Трябва ли колата да се мие по-често през зимата?

https://www.24chasa.bg/avto/article/10486378 www.24chasa.bg

Има много мнения за правилната грижа за автомобила през зимата. Препоръките варират от съвети да миете превозните средства в автомивки възможно най-често през зимата до съвети да избягвате миенето на колата си колкото е възможно повече, за да предпазите боята.

Автомобилът трябва да се мие толкова често през зимата, колкото и през лятото е препоръката на Германския автомобилен клуб (ADAC). Безспорно е, че чист автомобил може да се види по-рано на пътя, особено при лошо време благодарение на отраженията на светлината. Но след въвеждането на задължителните дневни светлини за автомобилите, това предимство вече не е толкова решаващо.

Вярно ли е, че колата е замърсена със солни остатъци по пътя през зимата? И да, и не. Твърдението, че зимната мръсотия има изключително корозивно въздействие върху боята, т.е. че трябва да се отстранява възможно най-често, се отнася само за предварително повредени части на автомобила (драскотини или лющене на боята). Безупречно лакираните повърхности могат лесно да се справят с тези атаки на мръсотия. Дори подът на превозното средство обикновено няма проблеми с корозия с фабрично изработените уплътнения, подобрената защита на шасито и използването на поцинкована ламарина.

Не бива да ходите в автомивка, когато температурите са под минус 10 градуса. Трябва да избягвате топлинен шок, когато водата от автомивката, която има температура от около 10 до 30 градуса, облива части от автомобила, които наскоро са били изложени на леден студ.

Преди да влезете в автоматична автомивката е необходимо да премахнете всички остатъци от сняг и особено лед, защото четките могат да ги търкат в каросерията като шкурка. Допълнителни и скъпи супер програми за защита на шасито не са необходими от техническа гледна точка, а само от естетическа.