Bridgestone Potenza Sport и Potenza Race – премиум гумите, които Lamborghini избра за своя Hurican STO

https://www.24chasa.bg/avto/article/10230129 www.24chasa.bg

Тази година световният лидер в модерните решения за устойчива мобилност - Bridgestone, представи  на  пазара премиум гумата Potenza Sport. Тя бе тествана от TUV SUD - един от най-уважаваните независими институти за автомобилни тестове в Европа, и е победител в теста на AutoBild Sportscars 2021, където Potenza Sport постигна най-добри резултати, както при сухо спиране (най-краткото спирачно разстояние на суха повърхност), така и при стабилност в завой и права линия (поддържане на стабилността на автомобила при движение както в права линия, така и в завой) спрямо конкуренти в премиум сегмента.

Potenza Sport вече е първи избор на някои от най-престижните марки автомобили в света, включително за суперавтомобила Hurican STO на Lamborghini. Bridgestone си партнира с Lamborghini и в разработката и на друг тип гуми като оригинално оборудване – специално разработените полусликови гуми Potenza Race. Те са проектирани да максимизират резултатите на Lamborghini Hurican STO, осигурявайки отлично сцепление на сухо, изключителни времена на обиколка и дълготрайно представяне на пистата и извън нея.

Защо Lamborghini избра гуми Potenza на Bridgestone като оригинално оборудване?

Bridgestone има богат опит в областта на високопроизводителните спортни гуми, благодарение на наследството си от състезанията във Формула 1 и дългогодишни партньорства с производители на първокласни автомобили. Въз основа на този опит, Bridgestone разработи новите авангардни Potenza Sport и Potenza Race, за да даде възможност на автомобилните производители да разкрият пълния потенциал на своите суперколи. Точно затова Lamborghini се довери за пореден път на Bridgestone и избра премиум продуктите за своя суперавтомобил Hurican STO. 

С какво впечатлява Potenza Sport?

При разработката на Potenza Sport, Bridgestone прилага голям набор от нови, иновативни технологии в шарката на протектора, състава и конструкцията ѝ. Дизайнът на протектора на гумата прилага нови технологии, като иновативни 3D прорези за увеличаване на коравината, с предимства при спиране и абразивна устойчивост; нова оптимизирана формула, с иновативна технология за смесване на съставките, подобрява характеристиките при мокри и сухи настилки. Bridgestone също така използва нова хибридна армировка на короната, за да увеличи максимално стабилността на гумата при висока скорост. Приложеният спортен дизайн на каркаса, пък, повишава стабилността и реакцията на кормилното управление, като същевременно оптимизира съпротивлението при движение.

Фундаментална част в проектирането и създаването на Potenza Sport е запазената от Bridgestone екологична, виртуална и спестяваща време технология за разработка на гуми. Технологията позволява на Bridgestone много точно да предскаже ефективността на гумата още от етапа на разработка, без да я произвежда и тества физически. Това не само носи ползи за околната среда, като спестява ресурси, но също така намалява продължителността на процеса на разработване и съкращава времето на проекта за пускане на пазара.

Potenza Race – перфектното съчетание за Lamborghini Hurican STO

Изработената по поръчка уникална гума Bridgestone Potenza Race обещава отлично сцепление на сухо, благодарение на оптимизираната смес на протектора, шарката и спортния профил на гумите. Гумата може да се похвали с дълготрайни характеристики на пистата и изключителна способност за постигане на добро време на обиколка, както и с каркасен дизайн, позволяващ висока производителност при нормални пътища.

Както при Potenza Sport, така и при разработката на Potenza Race, Bridgestone разчита на своите революционни технологии за моделиране и симулация на виртуални гуми на компанията, които позволяват да се разработи и тества „дигитален близнак“ на гума. Виртуалната среда позволява да се тестват много повече варианти на дадена гума* (1). Използването на виртуални технологии също така гарантира, че избраната гума е идеалното оборудване, спомагайки да се постигнат различни екологични ползи: намаляване както на използваните природните ресурси, така и на емисиите на отработени газове, тъй като се изискват по-малко прототипи да бъдат изградени и физически тествани* (2).

* (1) Виртуалното изпробване на Bridgestone може да намали времето за разработване на продукта и тестовете за гуми на открито с до 50%.

* (2) Около 200 гуми се спестяват за всеки отделен проект, в който се използва виртуалната разработка на Bridgestone, което води до спестяване на около 60% от суровините и CO2 емисиите по време на фазата на разработване на гуми.

Повече за Bridgestone в България:

https://www.facebook.com/Bridgestone.Bulgaria