Автомонархът с $ 3,5 млрд. лични авоари

https://www.24chasa.bg/avto/article/7630775 www.24chasa.bg
Фердинанд Пих с германския канцлер Ангела Меркел СНИМКА: РОЙТЕРС

Бившият шеф на Vоlkswаgеn Фeрдинaнд Пих, който почина на 82 г., има 12 деца от 4 жени

“Най-интересното в живота е процесът на постигане на целта. Веднага щом видя, че целта е постигната и всичко вече е коригирано, започвам да се отегчавам. Радостта и удовлетворението, че целта е постигната, не трае дълго. Усещам някаква вътрешна празнота и веднага търся какво да правя със себе си.”

Това казва в автобиографичната си книга бившият прeдceдaтeл нa бoрдa нa дирeктoритe нa Vоlkswаgеn Grоup Фeрдинaнд Пих, който пoчинa нa 82 гoдини, припaдайки пo врeмe нa вeчeря в рecтoрaнт в Гoрнa Бaвaрия вeчeртa нa 25 aвгуcт.

Пих

не бе обикновен

мениджър,

а абсолютен

автомобилен монарх.

Той създаде един глобален концерн с 12 от най-продаваните марки, като се започне от Audi, през Porsche до Skoda, Seat и MAN. За него работeха 600 000 души, а през годините Пих натрупа лично състояние, оценявано на сумата от 3,5 милиарда долара.

Фердинанд е почти единственият представител на клана Порше, който продължи традициите на дядо си. Но в личния си живот Пих е точно обратното на аскетичния Фердинанд Порше. Един от най-влиятелните автомобилни мениджъри в света има 12 деца от 4 жени. Още много млад Фердинанд сключва брак с Корина фон Плант, от която има пет деца. Следва бурен роман със съпругата на доведения брат на Пих - Марлен, която му ражда още две деца. След това следва аванюра с 25-годишната гледачка на наследниците му. Връзките с Марлен и гувернантката са приети от семейство Порше като истински скандал, което в крайна сметка довежда и до нов брак през 1984-а с 20-години по младата от Фердинанд Урсула, с която е буквално до последния си дъх - с нея е на една маса по време на фаталната вечеря на 25 август.

Малцина могат да твърдят, че не само са запазили славата на семейната марка, но и са я увеличили. Фердинанд Пих е един от тези хора. Майка му - Луис, е сестра на Фердинанд Порше. Пих е роден през 1938 г. Младежът е получил добро техническо образование и диплома на инженер по проектиране.

Автомобилната кариера на Фердинанд започва в Porsche, когато бизнесът се осъществяваше с активното участие на цялото семейство. През 1963 г. на младия дизайнер му е възложена първата сериозна и много отговорна работа - да разработи 6-цилиндров боксер двигател за модела Porsche 911. По тази трудна задача Пих работи рамо до рамо със своя братовчед Александър Порше.

Моделът 911 стана

най-известната кола

в историята на марката.

Пих работи в Porsche до 1971 г. И тогава семейният съвет взема странното на пръв поглед решение да оттегли редица роднини от управлението на бизнеса, но да им запази 10-процентов дял. Това се отнася главно за внуците на Порше, но Пих беше сред тези, които подлежат на оттегляне. По това време той вече е станал известен дизайнер и член на надзорния съвет на компанията, но трябваше да се съгласи с решението на близките.

Така през 1972 г. Пих започва да работи за Audi, която от 1965-а е част от концерна Volkswagen. Под негово ръководство и с пряко участие бе извършена работа по създаването на ново семейство от 5-цилиндрови двигатели на Audi. Най-големият успех в този период е системата за задвижване на всички колела, наречена Quattro. Именно Пих убеждава висшето ръководство на компанията

да поеме риск

и да пусне в серия

модели с 4х4.

Съветът на директорите бил против да инвестират пари в разработването на сложна система, която значително увеличава цената на автомобила. В крайна сметка системата Audi quattro става легендарна и се използва и до ден днешен.

По-късно Пих позволява на дизайнерите да експериментират с алуминиеви конструкции. Резултатът е намаляване на теглото на автомобила, революция в дизайна и напредък в производството.

Благодарение на своите бизнес качества главният дизайнер на Audi получава висша позиция в компанията майка - през 1993 г. Пих става председател на Volkswagen Group.

За пет години (от 1994 до 1998 г.) приходите на концерна, който се ръководи от Пих, се увеличават с повече от един и половина пъти - от 44 милиарда долара на 70,5 милиарда. Това става, след като Volkswagen събра прекрасна колекция от световноизвестни автомобилни марки: Bugatti, Lamborghini, Rolls-Royce, Bentley, Skoda, Seat.

Мнозина помнят колко шум в началото на 90-те се вдигна с решението на ръководството на Volkswagen да купи чешката марка Skoda, която беше в криза. Опозиционерите отново обвиниха Пих в “неоправдани” разходи. Но както показа времето, нито изразходваните усилия, нито направените разходи бяха напразни.

По това време журналистите определят Пих като “бизнесмен на века”. Той става световна знаменитост и влиза в списъка на най-богатите хора в родната Австрия. Личното богатство на финансовия гений според данни, публикувани в списание Business Week, е оценено на 3,5 милиарда долара. Парите са завещани на съпругата му Урсула, като условието е да не се омъжва отново.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка