Нов автопилот маха ръцете от волана, справя се в 95% от случаите

https://www.24chasa.bg/avto/article/10261022 www.24chasa.bg

Концернът General Motors представи новия автопилот Ultra Cruise, способен да се управлява самостоятелно с 95 % от случаите. Автономното шофиране на американската компания не изисква ръцете да са на волана и работи по почти всички асфалтирани пътища: магистрали, градски улици, в жилищни райони и по селски пътища.

Технологията Ultra Cruise е еволюция на автопилота Super Cruise, наличен за Cadillac и от скоро в Chevrolet. И двете системи ще съществуват паралелно, но ще бъдат инсталирани на превозни средства от различни сегменти. Версията Super е предназначена за масови модели, а Ultra за премиум. Въвеждането на усъвършенствания автопилот ще започне през 2023 г. и, разбира се, Cadillac ще го получи първи.

Ultra Cruise събира информация за околния свят от няколко камери, радари и лидар, които осигуряват 360-градусов изглед и създават триизмерно изображение на обекти в зрителното поле на системата. След това необработените потоци от данни се обработват от изчислителна платформа с 5-нанометрови чипове.

Новият автопилот може да кара колата по маршрута за бордова навигация, да поддържа разстоянието до превозното средство отпред и да следи ограничението на скоростта. Може автоматично или при поискване да смяне лентата, да завива, а също така и самостоятелно да паркира.

Автопилотът ще комуникира с водача чрез Ultra Cruise Dynamic Display. Екранът ще показва известия за необходимостта от поемане на контрола от страна на шофьора. Системата ще може да обработва до 95 процента от сценариите за шофиране и ще работи по пътища в САЩ и Канада с обща дължина от 3,2 милиона километра.