Колите на Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/avto/article/6139680 www.24chasa.bg
Лидерът на ГЕРБ пристигна да гласува за парламентарните избори в неделя в Банкя с ретро мерцедес.

Бойко Борисов се появи пред изборната секция в Банкя в неделя сутринта с ретро мерцедеса, за който обяви, че е взет за 10 000 лева. Колата, която е реставрирана с години и е в отлично състояние, е и единствената лично негова. Иначе през годините лидерът на ГЕРБ предпочита да е зад волана на служебни джипове.


В годините, когато бе главен секретар на МВР, Борисов караше черен Mercedes G-класа (популярно у нас като “кубче”). Малко след като бе избран за кмет на София, Борисов
седна
зад волана на
Subaru Tribeca, която му бе отстъпена за известно време от местен дилър на японския производител на коли. По времето, когато е градоначалник, Борисов за малко “изневерява” на кросоувърите и шофира BMW Серия 5, отново черна лимузина. Преди това кара и лимузина на Mercedes.


Преди три години кортежът на Борисов включваше и бронирано черно ауди. Аudi A8 L Security е на стрелба с огнестрелни оръжия, включително пистолет Magnum 44-и калибър и стрелба от автомат “Калашников”. Лимузината
издържа и на
взривове
от ръчна граната
Колата има противопожарна и аварийна система, която доставя свеж въздух в купето, интерком, черна кутия, която записва данни при евентуален инцидент, интернет и други екстри.


В последните месеци Борисов използва най-често огромен SUV, идващ отново от компания от Страната на изгряващото слънце. Става дума за Toyota Sequoia с огромен бензинов 5,7-литров V8 двигател, модел, който се продава главно в САЩ. Този автомобил е дълъг над пет метра, а широчината и височината му са 2027 и 1895 мм.

Огромният автомобил разполага с подобаващ на габаритите му двигател. Моторът е осемцилиндров и с мощност 381 к.с. По заводски данни средният разход на гориво на този автомобил е 14,8 литра на 100 км. Реално обаче, в градски условия
разходът
трудно може
да бъде свален
под 20-22 литра
на сто
За по-кратки разстояния и придвижване в града Борисов се доверява и на по-малка джипка на тойота - Land Cruiser.
Иначе мерцедесът, който шофира Борисов в деня на изборите, е 190 (W110) и се сглобява от компанията от Щутгарт от средата на 1961 г. Така че може да се каже, че този Mercedes 190 е почти набор на лидера на ГЕРБ, който е роден през 1959-а.
В Германия като този мерцедес в движение се продават в момента 95 коли на цени от 10 000 до 23 000 евро.


За такъв тип ретро автомобил сумите не са големи, защото от този модел са произведени стотици хиляди бройки. По-ценни са кабриолетите и обикновено вървят 2-3 пъти по-скъпо.
Mercedes 190 се равнява като модел на сегашната Е-класа на германците. От колата са произведени два пъти повече с дизелови двигатели, отколкото с бензинови. Тогава технологията с 4-цилиндровите нафтови мотори предизвиква присмеха на останалите компании, но те бързо се налагат на пазара със своята икономичност и изключителна здравина.


За времето си Mercedes 190 е един от най-здравите и защитени автомобили. Каросерията се характеризира с непозната досега пасивна безопасност. Тя има ефективно смачкващи се деформационни зони. От германската компания за първи път правят с този модел обширни краш тестове при 80 км/ч удар в рампа и изпитания при преобръщане.