Лютеницата - като мармалад

В буркан от половин килограм имало по 6-7 лъжички захар, най-много са в детската Почти цялата индустриално произвеждана лютеница у нас е с изключително високо съдържание на захар. Това я прави по-скоро сладкарско изделие или мармалад, заяви за “24 часа” шефът на асоциация “Активни потребители” Богомил Николов.

Наркотик в лютеница на български производител (Обзор)

Изследване на “Активни потребители” установи олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и смазки Индустриалният химикал олеамид е открит в бурканчета лютеница на български производител, съобщи за “24 часа” шефът на асоциация “Активни потребители” Богомил Николов. Веществото е токсично и действало като приспивателно и наркотик.

Тренд! Александър измести Георги като име №1

За момичетата родителите най-често избират Виктория. В София Десислава е на 3-о място Александър вече е най-предпочитаното име за момче у нас, показват данни на Националния статистически институт. От проплакалите през миналата година 1085 се казват така. До 2015 г. Георги неизменно заемаше първото място за новородено момче,

2,2 млрд. лева са изхарчени за празниците

Пазаруването е стигнало скорост от 200 млн. на ден. Празничната трапеза на същите цени като миналата година, от джаджите най-търсени са умните часовници Над 2,2 млрд. лева са изхарчени за посрещането на Рождество Христово и Нова година, показват предварителните данни. Пръснатите за празниците пари са с 10% повече от миналата година.

Платиха 500 млн. лв. на 41 840 фермери - по 19,80 на декар (обзор)

За първи път дават парите през декември Фонд “Земеделие” преведе над 500 млн. лв. на 41 840 стопани по схемата за единно плащане на площ (СЕПП). За първи път плащането на директните субсидии стартира още през декември. Общият бюджет за схемата за единно плащане на площ за кампания 2016 г. е 741 млн. лв.

Месо от източнобалкански свине и куртовски розов домат влизат в "Метро"

Започната е процедура за защитата им в ЕС Прясно месо от уникалите източнобалкански черни свине вече се продава в магазини на "Метро" в София и Пловдив. Това е част от кампанията на веригата за подкрепа на автентичните български храни. Свинското е от целогодишно пасищно отглеждани прасета. Заедно с куртовския розов домат са сред първите

44,9% от хората не ползват найлонови торбички

Все повече хора се отказват от замърсяващите природата найлонови торбички. Това показва сравнение на данните от две изследвания на “Екзакта”, направени в началото и края на 2016 г. по поръчка на екоминистерството. През март 36,4% от анкетираните казват, че се въздържат от употребата на найлонови торбички.

Парите стигат само за един от три проекта за общински пътища

Готова е предварителната оценка и за улици и социална инфраструкутра Готова е предварителната оценка на проектите за общински пътища по подмярка 7.2 “Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от Програмата за развитие на селските райони.

Всеки трети ще купи онлайн подаръци за Коледа

Електронните магазини с двуцифрен ръст за празниците, най-много се пазаруват дрехи и техника Очаква се 29% от българите да платят онлайн подаръците и почивките си за Коледа и Нова година. Това показва проучване на картовия оператор “Виза”. Така почти всеки трети ще избере електронното разплащане за празничните разходи.

Как да изберем къде да празнуваме

Нова рубрика “Потребителски наръчник за Коледа и Нова година” стартираха “24 часа” и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и дават съвети за “противодействие” на нелоялни търговски практики. В третото издание на рубриката фокусът е върху предстоящите коледни и новогодишни

Панелните хора и дедовите ниви

Историята на софийския квартал “Младост” напомня историята на България - добри намерения, лоша реализация и накрая хаос. Там живя и Желю Желев - първият демократично избран президент Скандали с имотни измами, заграбени общински терени, частни имоти в паркове и градинки, почти постоянни протести и гражданско недоволство срещу багерите в

Над 3000 проекта за 1,4 млрд. лева субсидии във ферми

Бюджетът обаче е 3 пъти по-малък Над 3000 проекта са подадени във втория и последен прием по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони. Новите заявления са 2926, а от първия прием са прехвърлени 240, съобщиха от фонд “Земеделие”. Заявената субсидия по новите проекти е 1,404 млрд. лв.

България стигна 53% от стандарта на ЕС

Повишението е с 4 на сто за 2 години Физическото индивидуално потребление (ФИП) у нас стигна 53% от средното за ЕС. Това показват данни на европейската статистическа служба “Евростат”, обявени на 13 декември. Показателят измерва материалното благосъстояние на домакинствата. ФИП в България през 2013 г. е бил 49%, а през 2014 г. - 51 на сто.

4-има горски уволнени за банкет в деня за траур (обзор)

Били на семинар по туризъм в Несебър По разпореждане на премиерът в оставка Бойко Борисов министърът на земеделието Десислава Танева е уволнила 4-има горски, които са участвали в семинар в Несебър, който е завършил с банкет в деня за траур - 12 декември. С постовете си се разделят шефът на регионалната дирекция по горите (РДГ) в Шумен Емил Гелов,

Рекламация от почивка до 14 дни след връщането

Нова рубрика “Потребителски наръчник за Коледа и Нова година” стартираха “24 часа” и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и дават съвети за “противодействие” на нелоялни търговски практики. През миналата седмица започнахме с темата за онлайн пазаруването,

Рекорден БВП на човек - 7000 лв. за три месеца

За първи път брутният вътрешен продукт на човек у нас мина 7000 лв. за тримесечие. Това показват предварителните данни на НСИ за икономиката от юли до септември. Според тях всеки зает създава средно 17,40 лв. за отработен час, или 7001,60 лв., от текущия обем на БВП. Икономическият ръст на България е 3,

Българинът харчи 18,8% от доходите си за жилището

Този дял е по-нисък само в 4 страни от ЕС 1/4 от доходите на домакинствата в ЕС отиват за покриване на разходите по жилището, показват данни на “Евростат”, обявени във вторник. В България обаче този дял е по-нисък. У нас домакинствата харчат 18,8% от доходите си, за да плащат наеми, ток, вода, газ .

BG фермери ще договарят директни доставки с “Метро”

Веригата и министърът на земеделието Десислава Танева представиха програма за подкрепа на родното производство Първа верига за търговия на едро у нас предлага програма в подкрепа на българските производители, съобщи министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева. Тя и главният изпълнителен директор на "Метро България" Атила Йенисен

Стопани отказват проекти за инвестиции във ферми

250 заявления подадени по новия прием на мярка 4.1. Очаква се наплив в последните 2 дни до крайния срок - 7 декември Фермери отказват одобрени проекти по мярка 4.1 - “Инвестиции в земеделските стопанства”. Причините са различни, но това е някакъв индикатор за пазарната среда, заяви шефът на фонд “Земеделие” Румен Порожанов.

Недко Митев: На българския пазар няма продукти от 100% свежо месо и мляко. А хората ги търсят

Винаги съм смятал, че да имаш само растениевъдство, е бизнес на куц крак, казва агробизнесменът на България В животновъдството може да се успее само с големи структури, модерна техника и генетика на световно ниво В България има идеални условия за добро земеделие - Г-н Митев, честито! Как се става агробизнесмен на България? - Как да ви кажа?

Недко Митев стана агробизнесмен №1 на България

За първи път в конкурса на в. "Български фермер" бяха връчени призове в още 8 категории За 25-и път най-авторитетният вестник за земеделие и агробизнес у нас „Български фермер" присъжда годишния приз „Агробизнесмен на България”. Изборът на редакционния екип тази година е известният и уважаван представител на успелите в сектора Недко Митев –

Над 90% от прясното месо в "Билла" е българско

Веригата маха говеждото и вече ще предлага само телешко. Управителят на "Билла България" Бойко Сачански опита метвурст от сурово телешко филе и свински врат "Билла" стартира кампания за прясно българско месо във всички свои магазини. Над 90% от продуктите в категорията на свежото месо са български, заяви управителят на веригата Бойко Сачански.

Българинът харчи с 20% повече за отдих и култура

Разходите растат по-бързо от доходите Общият разход на човек от домакинството е средно 1223 лв. през третото тримесечие. Това е ръст от 4,7% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Най-голямо е увеличението на харчовете за свободно време, културен отдих и образование. Те растат с 20,2% - от средно 67 на 80 лв.

България втора в ЕС по ръст на икономиката

БВП нагоре с 3,5% на годишна база България заема второ място по ръст на икономиката в Европейския съюз. Брутният вътрешен продукт у нас се увеличава с 3,5% на годишна база, а по-голямо е нарастването само в Румъния, показват данни на Евростат. Уговорката е, че за 7 страни членки още няма обявена информация.

Дрехи и обувки носят 0,2% инфлация през октомври

На годишна база обаче има дефлация от 0,6 на сто Есенните дрехи и обувки донесоха инфлация от 0,2% през октомври. Това е едва второто месечно увеличение на потребителските цени през 2016 г., показват данни на Националния статистически институт. За последно инфлация от 1% беше отчетена през юли. (Виж графиката - б. р.).

9285 лв. заплата чакат новия президент

5952 лв. е основната, държавният глава взема и по 1,6% добавка за всяка прослужена година 9285 лв. заплата очакват новия президент на България. Това показват изчисления на “24 часа” по данните на Националния статистически институт. Според правилника на Народното събрание възнаграждението на държавния глава е 2 пъти по-голямо от депутатското.

6,3 млрд. лв. в земеделието за 2 години

Близо 6,3 млрд. лв. е усвоило българското земеделие за последните 2 години. Това се казва в отчета на Министерството на земеделието и храните за управлението от ноември 2014- а до ноември 2016 г. Крупната сума се получава от директните плащания, мерките за пазарна подкрепа, за развитие на селските райони,

Фандъкова: Залогът не е кой ще е президент, а стабилността и спокойствието на държавата

"Надявам се хората наистина да осъзнаят, че вече става дума не просто за президентски избори. Тук залогът е спокойствието и стабилността на държавата в един сложен момент". Така кметът на столицата Йорданка Фандъкова коментира резултатите от изборите след подписване на договор с екоминистерството. "Едно безвремие от няколко месеца могат да върнат

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.