Русия работи за справяне с казуса за руския дипломат от Косово

https://www.24chasa.bg/avto/article/10639698 www.24chasa.bg
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия работи за разрешаване на ситуацията с отзоваването на руски дипломат от Косово, заяви Мария Захарова.

Русия работи с ръководството на Секретариата на ООН в Ню Йорк, за да може ситуацията, свързана с обявяването за персона нон грата на руски представител в мисията на ООН в Косово, да бъде разрешена. Това заяви днес на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.

Ние провеждаме съответна работа с ръководството на Секретариата на ООН в Ню Йорк и мисията в Белград с цел това "самоуправление" на Прищина да получи дължимия отпор, каза Захарова.
Тя каза, че въпросната ситуация досега "не е разрешена". Този екстремистки ход на Прищина продължава провокативната линия на косовските власти, която цели да бъдат изхвърлени от мисията на ООН онези, които обективно оценяват местната реалност, каза Захарова.
Фактически става дума за налагане от местните структури, а това е в разрез с духа и буквата на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и на първо място ООН трябва да обърнат на това повече внимание, подчерта говорителката.
На 31 декември 2021 година министърът на външните работи на Косово Доника Гервала по предложение на премиера на Косово Албин Курти обяви за персона нон грата руски сътрудник в мисията на ООН в Косово "заради вредно влияние, което нарушило националната сигурност".

Албин Курти
Албин Курти СНИМКА: РОЙТЕРС