Скок на годишните продажби на автомобили в Китай за първи път от 2017 г.

https://www.24chasa.bg/avto/article/10628525 www.24chasa.bg

Продажбите на автомобили в Китай през 2021 г. са се увеличили за първи път от 2017 г., съобщи днес в комюнике Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM), цитирана от Ройтерс. Това увеличение се дължи частично на скока с 1,5 пъти в продажбите на нови енергийни превозни средства. Като такива Китай класифицира електромобилите и хибридните автомобили.

Продажбите на най-големия световен пазар са се повишили с 3,8 на сто на годишна основа, след като декемврийските 2,79 милиона продадени превозни средства са довели общите нови регистрации на автомобили до 26,28 милиона броя, съобщи браншовата организация.
    Очаква се производството и продажбите през 2022 г. да са по-добри, отколкото през миналата година с оглед на перспективата за разрешаване на проблеми като недостига на чипове и високите цени на суровините, според комюникето.
    След десетилетие на оптимистичен растеж китайският автомобилен пазар започна да се свива през 2018 г. заради постепенната отмяна на някои данъчни облекчения, търговската война между Вашингтон и Пекин, а по-късно и заради пандемията от Ковид-19.
     Пазарът започна да се възстановява през средата на 2020 г., но бе разтърсен от световния недостиг на полупроводници, което накара автомобилостроителите по света да съкратят или спрат производството.
Продажбите на автомобили в Китай през декември са се понижили с 1,6 на сто на годишна основа, което е осми пореден месец на спад, сочат данните на асоциацията. За сметка на това продажбите на новите енергийни превозни средства са нараснали значително със 157,5 на сто до 3,52 милиона единици през 2021 г.
     Само през декември са били продадени 531 000 нови енергийни автомобили, което е скок със 114 процента на годишна основа. През последните години Китай промотира силно новите енергийни автомобили в опит да намали замърсяването на въздуха.
     Китайската асоциация на автомобилните производители съобщи миналия месец, че очаква през 2022 г. продажбите да се увеличат с 5,4 на сто до 27,5 милиона превозни средства, а на нови енергийни автомобили с 47 на сто до 5 милиона единици.
     Китай ще намали с 30 на сто субсидиите за закупуване на електрически автомобили през 2022 г. и ще ги спре изцяло в края на годината, смятайки, че пазарът е "узрял" достатъчно и вече не се нуждае от правителствена помощ.
Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) е продал рекордните 70 847 произведени в Китай превозни средства през декември, сочат вчерашните данни на друга китайска автомобилна асоциация.
За сметка на това "Фолксваген" (Volkswagen) не е постигнал целта си да пласира от 80 000 до 100 000 броя от серията си електрически автомобили миналата година. Германският автомобилопроизводител е продал 70 625 превозни средства и вероятно тази година ще удвои продажбите.