Банка ДСК ще е новият собственик на Сосиете в България (Обновена)

Управителният съвет на Българската народна банка взе решение за предварително одобрение на прякото придобиване от „Банка ДСК“ ЕАД, София, на акции, представляващи 99.7352% от капитала на „СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК“ АД, гр. Варна, която при реализиране на придобиването ще стане дъщерно дружество на „Банка ДСК“ ЕАД и част от групата на „ОТП БАНК“

ЕЦБ влиза в 6 банки у нас още през ноември

Банковият надзор в ЕЦБ ще извърши цялостна оценка на шест български банки, съобщиха от централата на банката и БНБ. Оценката се провежда в контекста на искането от страна на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ. Резултатите ще бъдат публично обявени през юли 2019 г. Цялостната оценка е задължителна част от процеса на установяване

Кирил Бошов: Преди да купува кола, всеки ще получава бързо и лесно информация за нейните малус характеристики

70% бонус и 400% малус е силно наложена в света. Не виждам защо нещо, което работи на други пазари, да не може да работи и на нашия Равният старт в “Бонус-малус” е възможността, която се дава на добрите шофьори да останат такива, а на “лошите” - да променят поведението си. Всяко бъдещо нарушение ще ви води в по-висока категория Хайде,

КФН: По-евтина застраховка с “Бонус-малус” за повечето шофьори

Точки за риск ще има и за колата и за водача С влизането в сила на системата “Бонус-малус”, повечето водачи ще плащат по-ниска цена на застраховката “Гражданска отговорност”, тъй като ще са в зоната с бонуси. Това показват изчисления на експертите от Комисията за финансов надзор. Според статистиката на МВР повечето водачи са добри.

И колата с по-скъпа застраховка, ако собственикът има много нарушения

Катастрофа с убит = най-скъпа полица за виновния шофьор  Най-малки са санкциите за превишена  скрост извън населено място Клас, който определя риска, ще получава не само шофьорът, но и автомобилът И колите на шофьори, които са натрупали множество нарушения на пътя, ще са с по-скъпа застраховка “Гражданска отговорност”.

На 3 дни по 1 българин нов милионер с пари в банка

На всеки три дни по 1 българин е откривал нов депозит в банка със суми от 1 милион лева и нагоре. По 12 нови сметки с над милион в тях са откривани в банките за юли, август и септември, отчете централната банка. Така броят на едрите депозити към края на септември вече е 862. Те са с 36 повече в сравнение с предишното тримесечие на 2018 г.

Парламентът събра кворум, започна обсъждане на данъчните закони

Данъкът за колите и облагането на основно жилище пак скара депутатите След като събра кворум от 121 депутати, парламентът започна обсъждането на данъчните закони. След председателския съвет вчера бе постигнато съгласие да се приемат данъчните закони на второ четене и големия бюджет за догодина на първо четене.

До 25% по-евтини полици за добрите шофьори, до 400% по-скъпи за лошите (Обзор)

Системата “Бонус-малус” ще заработи до 1 година С до 25% по-евтини полици ще купуват добрите водачи. До 400% ще поскъпват задължителните застраховки за нарушителите на пътя. Това предвижда наредба за коригиране на базовите тарифи за “Гражданска отговорност”, която Комисията за финансов надзор обяви за обществено обсъждане.

Режат и дневни, бензин и квартирни на депутатите от опозицията заради бойкота (Обзор)

Бойкотът на пленарните заседания от опозицията при дебатите по бюджетите на ДОО и на Здравната каса, донесоха финансови санкции на опозицията. Въпреки това от БСП заявиха, че бойкотът ще продължи. В 13 ч, извънредното заседание на парламента започна с кворум от 122-ма депутати. При дебатите обаче, от ГЕРБ поискаха поименна проверка,

Всяка стока с уникален номер, за да спрат измамите с ДДС

Въвежда се предварително деклариране на всички данни за превозите на стоки през територията на България Освен рискови стоки НАП да контролира и рискови лица, за да се пресекат измамите с ДДС. Оценката на риска ще зависи не само от вида на стоките, а и от поведението на лицата, които ги произвеждат или превозват.

25% по-евтини полици за добрите водачи, до 400% по-скъпи за хулиганите на пътя

Комисията за финансов надзор прие днес на първо четене проект на Наредба за единните изисквания за коригирането на застрахователната премия, в зависимост от поведението на водача на моторното превозно средство, покрито от застрахователен договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, по чл. 490, ал.

Оставят гарантирано на длъжници поне минимална заплата

Когато длъжник към хазната има повече от едно просрочено задължение, най-напред да се погасява най-старото. Това предвижда промяна в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, която е предложена от финансовото министерство за обществено обсъждане. В момента длъжник, който не може да погаси едновременно задълженията си,

Ева Майдел успя: Българинът пести поне 30 лева за превод към Европа (Обзор, инфографика)

3-4 млрд. лв. ще остават при гражданите и бизнеса от догодина, заяви българската евродепутатка от ГЕРБ “Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на Европейския съюз, ще спестява поне по 30 лева на всеки превод. Основната ми цел, когато бях избрана за докладчик по регламента, който приехме в понеделник,

Доходи, образование, здравеопазване, социална политика са приоритети в бюджета

5,8 млрд. лв. повече са разходите, 1,3 млрд. от тях са социални политики Четири са приоритетите на бюджета за догодина - ръст на доходи, образование, здравеопазване и социална политика. За да бъдат изпълнени, догодина е предвиден по-голям ресурс в сравнение с всички досега от съвременната история на България.

