"Бентли" искат с любителска книжка да може да се кара кола и над 3,5 тона

https://www.24chasa.bg/avto/article/11575264 www.24chasa.bg
Купувачите на “Бентли” се сдобиват с все по-масивни коли

Луксозните автомобили стават все по-масивни, като това се дължи на изобилието от нова електроника, нарастващите размери и тежките електрифицирани агрегати и батерии.

Например, новата версия на Bentley Bentayga - Extended Wheelbase (удължена база) тежи 2,5 тона, но бруто-теглото е 3,25 тона.

Това е съвсем близо до ограничение от 3,5 тона за стандартните шофьорски книжки в ЕС и по тази причина ръководството на британския производител започна разговори с властите.

По информация на изданието CarSales, в Bentley се опитват да постигнат споразумение с Европейската комисия за увеличаване на ограничението за тегло на автомобила. В момента Bentley вече е най-тежката марка в Volkswagen Group, като средното тегло на автомобилите от бранда е 2,3 тона. А появата на електромобили през 2025 г. със сигурност ще увеличи този показател, предаде investor.bg.

Според продуктовият мениджър на Bentayga - Крис Коул, изискванията трябва да бъдат променени основно, тъй като заради модерните технологии автомобилите скоро ще достигнат тавана за тегло. Не всички производители обаче са съгласни с това, дори напротив – в Mercedes-Benz и BMW вярват, че същите тези технологии скоро ще помогнат за намаляване на теглото на автомобилите.

Германците са категорични, че използваните нови устройства стават все по-умни и намаляват по размери, като това важи и за батериите. Като пример те посочват плътността на съхранение на енергия на батерията на Vision EQXX Concept. С капацитет, близък до този на EQS, батерията на Vision EQXX е 50% по-малка и около 30% по-лека, но осигурява до 1000 километра с едно зареждане.

От BMW отбелязват, че растежът на размерите скоро ще спре по естествен път, като това ще стане, когато колата не може да влезе в гаража или да маневрира на тясна улица.