И заводът за батерии на Volkswagen няма да е в България

https://www.24chasa.bg/avto/article/10023527 www.24chasa.bg

Volkswagen планира да построи един от бъдещите 6 завода за батерии за електрически коли в Централна или Източна Европа, като България не е в списъка. Преди две години страната ни се надяваше германският производител да построи фабрика за автомобили у нас, като основен съперник бе Турция. В крайна сметка немците решиха да не строят нов завод на Балканите.

Според министъра на индустрията Карел Хавличек Чехия преговаря с двама потенциални инвеститори, включително Volkswagen Group, за изграждането на фабрика за акумулатори и е готова да предложи милиарди крони като стимул.

Страната, която произвежда автомобилите Skoda, е едно от местата, които VW обмисля за една от шестте фабрики за батерии, които планира да изгради в Европа до 2030 г. Първите два от тях ще се намират в Швеция и Германия, като ще заработят до 2025 година. От Volkswagen допълват, че от останалите 4 един ще изникнат в Испания и един в Централна или Източна Европа (Полша, Чехия или Словакия), докато за другите два още не е взето окончателно решение (най-вероятно Португалия и Франция).

С помощта на новите предприятие концернът трябва да успее да намали стойността на акумулаторните системи два пъти и да станат под 100 евро за квтч.