Хампарцумян отстъпва върха с рекорд: най-дълго управлява банка

18 години без прекъсване води УниКредит Булбанк, остава в надзора “Вашия занаят има така наречената криза на растежа. Например някой, който е бил успешен в управлението на един гараж, не е непременно успешен, когато трябва да ръководи 20 гаража. Така че дали един успешен бизнес ще остане такъв, след като се разшири и увеличи капитала си,

Булбанк с нов шеф, Хампарцумян - в надзора

Смяната в ръководството ще стане на 1 май 2019 г. Теодора Петкова ще замени Левон Хампарцумян като председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Промяната влиза в сила на 1 май 2019 г., съобщиха от финансовата институция. Петкова е настоящ риск директор на банката и член на УС на УниКредит Булбанк.

Започва намаление на банковите такси

БНБ обяви тарифите на всяка банка, разликите- до 25 пъти От 1 ноември много от банките ще обновят тарифите за таксите, които събират, и те ще намалеят, прогнозираха банкери. Причината е битката за клиенти, която се очаква, след като БНБ, чийто шеф е Димитър Радев, обяви в сряда сравнителна таблица със сумите,

Банките с нов рекорд - 1,22 млрд. печалба

1,22 млрд. лв. е печалбата на банките за деветте месеца на тази година, отчете БНБ. 872 млн. лв. бе тя за деветмесечието на миналата година, отчете БНБ. В края на септември активите на банките са 103,2 млрд. лв., което е с 3,1 млрд. лв. повече спрямо година по-рано. В края на септември брутните кредити и аванси са се увеличили с 2,7 млрд. лв.

Горанов очаква 2,86 млрд. лв. излишък

2, 86 млрд. лв. излишък в хазната очаква финансовият министър Владислав Горанов за октомври, съобщиха от ведомството му. Това са 2,6% от БВП. Експертите на финансовото министерство обаче предупреждават, че най-голяма част от планираните разходи, включително и за големи инфраструктурни проекти, традиционно се правят в края на годината.

Центърът на бюджет 2019 - ръстът на доходите

В сметките има 1,3 млрд. лв. повече за социални плащания  Няколко финансови рекорда са заложени в новия бюджет за догодина. След като прескочи 100 млрд. лв., брутният вътрешен продукт ще продължава да расте и догодина ще наближи 120 млрд. лв. – планът е стоките и услугите, които ще се произведат, да са за 116,7 млрд. лв.

Всички коли над 22 г. с до 50% по-висок данък

НАП ще попълва данъчните декларации Всички автомобили над 22-годишна възраст може да се окажат с до 50% по-висок данък догодина. Това е възможно, след като депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене измененията в данъчните закони. За колите се въвежда екокомпонента, която ще увеличава или намалява размера на данъка.

България няма да взема нов външен дълг до 2022 г.

Управителят на БНБ Димитър Радев: Пример сме за добро управление Високото ниво на фискалния резерв и стабилността на икономиката и финансовата система позволяват България да не взема нов външен дълг до 2022 г. Това е записано в стратегия за управление на дълга в следващите три години, обявена за обществено обсъждане.

Рекорд или балон - заемите за жилища са вече над 10 млрд. лв.

Кредитите растат по-бързо от депозитите 10,2 млрд. лв. ипотечни заеми са изтеглили домакинствата до септември, отчете БНБ. Сумата е рекордна и за първи път минава над 10 млрд. лв., а за година ръстът е 9,9%. За деветте месеца на 2018 г. изтеглените нови заеми за жилища са близо 800 млн. лв., което е повече от отпуснатите пари за 2016 и 2017 г.

Рекорден бюджет: 116,4 млрд. лв. БВП, 2,6% инфлация, 4,8% безработица, 0,5% дефицит, 10% ръст на доходи

Близо 200 млн. лв. повече за социална политика Учителските заплати се вдигат с 20 на сто 215 млн. повече за пътищата, парите идват от толсистемата Бюджет с рекордни показатели за 2019 г. предлага финансовият министър Владислав Горанов. Рекордите са няколко - по ниска инфлация от поне три години насам, по очакван дефицит,

Бюджет 2019 г. с 0,5% дефицит, осигурен е ръстът на доходите с 10% (Графики)

Бюджетът за догодина ще финишира с минимален дефицит от 0,5% , а през 2020 г. ще имаме балансиран бюджет. Това е записано в проекта за държавните финанси догодина, който бе обявен от финансовото министерство. 43,8 млрд.лв. са планираните приходи, а 44, 5 млрд. лв. се готви да похарчи държавата, става ясно още от проекта.

Менда Стоянова: Максималният осигурителен доход трябва да расте, но да има предвидимост

Мантрата, че ако въведем прогресивно облагане, ще преборим неравенството, е глупост, казва шефката на бюджетната комисия в парламента   И още акценти: Новият данък за коли е мярка срещу мръсния въздух. Ако общините решат, може да не го вдигат Вече има система, чрез която може да се проследи дали някой мами с отстъпката за основно жилище Таванът за

И кметовете в общата система с имотите, за да не се крият данъци

Така общините вече могат да проверяват кой хитрува с отстъпката в налога за основно жилище, казва  Менда Стоянова шефът на бюджетната комисия в парламента  Имотите на всеки българин в цялата страна са вкарани в обща система към финансовото министерство. Достъп до нея вече имат и общините. Така всяко кметство може да провери кой собственик

“Райфайзен” ще купува банки у нас и в Сърбия

Сделка може да има след новите стрес тестове Ние отново сме в състояние активно да се огледаме и ако има благоприятна възможност - да придобиваме. Това заяви във Виена главният финансов директор на групата “Райфайзен” Мартин Груел, цитиран от агенция Блумбърг. България и Румъния са сред страните, в които можем да инвестираме част от капитала си,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за