И наливната бира над 5 литра да е с бандерол, няма да поскъпва

От 1 октомври т.г. наливната бира в кенове над 5 литра ще бъде с бандерол. Целта била така да се гарантират нейният произход и качество. Това ще стане задължително, ако бъде приета на второ четене най-напред в ресорните комисии, а след това и в пленарната зала поправка в Закона за акцизите, предложена от ГЕРБ.

Изваждат на светло всеки литър гориво

Всеки обект, който продава горива, ще има уникален номер, който ще се чете с баркод четец. Дневният финансов отчет ще се записва автоматично във фискална памет. Това предлагат експертите на финансовия министър Владислав Горанов като мярка срещу измамите с горива с промяна на наредбата за фискалните апарати.

Затягане! БНБ следи под лупа “роднински” заеми

Банките ще ги отчитат на всеки три месеца БНБ засилва контрола над кредитите, които банките, работещи у нас, ще отпускат на свързани с тях лица - т.нар. вътрешни експозиции. Това става ясно от решение на управителния съвет на централната банка, който прие специална наредба за този вид заеми. На всеки 3 месеца трезорите задължително ще се отчитат

Емил Димитров - Ревизоро: Акцизът на бездимните цигари е “нравствен данък”

Защо трябва да чакаме решение на Еврокомисията, за да ги обложим - суверенни сме, можем да вземем сами решение, а когато има обща регулация, ще се съобразим с нея, казва председателят на комисията за борба с корупцията и сивата икономика И още акценти:  Няма как, ако си обещал по-високи пенсии, като тръгнеш да събираш парите,

Горанов с мандат от кабинета за банковия съюз

Кабинетът ще гласува днес мандат на финансовия министър Владислав Горанов да подаде искане за членство в банковия съюз. След това искането ще бъде подадено в Европейската централна банка и ЕК. Членството ни в банковия съюз бе поставено в последния момент от Брюксел като условие за влизане в чакалнята пред еврозоната- ЕРМ-2.

Втора комисия подкрепи вдигането на акциза за бездимните цигари, кутия става 6 лева (Обзор)

Втора комисия в парламента - тази за борба със сивата икономика, подкрепи вдигането на акциза за бездимните цигари. През миналата седмица предложението мина през бюджетната комисия. На заседание във вторник депутатите от комисията за борба със сивата икономика приеха на първо четене предложението на Менда Стоянова от ГЕРБ налогът да се увеличи.

Капан или стимул ни заложи Брюксел по пътя към еврото

Предупредителни сигнали, намеци, обещания и полуобещания за тайнствени оферти Брюксел най-накрая поднесе на София решението си. В края на миналата седмица. Пускат ни в чакалнята пред еврозоната и в банковия съюз в един и същи ден, но... след около една година. През което време трябва да изпълним няколко ангажимента. Около 5 на брой.

Петър Кънев: Кой носи зарази в Странджа? Важно е!

За мен въпросът със Странджа е различен, защото обезлюдяваме планина, която е на много важна граница, смята председателят на икономическата комисия в парламента - Това ли е единственото решение - избиване на животни и страдащи хора, г-н Кънев? Питам вас, защото Странджа е в избирателния ви район. - Още при първия случай - масовото избиване на

Брюксел към София: В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи

ЕС с 5 препоръки - най-опасно било, че доходите на богатите са 8 пъти по-високи от тези на бедните България е в много добра кондиция. Икономическите и фискалните условия са особено благоприятни за реформи. Такава е общата оценка на Съвета на ЕС по Националната програма за реформи и конвергентната програма за 2018 г.

5+1 обещания пред Брюксел, за да влезем в банковия съюз и чакалнята за еврото

Имаме една година срок да ги изпълним, за да не го удължат 5+1 предварителни условия трябва да изпълни България, за да бъде приета едновременно в чакалнята за еврозоната - ЕRМ-2 и в Банковия съюз. Ние сме първата държава, към която Брюксел ще приложи нов механизъм, който финансисти определиха като “доставка на ангажименти”.

