42% ръст в износа на ток за 4 месеца

С 42% повече ток е изнесен през първите четири месеца на тази година в сравнение с 2018-а, показва справка на Електроенергийния системен оператор. Изнесени са 2 225 435 мегаватчаса при 1 563 634 през първите 4 месеца на миналата година. Производството за този период се е увеличило с 6 на сто, а потреблението в страната - с 1,89%.

Допълнителни тестове за млади и възрастни шофьори

При издаването на медицинско може да се записва на какви прегледи те да минават Няма още определена възраст, при която това да става, но със сигурност ще е след 60 години Възрастните и младите шофьори да подлежат на допълнителни медицински прегледи за физиологическата и психологическата им готовност да управляват автомобил.

4,8 млрд. евро за 10 години в газови мрежи и транзит на над 40 млрд. куб. м

Ще се разширява и капацитетът на хранилището в Чирен 4,8 млрд. евро инвестиции в газопроводи е записал газовият оператор “Булгартрансгаз” в проекта за 10-годишен план за развитие на газовата мрежа в България за периода 2019-2028 г. Това, което е сигурно, че ще се строи, е с хоризонт за завършване 2020-2021 г. и е на стойност 943 594 млн. лв.

ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток с 67,6% (Обзор)

Според предложенията на всички енергийни фирми средното увеличение за бита от юли трябва да е 10% “Енерго-Про” не иска по-високи цени през деня ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток от 1 юли с 67,6% и да струва 0,09476 лв. за квтч без ДДС. Това става ясно от таблица с цените, оповестена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Парното да поскъпне от 3 до 88%, предлагат топлофикациите

Поскъпване на топлинната енергия от 3,42% до 88,6 на сто искат топлофикациите от 1 юли. Столичното дружество е внесло заявление топлинната енергия да струва 95,98 лв. за мегаватчас  без ДДС, или увеличението да е 3,42 на сто. В горната скала на исканията е топлофикацията във Велико Търново, тя предлага цената да скочи от 93,24 лв.

ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток с 67,60%, НЕК е с увеличение от 19,4 на сто

ЧЕЗ иска поскъпване на нощната тарифа за бита от 1 юли със 67,60%, или ползването на ток през нощта да струва 0,09476 лв. за квтч без ДДС. Това става ясно от таблица с цените, оповестена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличението за дневния ток, което компанията предлага е доста по-скромно - 3,5%.

"Росатом": Дали ще сме инвеститор в "Белене" или не, ще окажем всякаква помощ тя да стане

Независимо дали "Росатом" ще бъде инвеститор в проекта "Белене" или не, ние сме готови да окажем всякаква помощ на България, за да се получи. Това заяви на пресконференция в рамките на "Атомекспо -2019" първият зам.-генерален директор на руската корпорация Кирил Комаров. По повод въпроси на български журналисти той се пошегува,

Руският производител на ядрено гориво готов да играе на търг за доставки в "Козлодуй"

Руският производител на ядрено гориво ТВЕЛ е готов да играе на търг за доставки за "Козлодуй", въпреки че има дългосрочен договор. Това заяви в отговор на въпроси на български журналисти старшият вицепрезидент за търговията и международния бизнес на компанията Олег Григориев.Това стана по време на пресконференция на президента на ТВЕЛ Наталия

Петкова: До 12 месеца да имаме избран инвеститор и лицензиран проект "Белене"

Лицензът ще вдигне делът на българската държава До 12 месеца да има избран стратегически инвеститор в "Белене" и паралелно да приключи лицензирането на техническия проект. Към това се стреми екипът на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В Сочи, където участва в международния форум "Атомекспо - 2019", тя заяви пред журналисти,

Петкова се среща в Сочи с шефове на "Росатом" , "Дженерал Електрик" и "Фраматом"

От началото на май се приемат оферти за "Белене" Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и екипът и пристигнаха в Сочи за участие в 11-тото издание на международния форум "Атомекспо-2019". В днешния ден и предстоят поредица от срещи с ръководството на "Росатом", с представители на "Дженерал електрик", с изпълнителния директор на "Фраматом".

