Нов патент: система спада гумите при проблеми със спирачките

https://www.24chasa.bg/avto/article/10427774 www.24chasa.bg

Mercedes-Benz кандидатства за патент за система, която спада автомобилните гуми със светкавична скорост при спешни случаи. Това е особено полезно за електрически автомобили. Напомпаните гуми създават много повече триене. Новата система ще се използва, само ако спирачките се повредят. В описанието на патента е посочено, че тази технологията е предназначена за електрически превозни средства и хибриди, но може да се използва и в автомобили с дизелови или бензинови двигатели.

Причината, поради която Mercedes мислят основно за електрически автомобили, е, че те не спират през спирачния кабел или хидравличната система, а използват технологията Drive-by-Wire, точно както в самолетите. При колите на ток спирачките се управляват от електрически импулс, но ако системата Drive-by-Wire (при нея компютърът изпълнява команди, като взема предвид показанията на сензорите) се повреди, последствията могат да бъдат катастрофални.

Новата технология на Mercedes е свързана към четирите колела. След плавно намаляване на налягането в гумите максималната скорост на автомобила се ограничава и се активира предупредителна система, която информира водача, че нещо не е наред със спирачките.