Дипломатът Драгомир Чолаков - герой в стихотворение на Евтушенко

Вдъхновението на поета идва от една метафора на българина Годината е 1987-а. В дома на Драгомир Чолаков, шарже д'афер на посолството ни във Виентян, Лаос, гостува големият съветски поет Евгений Евтушенко. “Тогава купонът беше у нас, почти всяка вечер имахме интересни гости - разказва съпругата Виктория Чолакова.

Ходенето на Камен Донев по мъките на българското кино

Актьорът най-после засне своя първи авторски филм, нарече го “Уют” Камен Донев, 47-годишен, завършил НАТФИЗ, досега се е снимал в три филма - “Най-важните неща” (2001), “Рапсодия в бяло” (2002) и “Подгряване на вчерашния обед” (2002). Както и в два тв сериала на БНТ - “Гори, гори, огънче” (1994) и “Недадените” (2013).

Радой Ралин сънува, че се жени за ударничката Маруся

Г - като Герой на социалистическия труд От 1948 до 1990 г. са ръкоположени 1700 герои на соцтруда Идеята за създаване на ударници и герои на социалистическия труд не е българска. И тя, като почти всичко в ония години, е взета назаем от Съветския съюз. Първият ударник, който става национално известен, е миньорът от Донбас Алексей Стаханов.

В Полша щели да набият Георги Русев, когато бил директор на Пернишкия театър

Казал русофилска реплика от “Българи от старо време” и настанала напрегната тишина На 27 март хоратата от миньорския град честват 100-годишнината на театъра На 27 март театърът в Перник проф. Боян Дановски ще празнува своята 100-годишнина. Той е създаден през 1919 г. Точно 10 години по-късно - на 26 юни 1929 г.

Ян Енглерт благодари на НАТФИЗ за инжекцията самочувствие

“Остаряването - сега вече знам това, е загуба на самочувствие. Благодаря на академичната общност на вашето висше училище начело с ректора проф. Семерджиев за инжекцията самочувствие. Удостояването ми днес с това почетно звание е афродизиак за оставащите ми години професионален живот.” Това емоционално каза полският актьор,

Как режисьорът Павел Г. Веснаков направи хеттрик с тв сериали

“Откраднат живот”, “Дяволското гърло” и “Денят на бащата” са негово дело Ако през последните седмици сте включили микровълновата си печка и тя е започнала да излъчва тв сериал на Павел Г. Веснаков, не се шашкайте. Младежът в Христова възраст е режисьор на “Откраднат живот” и “Дяволското гърло”, показани по Нова телевизия, и “Денят на бащата”,

Ян Енглерт в BG киното: отец Ередия в “Осъдени души” и терорист в “Горещи следи”

Въло Радев има намерение да заснеме и “Поручик Бенц” пак с поляка в главната роля Големият полски актьор, педагог и театрален режисьор Ян Енглерт от днес е “доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Главната заслуга днес Енглерт да е истински културен посланик между България и Полша е на режисьора Въло Радев,

Сталин шляпнал Трайчо Костов по бузата и го нарекъл жулик

В - като вечна дружба Живков иска да вложим в Съветския съюз 3 млрд. рубли за 3 години Един от първите уроци, които получават малките чукчи и ескимоси от Чукотка, Магадан и Сибир, е никога да не ядат от жълтия сняг около юртата. Нас пък от малки ни учеха, че “дружбата със СССР е тъй жизненонеобходима като слънцето и въздуха за всяко живо

Владимир Зарев: Когато баща ми прочете романа “Битието”, каза: “Облечи си бяла риза”

Епичната трилогия завърших на 32 години в немския град Бамберг - В сайта на Министерството на куртурата прочетох, че правителството предлага на президента на Република България да издаде указ за награждаване на Владимир Зарев с орден “Стара Планина първа степен” - за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Министър на МВР снима филма “Можеш ли да убиваш"

Проф. Веселин Вучков влезе в екипа на проф. Иван Ничев На 4 март 2015 г. министърът на вътрешните работи Веселин Вучков затваря политическата страница на житейската си библия и отваря нова - за научна дейност. На тази дата той подава оставка от МВР. Защо? “Когато почувстваш убедено, че не можеш да проведеш реформите,

Строителните войски - създадени от Стамболийски, закрити от Бакърджиев

l Само за няколко месеца първи трудов набор проправя 815 км пътища, построява 34 км жп линии, построява десетки мостове и чешми l Примерът на България е последван от Япония, САЩ, Австрия, Унгария и др. Преди няколко дни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че концепцията му за разрешаване на проблема с

Пленум на ЦК на БКП: шушу-мушу и хоп! - един в казана

А -  като Априлски пленум Тодорема: всяка крива, успоредна на априлската линия, е права Вицът е стар, но хубав и по темата. Самолет пада в океана и на неголям остров се озовават американец, французин и българин. Островът бил населен с племе човекоядци. Събират се старейшините, палят ритуално огън под голям казан, пълен с вода,

Трудовият стаж на Петко Бочаров е само в БТА

На 19 февруари големият журналист щеше да навърши 100 г. На 19 февруари 2019 г. журналистът Петко Бочаров щеше да навърши 100! Не му стигнаха по-малко от четири години. Почти “до последен дъх” той седеше пред телевизора, за да следи новините у нас и по света, или пред компютъра, за да изпрати навреме до медиите текстовете си. Имаше рубрика във в.

Проф. Стоян Сгурев дойде от Париж, за да раздере тишината на София

Вечерните тромпети  на художника Румен Скорчев и поета Борис Христов Според собствените му думи проф. Стоян Сгурев e в “семейния занаят”. Родителите му са дългогодишни научни работници, сестра му е математик по образование. Той обаче не тръгва по технократския път. Завършва социология в СУ “Св. Климент Охридски”.

Александър Стамболийски създаде Трудова повинност. Кой ликвидира Строителните войски?

Преди няколко дни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че концепцията му за разрешаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готов. В нея той предложи и възстановяване на Строителните войски. Тези войски са наследник на Трудовата повинност,  чийто създател е Александър Стамболийски.

Проф. Иван Ничев: Филмът "Можеш ли да убиваш" е снимка на днешното време

Главните герои са 7 и така режисьорът намигва към "Седемте самураи", който като студент гледал над 30 пъти - Наистина ли идеята за новия ви филм "Можеш ли да убиваш" се е родила от вестникарска публикация, г-н Ничев? - Да и тази информация направо ме потресе. Исках да направя филм за поколението на прехода.

Боят по романа "Тютюн" е заради Димитровска награда и 16 000 лв. премия

Атаката срещу Димитър Димов води лично председателят на СБП Георги Караславов През 2019 г. се навършват 110 години от рождението на Димитър Димов и 115 - на Георги Караславов. Двама писатели с извоювано и доказано място в българската литература. Коренно различни и като твоорци, и като манталитет и характер.

“Прасето” и “Снимка с Юки” се борят за 7000 евро

На “София филм фест” ще бъдат показани 7 филма за Кристо. Специални гости са Кшищоф Зануси и Павел Павликовски Два нови български игрални филма на “София филм фест” ще се борят за Голямата награда “София - градът на киното” в конкурса за първи и втори игрален филм. “Прасето” на Драгомир Шолев и “Снимка с Юки” на Лъчезар Аврамов ще се състезават

Станка Желева: В Тирана и Скопие има улици, кръстени на Желю Желев, в София още няма

На негово име е наречен само един връх в Антарктида - Zhelev Peak (1650 м) - Г-жо Желева, как ще коментирате отказа на комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента Радев летище София да носи името на вашия баща - д-р Желю Желев, президент на Република България 1990-1997 г.?

3 в 1: Стефка Янорова е работеща жена, деспотична майка и красива тъща

Актрисата играе в късометражка, пиеса в театъра и кинокомедия Страхотно започва 2019 г. за актрисата Стефка Янорова! Най-напред като коледен подарък идва новината, че късометражният “Сън за щастие” с нейно участие е определен за най-добър филм на декември на фестивала The Montli Film Festival във Великобритания.

Първородният внук на Богомил Райнов се прекръщава, за вземе името на прочутия си дядо

Скулптори, художници и философи в големия род Историята на рода Райнови ще започнем от с. Бистрица, Горноджумайско, където на 23 април 1860 г. се ражда Иван Николов Райнов. (Богомил Райнов, може би най-видният представител на рода, държи ударението да е върху буквата “а”, защото името на фамилията идвало от “рай” б.а.

Гаф: сп. "Български воин" скачи “Союз 33” с орбиталната станция “Салют 6”

Българинът черпи космонавтите с луканка и червено вино Полетът на Георги Иванов със “Союз 33” освен космическа слава донесе на България и (може би) най-големия журналистически гаф. Само ден след излитането на Иванов и Рукавишников на 10 април 1979 г., списание “Български воин” излиза с възторжен репортаж.

Сирия, 1972 г.: Любомир Левчев нарича Петър Танчев лапнишаран

България има чудесни икономически отношения с арабската държава Днес Сирия е един от центровете на световния разговор. На територията на тази неголяма арабска държава се пресичат икономически, военни и геополитически интереси на много държави: САЩ, Русия, Турция, Иран, Израел... Наскоро американският президент Доналд Тръмп обяви,

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

1980 г. Министър Стамен Стаменов стъпкан от камила в Либия

Муамар Кадафи мрази американците и не обича руснаците Един кораб и забърканата каша около него тия дни отново “изправят на нокти” отношенията ни с Либия. Така както беше след 1999 г. , когато в Бенгази бяха арестувани няколко наши медици и съществуваше реална опасност за живота им. Ако обаче се върнем още по-назад в годините, ще видим,

Юлиан Вергов в ролята на гол хокеист

“Ред стар” пак изигра мача си на езерото край Панчарево За пета година актьорът Юлиан Вергов и приятели направиха своята “Зимна класика” на замръзналото езеро край Панчарево. В събота те изиграха хокейния си мач, след което по традиция и за радост на женските очи се снимаха само по боксерки, шапки и стикове.

Иван Ласкин влезе в киното от площада пред “Св. Седмочисленици”. Пак оттам тръгна към отвъдното

Това момче е родено за актьор, казва режисьорът Димитър Петров, когато снима “Васко да Гама от с. Рупча” 33 години след премиерата му по БНТ сериалът “Васко да Гама от село Рупча” продължава да се гледа с интерес от поколения зрители. Можем да обясним успеха му с три неща. Първо, Братя Мормареви написват превъзходен сценарий.

Филмът “Свобода или смърт” е "заключен" 27 години

Режисьорът Корабов искал да покаже Ботев с човешко лице На 2 януари 1969 г. е премиерата на филма “Свобода или смърт”. Сценаристът Васил Попов и режисьорът Никола Корабов проследяват 5-те дни път на Христо Ботев и четата му от слизането на козлодуйския бряг до убийството на Войводата под връх Вола.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,