Имат ли странични ефекти хранителните добавки за отслабване?

Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г. Свръхтеглото и затлъстяването са сериозен здравен проблем на почти всички страни в света, включително и в България. Доказано е, че храненето и физическите упражнения са ключът към отслабването.

Защитават ли светлите слънчеви очила?

Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Естествената природна защита на очите от светлината не е достатъчна особено при нарушаването на озоновия протективен слой и увеличеното количество ултравиолетови лъчи.

Петър Димков за малокръвните деца

Малокръвието (анемия) е често явление у децата, особено у момичетата. Среща се най-често през пубертетната възраст, т.е. между 12 и 18 години. Причини. Липса на слънчева светлина, чист въздух, неправилно хранене, неправилна обмяна на веществата, недостатъчно каляване на децата. Спането на деца в един креват със стари и болнави хора причинява често,

Как се живее със "спортно сърце"?

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. "Спортното сърце" е известно в медицината от 1899 г. Още тогава Henschen установил, че сърцето при спортистите се отличава от това на хората, които не се занимават със спорт. Този синдром се отличава със синусова брадикардия

Има ли спасение от контактен дерматит?

Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски. Човек е така устроен, че да може адекватно да реагира на променящите се условия на средата. Бойното поле на това деликатно равновесие с нея е кожата. Но понякога възможностите за приспособяване на този най-голям орган в тялото се изчерпват и той реагира с

Опасно ли е залитането?

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. То може да се дължи на преходно нарушение на мозъчното кръвообращение (транзиторна исхемична атака). Това е един от най-опасните, но подценявани нарушения на мозъчното кръвообращение.

Петър Димков за отравянето с гъби

Гъбите са известни като храна от най-старо време и тяхното приготовление е било познато на египтяните, старите гърци и римляните. Различават се около 200 вида гъби за ядене, но от тях само 50 са приятни на вкус. Наред с тях съществуват силно отровни гъби, някои от които се познават много трудно. Най-добре е да се употребяват изкуствено развъждани

Петър Димков за детския ревматизъм

Ревматизмът у децата е особено тежка болест. Главната и основна причина са микробни токсини, които се развиват в гърлото и носа. Те засягат ставите, сърдечните клапи и бъбреците. Ревматизмът може да се появи също като усложнение на скарлатина. Той се среща и у деца по-малки от 5 години. Ревматичната треска е продължителна и намалява вечер.

Да се подложа ли на липосукция?

Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски. Липосукцията е метод за механично отделяне на подкожна мастна тъкан със специална апаратура. Тя се извършва с цел естетична корекция на някои дефекти по тялото. Преди да се подложите на липосукция, трябва да се знае,

Симптом - болка в ушите

Възпаленията в ушите могат да бъдат сериозни. Те протичат най-често със силна болка, гноетечение, понякога и ограничаване на слуха. Получават се в резултат на инфекции в средното или външното ухо. Тези две структури са разделени от тъпанчевата мембрана. Причините, които могат да доведат до подобни проблеми, са различни при двете от тях.

Личат ли по кожата болни черен дроб и стомах?

Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Кожата реагира при много заболявания, включително на стомашно-чревния тракт и при жлъчно-чернодробни болести. Понякога при хеликобактер-положителни тежко изразени гастрити или гастродуоденити се получават червени

Симптом - болка в челото

По лицевата част на главата, в костите са разположени четири типа кухини, по-известни като синуси. Максиларните синуси са разположени по горната част на челюстите и участват в оформянето на скулите. Фронталните синуси се разполагат в двете страни на челото, зад и над очните ябълки. Етмоидалните и сфеноидалният синуси са зад носа и очите.

Вреден ли е за кожата солариумът?

Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски. Модата за добиване на тен се променя с годините в зависимост от културните особености на обществото. В древни времена гърците са търсели външна красота чрез мускулесто тяло и бронзов тен. През средните векове на мода са бледите, бели кожи,

Петър Димков-внук за гастрита

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. настойка от: 1 литър чист зехтин и по 6 с.л. червен кантарион и жълт кантарион, на тих огън на водна баня врят 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Забележка: При наличие на газове и киселини в стомаха заедно с горната настойка да се взема по 1 ч.л.

Петър Димков за възпаления надсеменник

Възпалението на надсеменника (епидидимит) е инфекция, която може да бъде отнесена в придатъка (надсеменника) с кръвта (при инфекциозни заболявания, грип, тиф, ангина, туберкулоза и т.н.), а може да проникне по пикочния канал, по който минава спермата (най-често при трипер), или пък нараняване. Признаци.

Оперира ли се мозъчен кръвоизлив?

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Може да има излив на кръв между обвивките на мозъка, предизвикан от спукване на аневризма (разширен кръвоносен съд). Относителният дял на този вид спонтаннен субарахноиден кръвоизлив е около 10% от всички инсулти.

Симптом - атопично главоболие

R;d универсални фактори, причиняващи главоболие, при които е трудно да се постави диагнозата единствено по вида и характера на болката в главата. Те могат да наподобяват всеки един от типовете главоболие. Някои могат да се дължат на нормални състояния, други на заболяванe. Ето най-често срещаните: Внезапни промени в кръвното налягане При рязко

Заличават ли се шевове от операция?

Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски. Лазерът засега е най-надеждното средство за премахване на белези от операции. Често остават при хора, чиято съединителна тъкан се разраства на места на травма, т.нар. келоид. В този случай оперативното махане на белези води до още по-големи.

Петър Димков-внук за дългото хълцане

При продължително хълцане периодично да се пие по 100-150 мл от една от дадените по-долу отварки: 1. Горещ чай от лайка. 2. Гореща отвара от анасон - семе (1 ч. лъжичка в 500 мл хладка вода се вари 10 мин, като изстине, се прецежда). 3. Гореща отвара от копър - семе (приготвя се като горната). 4. Отвара от джоджен с черен пипер (1 с.

Какво е пулсова амплитуда на кръвното?

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Артериалната пулсова амплитуда е разликата между систолното(горна граница) и диастолното (долна граница) артериално налягане. Например за здрав човек със сърдечна честота 75 удара/мин пулсовата амплитуда е 44.

Симптом - привиждане

Зрителните халюцинации могат да бъдат с най-разнообразен характер. Всичко съществуващо в действителния и въображаемия свят може да придобие материални измерения пред халюциниращия. Изключително рядко халюцинациите нямат емоционално отношение към този, който ги преживява. В повечето случаи те са неприятни, дори зловещи.

Петър Димков за голямото пъпче

Случва се новороденото да е с голямо пъпче. Причини. Отрязано неправилно пъпче (от неопиетна акушерка) по-дълго, отколкото трябва. Тогава и след оздравяване на пъпната рана то се подава над корема особено ясно при плач. Не е опасно, но ако своевременно не се намали пъпчето до минимум, когато детето отрасне, често пъпът ще се протрива от облеклото.

Има ли "лечебни ръце" при болки в кръста?

Мануалната терапия е само един от многото методи и средства за лечение на дискогенните радикулити. Със специални техники се освобождава притиснатото коренче и се разрешава диско-радикулерният конфликт, но само от подготвени лекари. При неправилно третиране коренчето може да се втикне и да се притисне в тесния междупрешленен отвор и да се

Какви са последиците при кучешка тения?

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г. Кучешката тения (ехинококоза) е паразитна болест, от която човек се заразява, като погълне яйца на паразита.

Петър Димков за пиянството

Вредното влияние на алкохола върху човешкия организъм е установено отдавна. Алкохолът е клетъчна отрова и уврежда почти всички органи и системи. Пияницата често предава по наследство пиянството на децата си. Тази наследственост често е причина за влечение към алкохола у потомството и служи като източник на много други болести.

Има ли лек срещу витилиго?

Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски. Витилигото е състояние на кожата, при което липсва кожният пигмент меланин в различно големи участъци. Може да се прояви във вид на малки петна или по-големи – засягащи различни участъци от кожата (левкодерма).

Петър Димков за хигиената на сърцето

Сърцето е мускулен орган, разположен в гръдния кош предимно вляво. Свързано е с големите кръвоносни съдове. То се свива ритмично и непрекъснато 70-80 пъти в минута, при което поддържа кръвообращението в организма. Болестите на сърцето се разделят на смущения в честотата и ритъма на сърдечната дейност, болести на сърдечната обвивка (перикарда),

Пия всеки ден магнезий, да не се предозирам?

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Магнезият е минерал, който има много важна роля в жизнените процеси на организма. Той участва в около 300 ензимни процеса, които регулират превръщането на храната в енергия. 60% от него отиват в костите, ?

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и