Еврогрупата: България влиза в чакалнята на еврозоната догодина

Днес на свое заседание еврогрупата, в присъствието на финансовия министър Владислав Горанов и на управителя на БНБ Димитър Радев, обсъди изпратеното на 29 юни 2018 година съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване на страната към ЕРМ II и банковия съюз, съобщиха от БНБ. Еврогрупата единодушно подкрепи намеренията на

България в чакалнята на еврото до август 2019 г. (Обзор)

Може да ни дадат дата още от 1 януари, решението ще е ясно днес Между 6 и 12 месеца срок за влизане в чакалнята на еврото (ЕРМ-2) най-вероятно ще получи България. Това прогнозираха за “24 часа” експерти преди заседанието на Еврогрупата, в която влизат финансовите министри на държавите от еврозоната.

Горанов: Заявили сме намерения, очакваме отговор за членството ни в еврозоната и банковия съюз (Обновена)

„Успехът на едно председателство се дължи на усилията на всички държави, а не само на държавата домакин. Дължи се на диалога с институциите. Когато надделява мъдростта и реалните визии, дори и разликата в политическото говорене е полезна, защото значимостта на едно решение е важна, когато е споделена и изчистена.

България чака днес дата за еврото

Министър Владислав Горанов ще представи резултатите на страната България най-вероятно ще обяви днес официалното си искане да влезе в чакалнята на еврозоната (ERM-2) и да се присъедини към банковия съюз, научи “24 часа”. Това може да стане на заседанието на Комисията по икономически и парични въпроси към европейския парламент.

Бензинджиите с 20 000 лв. гаранция, но без ценз и стаж

Намалиха от 3 млн. на 1 млн. лв. изискването за капитал на търговци на едро Собствениците на бензиностанции да имат 20 хил. лв. банкова гаранция за всеки обект. Фирми, които имат различни дейности - по производство, съхранение, дистрибуция, ще плащат за всяка от дейностите. Капиталът за търговците на едро, който се изисква,

Симеон Дянков: Борисов много правилно поиска едновременно да влезем в банковия съюз и в чакалнята на еврозоната

Иначе щяха да ни мотаят още дълго време. А след 20 години валутен борд ние нямаме път назад, казва бившият вицепремиер и финансов министър И още акценти Искането на ЕК първо в банковия съюз, после в еврозоната е все едно  футболен съдия да каже, че второто полувреме ще е 2 часа, вместо 45 минути Догодина са изборите за Европарламент,

Автошколи прехвърляли курсисти и коли в нови фирми, крият ДДС

Ще ревизират и някои от собствениците Бум на фирми за обучение на шофьори и сигнали от курсисти, че са се записвали в една автошкола, а след това се озовавали в съвсем различна, са предизвикали данъчните проверки на автошколите, научи “24 часа”. У нас те са над 4000. Оказало се, че щом достигнат оборот от 49 000 лева,

НАП след 290 души, харчат по 50 000 лв. без лев доход

Инспекторите на НАП започват проверки на 290 души, които са извършили разходи за над 50 000 лв., но нямат никакви официално декларирани доходи. Всички те се осигурявали върху минималния осигурителен доход, но не са подали данъчна декларация за доходите. Едновременно с това са извършили значителни разходи.

БНБ сложи мониторинг на банките заради бума на ипотечните заеми

За 5 месеца - 1 млрд. лв. нови кредити Съотношението между размера им и обезпечението при половината от тях - над здравословните 80% Управителният съвет на БНБ предупреди българските банки да внимават с отпускането на нови ипотечни заеми. Последните данни на централната банка показаха, че от началото на годината до края на май само домакинствата

Юбилейните монети - добра доходност, но и рискова инвестиция

Оборотът на този пазар е около 60-70 млн. лв. за година. Най-динамични са инвеститорите, които влагат от 5000 до 20 000 лв. Златото е по-търсено от среброто, защото е освободено от ДДС. Доходността на юбилейните монети зависи от борсовата цена на метала в момента, а ликвидността се осигурява от специализирани дилърски къщи или банки,

Ипотеки поевтиняват, но потребителските заеми поскъпват (Обзор)

Депозитите вече са с лихва от 0,1% Лихвите по потребителските заеми вървят нагоре за втори пореден месец през тази година. Средната лихва по ипотечните заеми продължава да пада. Доходността на депозитите - също. Това показват данните на БНБ за май. Средният лихвен процент по потребителските заеми за една година - от май 2017 до май 2018 г.

