологиите и хотелиерството и ще се поставят от хора от реалния бизнес.

Откриват 1280 места за 11-годишни математици наесен

- Влиза се с олимпиада и добри оценки от миниматурата - Приемат 29 гимназии в страната - Сегашният випуск четвъртокласници е сред най-големите - 64 186 ученици 1280 ще бъдат местата за петокласници в 29 профилирани гимназии с профил “Математически” или “Природни науки” през следващата учебна година.

Абитуриентите с над 3 хил. по-малко от миналия випуск – 52 650 на матура по български

- 1/5 с тапия за професия вместо втори зрелостен изпит - Бизнесът иска и математиката да стане задължителна - Английският изпревари биологията 52 650 абитуриенти са подали заявления да държат първата задължителна матура по български език и литература на 21 май в 23-ата поредна сесия от 8 години насам.

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

Със 73% намалял приемът за администрация, с 60 на сто - за психология В 16 професионални направления в различни университети ще има нулев прием през следващата академична година. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По този начин министерството иска да спре нерационалното търсене на висше образование.

Проф. Георги Рачев: Пролетта ще е топла, но се задава суша

През лятото температурите ще са с 1 градус по-високи, през юни и юли валежите ще са с 15-20% повече - Проф. Рачев, дойде пролетта, каква ще е? - Пролетта на Балканския полуостров се очаква да бъде с нормални и с малко по-високи от нормалните температури. При валежите нещата стоят обратното - очертава се пролетта да бъде суха.

Училището сега създава хора на средно ниво. Ако искаме лидери - да ги освободят да не влизат всеки ден във всеки час

И на учителите е нужна свобода, за да бъдат добри, казват Звездин Бесарабов и Евгений Коларов, гимназисти, едни от ярките участници в дебата на “24 часа” и VIVACOM “Образование 4.0” Още акценти : Свободата е да си поставиш цел и да можеш да я постигнеш. Но да не прескачаш нравствените норми, стремейки се към нея  Добрият учител има индивидуален

Биотехноложката, отказала 24 пъти по-висока заплата в САЩ, кара мотор в планината

Доволна е, че работи със световни учени, но от България Всеки ден ми е интересно, всеки ден е различно. Изключително привилегирована съм да правя в България това, което искам. Работя с учени на световно равнище. Така простичко разказва за работата си 33-годишната биотехноложка гл. ас. д-р Росица Тропчева.

Вече всеки втори учител в Северозапада с е-умения

Всеки втори начален учител в Сезерозапада, или 53%, потвърждава, че владее в достатъчна степен дигитални умения, за да може да експериментира. Всеки трети пък декларира високопрофесионално владеене на дигитални практики и стратегии, подходящи за различни аспекти на обучителния процес, сочат резултатите след проведеното обучение e-Start@school.

Красимир Вълчев: До 2021 г. ще е готов “отворен облак” с безплатни електронни учебници, помагала и уроци

Още акценти от интервюто: Предизвикателството е да направим образованието по-интересно Ще обучим учителите да създават електронни уроци Не може и не трябва да има стандарт за преподаватели, всяко дете е различно и изисква различен подход Учителите трябва да са ментори, които провокират критично мислене,

Дигиталните ученици - творци с леки раници и не преписват

- Петите класове на софийското 51-о училище са от първите дигитални паралелки в България - С помощта на таблетите уроците са забавни и увлекателни, няма подсказвания Децата се чувстват творци, значими са, когато дават идеи. Те могат и да ти подскажат нещо. Така обобщава промяната в 5 “в” клас на столичното 51-о средно училище “Елисавета Багряна”

Психологът Иван Игов: На две смени учат само в обществата в криза

- Отнема година и 3 месеца от обучението на учениците - Наблъскваме раздутите програми в по-малко учебно време Иван Игов е завършил психология в СУ “Св. Кл.Охридски”. Той е един от основателите на училищната психология в България с над 30-годишен консултативен и преподавателски опит. Автор на много програми, статии,

Учене на 2 смени - като местенето на стрелките

Да си пишеш домашните сутрин, е кофти, а вечер след училище искаме само да си починем, обясняват децата, които сега се прибират по тъмно Промяната от втора смяна в първия учебен срок в първа смяна във втория обърква всяка клетка на тялото и е необходимо време за адаптация, подобно на състоянието при смяната на стрелките при лятно или зимно

60 000 деца не ходят на училище, 87 197 пък са някъде в чужбина

- 9100 ученици са върнати обратно в клас за първите 3 месеца на тази учебна година - Вече има семейства, в които само бабата разбира български, дъщерята и внучката - не - Цели махали не говорят дори цигански, а свой хибриден език 50 000-60 000 деца трябва да бъдат върнати в училище, а за 87 197 е установено, че са извън страната.

Учители тръгват по IT фирми, за да видят на какво да научат децата

- Средата вече е дигитална, нужна е нова квалификация на педагозите - В час влизат и експерти, ще правят атрактивни демонстрации IT фирми ще провеждат семинари за учители по актуални теми в рамките на 16 астрономически часа. Освен това учители ще се включват в реализиране на проекти във фирмата с времетраене 40 астрономически часа.

36 училища минават на една смяна още наесен, другите - до 10 години

- Първоначалната идея беше само до обед да се учи от 2020/2021 г. За целта обаче трябват нови сгради, ремонтират и преоборудвани - Ще се строят и физкултурни салони, още класни стаи, столови, топли връзки - Прави се, за да бъдат учениците равнопоставени Кога всички деца в България ще могат да учат на една смяна, за да започват занятия в час,

Дигитални уроци създават 5 умения, които правят децата успешни

- Видеа на таблети и телефони запалват учениците да учат - Родители искат учителите да поощряват технологиите в обучението и да има устройства за всеки в горните класове Дигиталните уроци помагат за създаване на уменията за XXI век, които ще направят децата успешни. Това са l критичната работа с информация, l умението за комуникация,

На пъпа на София преподават, че човек на Луната не е стъпвал

- Директорката: Учителката е с 30 г. стаж, пуснала е филм с други гледни точки - Астроном от БАН изнесе открит урок, след като родител се възмути от госпожата В сряда сутринта при мен дойде г-н Правдолюб Иванов, който съобщи, че г-жа Лидия Булева в 4-и клас по “Човек и природа” в темата за Слънцето и Луната е прожектирала филмче на децата как на

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа