Електрическа кола от Беларус за 8500 евро ще продават в Русия

https://www.24chasa.bg/avto/article/10015919 www.24chasa.bg

Електрическият автомобил на стартъп компанията от беларуския град в Гродно Sidus - моделът A01, ще се появи в Русия. Малката елокологична кола получи сертификат, който позволява да се продава не само в Беларус, но и в целия Евроазийски митнически съюз, включващ Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия.

Цената на дребно на двувратия електромобил е 25 хиляди белоруски рубли без ДДС (около 8500 евро). Градският автомобил може да се използва и в различни служби за доставка. Sidus води преговори с верига пици на руския пазар.

Самият автомобилен производител твърди, че Sidus A01 "променя начина, по който мислим за шофиране". „Това е свобода на движение, независимост от обстоятелствата и вашият уникален стил“, се казва на официалния уебсайт на белоруската компания. Електрическата кола достига дължина от 2,25 метра и тежи само 620 килограма. Задвижва се от електрически мотор с мощност 10,2 конски сили. Максималната скорост е 80 км/ч. С едно зареждане на 9,2-киловатчасовата батерия возилото изминава до 120 километра, а енергийният заряд на акумулатора може да се попълни догоре за пет часа.

Sidus A01 е копие на китайскияя двуместен електрически автомобил Lichi A01, въпреки че белоруският аналог е малко по-мощен, но има по-малка батерия и съответно по-малък пробег: 120 километра срещу 150 за китайския модел.