Заплатата на депутата да не се замразява. Да се промени начинът, по който се смята

Защо да е 3 пъти по-висока от средната, а не 2 пъти, и то в частния сектор вместо в държавния? Свидетели сме на класическо дежавю. “24 часа” пръв и единствен написа, че базовата заплата за новите депутати ще бъде рекордно висока, а оттам и възнагражденията, които са свързани с нея - на президент, премиер и министри.

Земеделието изпрати година с рекорди, но и с проблеми

Производството на тютюн се е свило двойно до 16 000 т 2016 г. ще бъде запомнена от земеделците с някои исторически постижения, но и с проблеми. Основната култура у нас - пшеницата, отбеляза рекордна реколта от 5,64 млн. тона. Това е връх, откакто се води агростатистика у нас. Сравнително добри бяха резултатите и при царевицата, слънчогледа,

Новите депутати с рекордни заплати. Президент и премиер също

Румен Радев ще взема над 10 000 лева, Герджиков - минимум 4975,50 Рекордни заплати очакват новите депутати, които ще бъдат избрани на 26 март, както и премиера и президента. 3210 лв. ще бъде основната заплата на депутатите, които ще бъдат избрани след на 26 март. Това е с 234 лв. повече, отколкото на вече заминалите си от 43-ия парламент,

Средната заплата с ръст от 258% за 10 години

В държавния сектор вземат 1070 лв., в частния - 994 лв. За 10 години от влизането на България в ЕС средната заплата е скочила над 2,5 пъти, или с точно 258%. Това показват сметки по данните на Националния статистически институт. През декември 2006 г. средното възнаграждение у нас е било едва 392 лв.

Доходите по-високи с 5 на сто за година, разходите - с 4,1%

Средно 1325 лв. е общият доход на човек у нас през четвъртото тримесечие на 2016 г., съобщи НСИ. Увеличението спрямо година по-рано е с 5 на сто. Доходите от заплати са с най-висок дял - 53,9%, но той намалява с 1,3 - процентни пункта. Увеличават се постъпленията в семейните бюджети от пенсии с 2,1 на сто до средно 715 лв.

Студът вдигна до 1,3% инфлацията през януари, рекорд от 3,5 години

Студът и затворените заради снега пътища, които затрудниха снабдяването с някои храни, се отразиха и на инфлацията у нас. Тя се ускорява до 1,3% за януари спрямо декември, съобщи Националният статистически институт. На годишна база пък инфлацията скача до 1,4% при само 0,1 на сто през последния месец на 2016 г.

Живко Живков смени Порожанов за шеф на фонд "Земеделие"

Досега беше негов заместник Живко Живков е новият шеф на фонд "Земеделие". Това реши Управителния съвет на ведомството, който гласува поставката на Румен Порожанов. Живков беше негов заместник досега. Той стана зам.-шеф на фонд "Земеделие" на 29 август 2014 г. по времето на служебния кабинет на Георги Близнашки.

Христо Бозуков: Нямам зависимости от олигарси

Фонд “Земеделие” избира шеф в сряда, казва служебният министър на земеделието и храните  Ще има още оставки. Очаквам на председателя на Селскостопанската академия Вероятно няма да стигнат парите за нови проекти за агроекология и биопроизводство - Г-н министър, казахте че няма да правите лов на вещици.

За първи път! Средната заплата мина 1000 лв. през декември

160 700 българи са обезкуражени и не търсят заетост. Безработицата намалява до 6,7% в края на 2016 г. За първи път средната заплата у нас минава границата от 1000 лв. През декември тя е точно 1012 лв., съобщи във вторник Националният статистически институт. Вероятно рекордното повишение е заради платени коледни бонуси в някои фирми и ведомства.

Екоминистърът: Два проекта за 2,2 млн. евро са рискови

Нямало нарушения при обществените поръчки в министерството на околната среда и водите 2 проекта по финансовия механизъм от т.нар. Норвежка програма са рискови. Те са на обща стойност 2,2 млн. евро и са за система за управление на водите и за мониторинг на биологичното разнообразие. Това съобщи служебният екоминистър доц.

Фермерите трябва да регистрират до сряда земите си за субсидии

15 февруари е срокът да се заяви правно основание До сряда фермерите, които искат да получат субсидии по схемите за директни плащания за 2017 г., трябва да регистрират правното основание за ползването на земите. Това става в общинската служба по земеделие според мястото на имота. От земеделското министерство напомнят,

Парите за тютюн до края на март

“Осигурени са средствата за преходната национална помощ за тютюна. Ще се направи всичко възможно до края на март парите да бъдат разпределени.” Това обеща земеделският министър Христо Бозуков на среща с конфедерацията на тютюнопроизводителите у нас. До края на февруари ще се проведе заседание на консултативния съвет по тютюна.

Министър Бозуков пробвал да промени класиране на проекти. От екипа му: Не е вярно

Бозуков нямал такива правомощия. Има подадени 90 възражения, комисия ги разглежда, заявиха от агроведомството Служебният министър на земеделието Христо Бозуков е извикал служители от дирекцията, която отговаря за Програмата за развитие на селските райони и им е казал да помислят как може да бъде променено класирането на общинските проекти.

6 досъдебни производства за убитите 4 елена и 3 бременни кошути

Всички са разстреляни с ловна карабина Районната прокуратура в Попово е започнала 6 досъдебни производства срещу неизвестен извършител за убити 4 елена и 3 кошути, съобщиха в сряда от Апелативната прокуратура във Варна. Всички те са собственост на държавното ловно стопанство “Черни Лом”. Престъплението за убийството на благородния дивеч без

Втора оставка в земеделието (обзор)

Напуска и шефът на агенцията по животновъдство проф. Васил Николов И шефът на агенцията по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов подаде оставка след разговор със служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Това е втора оставка за 2 дни. Във вторник пак след разговор с министъра шефът на фонд “Земеделие” Румен

Фонд "Земеделие" плати 128 млн. лв. на фермерите

Фонд „Земеделие“ изплати близо 128 милиона лева по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) на земеделските стопани, за които актуализацията на данни в Системата за идентификация на земеделски парцели (СИЗП) не беше приключила и не получиха плащания през декември миналата година. Това става въпреки поисканата и подадена оставка от шефа на

Проф. Васил Николов: Не ми е искана оставката, сам си я носех в джоба

"Оставката не ми е искана, сам си я носех в джоба. Прецених, че повече няма да мога да работя спокойно".  Това заяви пред "24 часа" шефът на агенцията по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов. Той е вторият след шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов, който подава оставка след разговор със служебния министър на

Първият отстрелян е Румен Порожанов (обзор)

До дни трябва да се платят над 700 млн. лв. на фермерите Подайте си оставката до час, нареди след драматична среща в сряда сутринта служебният министър на земеделието Христо Бозуков на шефа на фонд “Земеделие”. Макар че Румен Порожанов я подаде веднага, тя все още не е приета. Причината - приема я управителният съвет на фонда,

Фермери разляха мляко на протест срещу наредба за субсидии

Първият работен ден на новия служебен министър на земеделието проф. Христо Бозуков започна с протест пред прозорците на ведомството му. Животновъди разляха мляко в протест срещу промени в наредба №3 за директните плащания.  Според тях собствениците на овце и кози под селекционен контрол трябва да доказват с документи продаденото мляко.

Тютюнът е партията на земеделския професор Христо Бозуков, а не пуши

Министърът има създадени 2 сорта. Книгоман - чете от ужаси до класика “Досега моята партия е била “Тютюн”. Вече става “Земеделие”. Това декларира пред “24 часа” новият земеделски министър в служебното правителство проф. д-р Христо Бозуков. И въпреки че той е един от най-добрите специалисти по тютюна у нас, се оказва, че не пуши. Поне от 2013 г.

Екоминистърката влюбена в морето и Родопите

Ирина Костова е втората бургазлийка, която поема околната среда и водите "Аз съм от Бургас и не мога без морето. Обичам много и разходките в Родопите.” Така новата екоминистърка Ирина Костова описа пред “24 часа” най-любимите си кътчета от България. Но не ѝ остава много време да се любува на прекрасната ни природа.

Новият земеделски министър проф. Бозуков: Лов на вещици няма да има

"Няма да правя лов на вещици. Оценявам всички положителни неща, които са постигнати преди мен". Това заяви новият министър на земеделието проф. Христо Бозуков, след като прие поста от Десислава Танева. Тя го посъветва негов най-голям коректив да бъде земеделската общност, защото политическите интереси са временни.

Връщане на инфлацията може да качи още ръста на икономиката

За година най-поскъпнали са автоуслугите За първи път от септември 2015 г. в България е отчетена годишна инфлация. За декември тя е 0,1% според последните данни на Националния статистически институт. На месечна база цените са се повишили с 0,6 на сто. (Виж графиката.) За година най-поскъпнали са т.нар.

Ивелина Василева: НЕК ще бъде глобен за използване на повече вода от графика на яз. Въча

Одобрени са 9 общински проекта за минерални води Административно-наказателна санкция ще бъде наложена на НЕК заради използване на повече вода за производство на ток от месечния график на яз. Въча. Това съобщи екоминистърът в оставка Ивелина Василева. Собственикът на рибовъдното стопанство в язовира, който се оплака,

Мариана Коцева стана и.д. шеф на Евростат

Мариана Коцева е назначена за изпълняваща длъжността генерален директор на Евростат. Това става ясно от съобщение на сайта на европейската статистическа служба. Досегашният шеф Валтер Радемахер се е пенсионирал. Коцева ще бъде начело на Евростат поне до провеждането на конкурс и избиране на нов генерален директор.

63 станаха огнищата с птичи грип у нас, екип от Брюксел оценява мерките

Най-много са засегнати фермите за патици Всеки ден огнищата с птичи грип у нас се увеличават. Вече са 63, съобщиха от агенцията за безопасност на храните. Досега са заразени около 450 00 птици в 12 области, които ще бъдат унищожени, а стопаните компенсирани. 59 от огнищата са при домашни пернати, а 4 - при диви.

За първи път от 2015 г. инфлация за декември

За първи път от септември 2015 г. в България е отчетена годишна инфлация. За декември тя е 0,1%, показват данни на Националния статистически институт. На месечна база пък цените са се повишили с 0,6 на сто. (Виж графиката - б. р.) Причина за завръщането на инфлацията у нас са поскъпване на горивата, транспортните и туристическите услуги,

Безработицата у нас най-ниска от 7,5 години

Падна до 7,1% - под средното ниво за ЕС Безработицата в България се е понижила през ноември 2016 г. до най-ниското си ниво за последните 7,5 години. Тя е 7,1%, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в понеделник. За последно подобни ниски нива са били отчитани през лятото на 2009 г. През ноември 2016 г. 229 хил.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,