Април се оказа тежък месец за засегнатите от COVID производители на автомобили

https://www.24chasa.bg/avto/article/11561856 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Производството и продажбите на превозни средства в Китай спаднаха през април, главно поради свързаните с новата вълна от COVID-19 прекъсвания във веригите на доставки и търговията в шоурумите. Въпреки това автомобилната асоциация на страната е оптимистична относно прогнозата си за 5% годишен растеж, съобщи Радио Китай.

Автомобилните компании в страната са произвели 1,21 милиона превозни средства миналия месец, което е спад от 46,1% на годишна база и 46,2% спрямо март, съобщи Китайската асоциация на автомобилните производители във вторник.

Продажбите възлизат на 1,18 милиона бройки миналия месец, което е 47,6% спад на годишна база и спад от 47,1% спрямо март.

Чън Шъхуа, заместник-генерален секретар на асоциацията, каза, че това е най-лошият април по отношение както на производство, така и на продажби „от почти десетилетие“, тъй като автомобилната индустрия на страната и нейните вериги за доставки „се изправиха пред най-сериозното предизвикателство в историята“ миналия месец.

Той добави, че спирането на заводите е осакатило производството и наруши логистиката, засегнати бяха запасите на търговците, а COVID-19 също принуди някои от тях да затворят врати, като по този начин намаля и ентусиазма на потенциалните купувачи.