5 оферти за концесията на летището в София (Обзор)

Британци, французи, китайци, германци, датчани и турци са кандидати Пет консорциума са кандидати за концесията на летище София, съобщиха от министерството на транспорта. Подадените заявления са отворени в четвъртък от комисията по провеждане на процедурата. В консорциум “Витоша” са “Манчестър еърпорт груп” и “BCEGI кънстракшън”,

5 консорциума подадоха оферти за концесията на летище София

5 консорциума подадоха оферти за концесията на летище София, съобщиха от министерството на транспорта. Получените в срок заявленията за участие в процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на обект „Гражданско летище за обществено ползване София“ – публична държавна собственост.

146 са малките самолети у нас, любителите пилоти със сертификат са 276

Има и други машини като разбилата се чесна, които са вписани в регистри в страни от Европейския съюз 312 въздухоплавателни средства са записани в регистъра на Главна дирекия “Гражданска въздухоплавателна администрация”. Сред тях има 16 хеликоптера и два балона, както и ултралеки самолети. 146 от самолетите са от т.нар.

Георги, Калина, Гергана и Биляна Бошнакови са били в самолета, паднал в Македония (Обновена)

Георги Бошнаков и семейството му са загиналите при падането на самолет „Чесна” П210Н на 80 км от Скопие, съобщиха за "24 часа" от Гражданската въздухоплавателна администрация. Машината е летяла от Охрид за София.  От македонските въздухоплавателни власти са съобщили на българските си колеги, че при опита на чесната за влизане в българското

Храните ще поскъпнат средно с 2% заради толтаксите (обновена)

адНай-високи са те за голям тир Евро 1, който кара по магистрала Хранителните стоки ще поскъпнат средно с 2% след въвеждането на толтаксите от 16 август. Това стана ясно по време на пресконференция на регионалния министър Петя Аврамова след среща с превозвачите. Най-малко е увеличението при цените на месото - с 0,22%,

От 2,19 до 12% по-скъп ток от лятото искат от енергото

Дневният ток за бита в Югоизточна България да поскъпне от юли с 4%, а нощната тарифа - със 7,1 на сто. Това е предложението, което ЕВН е внесло в Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщиха от енергодружеството. Или сегашната тарифа през деня, която е 0,17997 лв. за киловатчас, да стане на 0,18719 лв./квтч. Цените са без ДДС.

Над 1 млрд. евро разлика в офертите за продължението на "Турски поток"

Едно предложение се вписва в прогнозната цена от 2,28 млрд. лв.  Над 1 млрд. евро разлика има в предложенията на двата консорциума, които бяха допуснати до втория етап на търга (отваряне на финансови оферти) за строителството на продължението на "Турски поток" през България. Първоначално оферти подадоха 3 консорциума, но унгарският е отстранен.

Метро и жп линия до завода, ако “Фолксваген” избере България (Обзор)

Байко Борисов чака през юли покана за чакалнята на еврото През 2009 година, когато поехме управлението, вносът от Германия беше два пъти по-голям от износа. След 2009 година става обратното и така е във всички сфери. Това каза премиерът Бойко Борисов на форум на Германо-българската индустриално-търговска камара.

КЕВР реши: Газът поскъпва с 0,83% от 1 април

Цените на топлинната енергия и на тока остават непроменени Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение природният газ от 1 април да поскъпне с 0,83% и цената му да е 45,17 лв за мегаватчас без акциз и ДДС. В нея са включени компонента „цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“ в размер на 44,35 лв.

Борисов: През юли, живот и здраве, ще получим покана за чакалнята на еврозоната

През 2009 година, когато поехме управлението, вносът от Германия беше два пъти по-голям от износа. След 2009 година става обратното и така е във всички сфери. Това каза премиерът Бойко Борисов в изказването си на форум на Германо-българската индустриално-търговска камара. "Икономическият партньор в Германия е стратегически. Устойчив. Сигурен".

На 1 април "Шел" пуска сонда за търсене на нефт и газ в блок "Хан Кубрат"

Шансът да се открият залежи е едно към пет На 1 април "Шел" пуска проучвателната сонда за търсене на нефт и газ в блок "Хан Кубрат" (бивш "Силистар") в дълбоко Черно море, на 80 км от българския бряг. Това съобщиха на пресконференция от компанията. Шансът при подобни неизследвани дълбоководни проучвания да се открият въглеводороди е едно към пет,

Желязков: Бесен съм, двама български депутати можеха да решат проблем на половин Европа

Това заяви транспортният министър Росен Желязков в коментар за резултатите от гласуването пакетът за "Мобилност" да влезе в дневния ред на последното заседание на Европейския парламент.  "Бесен съм от този резултат. Два гласа не ни достигнаха, за да отпадне точката за разглеждане на пакета за "Мобилност" от дневния ред на последното заседание на

Изкарват на борсата 90% от тока, който се произвежда

КЕВР ще има право да променя цени във всеки момент И малките централи с мощност от 1 и над 1 мегават ще продават тока си на борсата. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, внесени от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Валентин Николов. В момента на свободния пазар се търгува електроенергията на всички производители с мощност над 4

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци. Това каза Светослав Станулов - председател на Асоциацията на българските авиокомпании, при годишния отчет на авиационния пазар. У нас работят италианци, словенци, французи, сърби, хървати, македонци, поляци. Недостигът на година е около 20-30 пилоти при 750 лицензирани.

Обжалване спря поръчка за 45 км газопровод за 67 млн. лв.

Поръчка за подмяна на магистрален газопровод за 67 млн. лв. е спряна, след като италианската фирма “Салп Сочиета Апалто Лавори Публичи Спа” АД обжалва в КЗК. Тя е за подмяна на 45 км тръби от преносната система - от Беглеж до Дерманци и от Дерманци до Батулци. Предвижда се демонтаж на съществуващите газопроводни тръби и монтаж на нови.

Газът поскъпва с под 1% от април

Природният газ да поскъпне от 1 април с 0,83%. Това е предложението на експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране в доклада до комисарите. Сега цената е 44,80 лв. за мегаватчас, предложението на “Булгаргаз”, което и експертите приемат, е да стане 45,17 лв. без цени за достъп и пренос през мрежата, акциз и ДДС.

Кражбата на ток през деня евтина, през нощта излиза скъпо

За нелегално връзване към мрежата ще дават фактура за 180 дни назад, при манипулация на електромера - за 90 дни Кражбата на ток през деня вместо съвестното плащане на сметки е изгодна, но през нощта крадците са на загуба. Това са част от изводите, които може да се направят от новите правила за измерване на електроенергията,

Караниколов: До месец ще са готови промени в Закона за горивата

До месец ще са готови промени в Закона за горивата и ще бъдат предложени за обществено обсъждане. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Новите текстове ще се правят от консултативен съвет, чието първо заседание ще е тази седмица. На него ще се обсъди последният секторен анализ на КЗК на пазара на горива.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ по обвинения в изнасилване. Това обявиха от окръжната прокуратура в Кларк Каунти. Според властите няма убедителни доказателства за сексуално насилие над Катрин Майорга и случаят се прекратява. Срещу Роналдо започна разследване във връзка с обвиненията на

Изключително тежки работни дни има певицата Лилана. Изпълнителката, която от дълго време е извън светлините на прожекторите, бе заловена от топпапараците на "България Днес" да пазарува. За минути Лилана влезе в супермаркет, откъдето си взе здравословно мляко и кола, след което изхвърча с бърза крачка.

На пазар за гримове се впусна устатият коафьор Валентин Кулагин, видя "България Днес". Участникът във „ВИП брадър“ изпробва качествата на различни четки и мазила за украса на женските лица и видимо остана доволен от продукцията. Гримьорът, който казва, че Бог и майка му са го дарили с невероятен ген и няма нужда от почти нищо,