Оливер Рьогл: Ниската задлъжнялост на България е шанс за икономическа експанзия, какъвто други нямат

Централните банки започнаха да ограничават кредитирането, въвеждайки лимити. Не изключвам и БНБ да въведе подобни мерки, казва главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк - Инвеститори, финансови институции и анализатори прогнозират нова дългова криза. Експертите на Райфайзенбанк споделят ли тези предупреждения, г-н Рьогл?

Брюксел слага край на фиктивния износ

Въвеждат ДДС при внос и износ, за да спрат измамите Мащабни промени в режима по ДДС въвежда ЕК. Основната причина за това са огромните загуби в рамките на Евросъюза, които вече гонят 50 млрд. евро на година. В петък от Еврокомисията съобщиха, че е постигнато политическо споразумение за нови инструменти за преодоляване на пропуските в системата.

Как мними инвестиционни посредници заблуждават клиентите

Периодично Комисията за финансов надзор (КФН) предупреждава, че зачестяват случаите на инвестиционни посредници, които заблуждават инвеститорите във финансови инструменти. Последният тип измами, установени от финансовия регулатор, са с регистриране на дружества, чиито имена наподобяват тези на лицензирани от регулатора посредници.

882 фирми пълнят хазната - НАП ги следи изкъсо

През 2017 г. НАП е поставила под постоянно наблюдение над 882 дружества, които имат мащабна икономическа дейност и от техните данъци зависят над 80% от събираемостта на приходите, научи “24 часа”. Тази практика продължава и през тази година. Повечето от фирмите са изрядни. Доброволно е коригиран данъчен кредит за 1 060 521 лв.

3,7 млрд. лв. от митниците, с 2% над планираното са

Свалят от 200 хил. на 20 хил.лв. обезпечението за малките бензиностанции 3,7 млрд. лв., или с 2% над планираното, е събрала за бюджета от януари досега Агенция “Митници”. Това отчете пред парламентарната комисия за контрол над контрабандата и сивата икономика шефът на митниците Георги Костов. Приходите от акцизи са 1,9 млрд.

Под 100 лв. полица за съвестните шофьори

11 варианта има за новата методика за смятане на “Гражданска отговорност” От 100 до 400% поскъпване на “Гражданска отговорност” може да донесе за водачите с нарушения новата система “бонус - малус”. С от 8 до 42% се очаква да поевтинее застраховката за изрядните. При сегашна цена на полицата около 200 лв.

Покупка на акции до 30 000 лв. без такса в сряда

Сделки може да се правят само през посредник Днес (сряда)  всеки индивидуален инвеститор може да направи сделки с акции на стойност до 30 000 лв. без такси и комисиони. Българската фондова борса и Централният депозитар тази година определиха 13 юни за традиционния Ден за акции. Целта на инициативата е да популяризира капиталовия пазар у нас.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оплюваната и сочена с пръст за глупава плеймейтка Нора Недкова прецака Биг брадър! Блондинката изненадващо беше изгонена от риалити шоуто, но реално тя печели от цялата ситуация. Предисторията. В деня на напускането си на къщата Нора се скарва с продуцентите, защото личният й фризьор не я посещава достатъчно често.

Георги Христов отказа да пее на мащабен концерт в зала 1 на НДК. Изпълнителят беше гвоздеят в програмата на Фестивала за поп и рок музика - София. По план трябваше да излезе последен на сцената, да получи награда за цялостно творчество и да изпее хитовото си парче "Черно и бяло". "Христов стоеше до сцената и му оставаха секунди да излезе и да

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин