Строителните войски - създадени от Стамболийски, закрити от Бакърджиев

l Само за няколко месеца първи трудов набор проправя 815 км пътища, построява 34 км жп линии, построява десетки мостове и чешми l Примерът на България е последван от Япония, САЩ, Австрия, Унгария и др. Преди няколко дни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че концепцията му за разрешаване на проблема с

Пленум на ЦК на БКП: шушу-мушу и хоп! - един в казана

А -  като Априлски пленум Тодорема: всяка крива, успоредна на априлската линия, е права Вицът е стар, но хубав и по темата. Самолет пада в океана и на неголям остров се озовават американец, французин и българин. Островът бил населен с племе човекоядци. Събират се старейшините, палят ритуално огън под голям казан, пълен с вода,

Трудовият стаж на Петко Бочаров е само в БТА

На 19 февруари големият журналист щеше да навърши 100 г. На 19 февруари 2019 г. журналистът Петко Бочаров щеше да навърши 100! Не му стигнаха по-малко от четири години. Почти “до последен дъх” той седеше пред телевизора, за да следи новините у нас и по света, или пред компютъра, за да изпрати навреме до медиите текстовете си. Имаше рубрика във в.

Проф. Стоян Сгурев дойде от Париж, за да раздере тишината на София

Вечерните тромпети  на художника Румен Скорчев и поета Борис Христов Според собствените му думи проф. Стоян Сгурев e в “семейния занаят”. Родителите му са дългогодишни научни работници, сестра му е математик по образование. Той обаче не тръгва по технократския път. Завършва социология в СУ “Св. Климент Охридски”.

Александър Стамболийски създаде Трудова повинност. Кой ликвидира Строителните войски?

Преди няколко дни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че концепцията му за разрешаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готов. В нея той предложи и възстановяване на Строителните войски. Тези войски са наследник на Трудовата повинност,  чийто създател е Александър Стамболийски.

Проф. Иван Ничев: Филмът "Можеш ли да убиваш" е снимка на днешното време

Главните герои са 7 и така режисьорът намигва към "Седемте самураи", който като студент гледал над 30 пъти - Наистина ли идеята за новия ви филм "Можеш ли да убиваш" се е родила от вестникарска публикация, г-н Ничев? - Да и тази информация направо ме потресе. Исках да направя филм за поколението на прехода.

Боят по романа "Тютюн" е заради Димитровска награда и 16 000 лв. премия

Атаката срещу Димитър Димов води лично председателят на СБП Георги Караславов През 2019 г. се навършват 110 години от рождението на Димитър Димов и 115 - на Георги Караславов. Двама писатели с извоювано и доказано място в българската литература. Коренно различни и като твоорци, и като манталитет и характер.

“Прасето” и “Снимка с Юки” се борят за 7000 евро

На “София филм фест” ще бъдат показани 7 филма за Кристо. Специални гости са Кшищоф Зануси и Павел Павликовски Два нови български игрални филма на “София филм фест” ще се борят за Голямата награда “София - градът на киното” в конкурса за първи и втори игрален филм. “Прасето” на Драгомир Шолев и “Снимка с Юки” на Лъчезар Аврамов ще се състезават

Станка Желева: В Тирана и Скопие има улици, кръстени на Желю Желев, в София още няма

На негово име е наречен само един връх в Антарктида - Zhelev Peak (1650 м) - Г-жо Желева, как ще коментирате отказа на комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента Радев летище София да носи името на вашия баща - д-р Желю Желев, президент на Република България 1990-1997 г.?

3 в 1: Стефка Янорова е работеща жена, деспотична майка и красива тъща

Актрисата играе в късометражка, пиеса в театъра и кинокомедия Страхотно започва 2019 г. за актрисата Стефка Янорова! Най-напред като коледен подарък идва новината, че късометражният “Сън за щастие” с нейно участие е определен за най-добър филм на декември на фестивала The Montli Film Festival във Великобритания.

Първородният внук на Богомил Райнов се прекръщава, за вземе името на прочутия си дядо

Скулптори, художници и философи в големия род Историята на рода Райнови ще започнем от с. Бистрица, Горноджумайско, където на 23 април 1860 г. се ражда Иван Николов Райнов. (Богомил Райнов, може би най-видният представител на рода, държи ударението да е върху буквата “а”, защото името на фамилията идвало от “рай” б.а.

Гаф: сп. "Български воин" скачи “Союз 33” с орбиталната станция “Салют 6”

Българинът черпи космонавтите с луканка и червено вино Полетът на Георги Иванов със “Союз 33” освен космическа слава донесе на България и (може би) най-големия журналистически гаф. Само ден след излитането на Иванов и Рукавишников на 10 април 1979 г., списание “Български воин” излиза с възторжен репортаж.

Сирия, 1972 г.: Любомир Левчев нарича Петър Танчев лапнишаран

България има чудесни икономически отношения с арабската държава Днес Сирия е един от центровете на световния разговор. На територията на тази неголяма арабска държава се пресичат икономически, военни и геополитически интереси на много държави: САЩ, Русия, Турция, Иран, Израел... Наскоро американският президент Доналд Тръмп обяви,

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

1980 г. Министър Стамен Стаменов стъпкан от камила в Либия

Муамар Кадафи мрази американците и не обича руснаците Един кораб и забърканата каша около него тия дни отново “изправят на нокти” отношенията ни с Либия. Така както беше след 1999 г. , когато в Бенгази бяха арестувани няколко наши медици и съществуваше реална опасност за живота им. Ако обаче се върнем още по-назад в годините, ще видим,

Юлиан Вергов в ролята на гол хокеист

“Ред стар” пак изигра мача си на езерото край Панчарево За пета година актьорът Юлиан Вергов и приятели направиха своята “Зимна класика” на замръзналото езеро край Панчарево. В събота те изиграха хокейния си мач, след което по традиция и за радост на женските очи се снимаха само по боксерки, шапки и стикове.

Иван Ласкин влезе в киното от площада пред “Св. Седмочисленици”. Пак оттам тръгна към отвъдното

Това момче е родено за актьор, казва режисьорът Димитър Петров, когато снима “Васко да Гама от с. Рупча” 33 години след премиерата му по БНТ сериалът “Васко да Гама от село Рупча” продължава да се гледа с интерес от поколения зрители. Можем да обясним успеха му с три неща. Първо, Братя Мормареви написват превъзходен сценарий.

Филмът “Свобода или смърт” е "заключен" 27 години

Режисьорът Корабов искал да покаже Ботев с човешко лице На 2 януари 1969 г. е премиерата на филма “Свобода или смърт”. Сценаристът Васил Попов и режисьорът Никола Корабов проследяват 5-те дни път на Христо Ботев и четата му от слизането на козлодуйския бряг до убийството на Войводата под връх Вола.

Чаушеску не дава да се грижим за паметниците ни в Букурещ

Заради тях румънският лидер грубо ругае своя министър на културата Тамара Добрин Една година след България и Румъния пое европредседателството! Вече има още една база за сравнение между двете съседни държави, нарочени за опашкарите на ЕС. Отношенията между тях са сложни и по времето на соца. Тодор Живков и Николае Чаушеску публично се прегръщат

Кога българското кино ще уважи своя голям герой

Време е Иван Иванов да получи награда за цялостно филмово творчество На 27 март 2018 г. Иван Иванов получи наградата на Съюза на артистите в България “За чест и достойнство”. Специален приз за специални хора. Актьорът напусна къщата си в село Оборище, където живее от години, и дойде в Народния театър, за да получи лично статуетката.

Проф. д-р Драгомир Драганов: Преходът не е свършил, докато ни броят за втора категория европейци

Промяната след 1989 г. започнахме с администрация от 80 000 души. Сега бройката им гони вече 250 000 През 2019 г. ще има няколко симптоматични кръгли годишнини: 130 от създаването на Министерския съвет и на първите български институции, 75 - от 9 септември 1944-а, 30 - демократичен преход, и т. н.

Проф. Ивайло Знеполски: Излизаме от 2018 г., макар и с малко, но по-богати

Роден в София през 1940 г. Завършва философия в СУ Доктор по изкуствознание и доктор на философските науки Професор във Философския факултет на СУ (1984), ръководител на катедрата по история и теория на културата на Философския факултет на СУ (1991–2003) Гост-професор във Висшето училище по социални науки в Париж (1997–1999) и в университета

“Люти чушки” - книжлето, което докара до бяс Тодор Живков и подплаши властта

Обвиняват Борис Димовски, че имитира подписа на Първия с опашка на прасе И “Люти чушки” навърши 50 години! Тази малоформатна книжка от стотина страници предизвиква може би най-големия гняв и страх сред комунистическите властници. За никоя друга книга няма толкова екстремни заседания на “високо равнище”, уволнени и наказани хора,

Почина Мирослав Миндов - първият, изиграл Бойчо Огнянов

"Театърът е самият живот" казваше актьорът. Поклонението е в неделя от 12 ч в черквата "Св. София" На 94-годишна възраст почина един от доайените на Народния театър "Иван Вазов" актьорът и режисьор Мирослав Миндов, съобщи синът за "24 часа" му Николай Миндов. Дойенът на трупата не се чувствал добре през последната седмица и просто угаснал в петък

Григор Вачков иска във ВИТИЗ, за да играе нечовешки роли

Константин Кисимов правел странни ритуали преди всяко представление. Татяна Лолова се моли да е Лилиян Гиш. И други смешни случки от веселата история на театралното училище Като запразнува НАТФИЗ своя юбилей, та цяла година! Академията отбеляза по достойнство своята 70-годишнина. Започна от 28 януари 2018 и ще завърши с празничен концерт в

Защо на писателската станция във Варна няма адамов плаж

Защото много легенди щели да бъдат развенчани Наскоро Съюзът на българските писатели навърши 105 години. СБП е творческо сдружение, създадено през 1913 г., начело с Иван Андрейчин. Иван Вазов е избран за почетен председател. През годините в СБП членуват всички по-известни и не толкова известни творци на словото.

Теодора Духовникова: Отказах се от пътуване до Лос Анджелис, за да снимам в "Откраднат живот"

Родена е в София Още като дете участва в тв филми за БНТ през 80-те Завършва класическата гимназия и актьорство в НАТФИЗ Играе в Народния театър През 2012 г. печели “Аскеер” за поддържаща женска роля в “Ръкомахане в Спокан” През 2017 г. е отличена със “Златна роза” за най-добра женска роля като Ана във “Вездесъщият” Снимала се е в сериалите “Под

“Крадецът на праскови”, или трагичната любов между Невена и Раде Маркович

Приживе сръбският актьор разказа историята им в писмо до "24 часа" В броя от 1 декември ви разказах за перипетиите, които изживява Невена Коканова, докато бъде утвърдена за ролята на Ирина във филма “Тютюн”. Драмите и страстите още не са заглъхнали и нова буря от завист и интриги връхлитат младата актриса.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дербито между "Левски" и ЦСКА-София още не е започнало, а "сините" вече се поздравиха с изразителен успех. Те са безспорните победители сред секси половинките. За това спомогнаха и трансферите през зимата. "Левски" се подсили с Николай Михайлов и Валери Божинов. Това означава, че на трибуните на Националния стадион утре една до друга ще седнат

Присъда от 4 години затвор получи разложката кримка Атанас Мечев-Гаргата! В сряда новата шефка на спецсъда Мариета Райкова призна за виновен кримигероя като тартор на наркобанда и му определи първоначален общ режим, научи "България Днес". Освен Гаргата Темида наказа и двамата му авери Ивайло Говедарев и Славчо Джупанов.

Световният шампион в Мото GP Марк Маркес най-накрая бе издебнат с гадже. Пилотът на "Хонда" гушка красива моделка. Връзката на мотоциклетния ас и Лчсия Ривера бе разкрита от испанското списание "Хола". Папараци на изданието издабнали двамата да си разменят целувки на улицата в дните около Свети Валентин.