Какво покрива застраховка “Гражданска отговорност”

https://www.24chasa.bg/avto/article/8078479 www.24chasa.bg

Сигурно сте си мислили “Има ли смисъл да я плащам, след като не ми се налага да я използвам?”. Със сигурност това е по-добрият вариант. Тя е в полза не на вас, а на трети лица, в случай, че са пострадали и вие сте причината за това.

Какво представлява

Тя е договорът ви със застрахователната компания. Според споразумението, в зависимост от платената от вас премия, застрахователното дружество поема отговорността да обезщети всички трети лица, които са претърпели имуществени, но и неимуществени щети, които са резултат на управлението на вашият автомобил. Направата на гражданска отговорност е абсолютно задължителна. За да бъде всичко коректно и да получите, това което очаквате е нужно:

- Информацията за характеристиките на вашето МПС да бъде точна и вярна;

- Да отговаряте на зададените към вас въпроси точно и коректно;

- Докато застраховката е в сила, да уведомявате застрахователят за възникнали или променени обстоятелства от тези, при които е сключен договора.

В случай, че е изтекла, имате срок от 14 дни да я подмените. Ако не спазите срока, автомобилът ви ще подлежи на служебна дерегистрация. Това не значи, че автомобилът ви ще бъде спрян от движение и е по-скоро важно за работата на МВР. В момента, когато я подновите, се извършва обратния процес. Ако бъдете спрени за проверка от КАТ, но нямате задължителната “Гражданска застраховка”, то ще подлежите на санкция.

Какво е необходимо за сключването на договора

Необходимият набор от документи включва талонът на превозното средство, като за предпочитане е големият. Носете още шофьорската си книжка или тази на обичайния водач на автомобила и личната карта на този, който сключва договора. Тези документи са необходими, за идентификация както на МПС-то, така и на лицето, което прави полицата. Голяма част от информацията в тях се вписва и в договора за застраховката. Някои компании предлагат услугата и онлайн. За целта са ви необходими същите документи, като данните от тях вписвате в калкулатора за гражданска застраховка и чакате оферти, за да преминете към поръчката.

Какво покрива

Това, което покрива са имуществени и неимуществени вреди на трето лице, ако те са причинени от застрахования на различна сума, в зависимост дали е пострадало едно или няколко лица. Като имуществени вреди приемаме всички нанесени повреди, във връзка с управлението на автомобил, върху движимата и недвижимата собственост на пострадалия. За неимуществени, определяме щетите, които застрахованото лице е нанесло върху физическото или психическо здраве на пострадалото лице, свързани с управлението на МПС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко