Бизнесът очаква над 120 000 работници да се върнат в "Дачия" и "Форд"

https://www.24chasa.bg/avto/article/8536573 www.24chasa.bg
Пикапите F150 на "Форд" СНИМКА: РОЙТЕРС

Бизнесът тръгва: автоиндустрията очаква над 120 000 работници да се върнат от днес, 4 май, във фабриките на "Дачия" и "Форд" с подновяването на производството, пише румънският икономически вестник "Зиарул финанчиар".

Вестникът цитира генералния секретар на Асоциацията на производителите на автомобили в Румъния Адриан Санду да казва, че до момента около 20-25 процента от общия брой служители са били на работа, а от днес техният брой ще нарасне с възобновяването на работата на "Дачия" и "Форд", паралелно с дейността на техните доставчици. Смятаме, че ще се стигне до 45-50 процента от всички служители, казва Санду.

"Зиарул финанчиар" отбелязва, че в местната автоиндустрия работят около 240 000 души. До момента около 60 000 от тях са работели, а от днес се очаква техният брой да нарасне на най-малко 120 000. Бе подновено производството в "Континентал", "Мишлен", "Бош", като този процес продължава с предприемане на допълнителни мерки за сигурност от всички компании, цитира изданието БТА.

Аджерпрес допълва, че от днес "Форд" постепенно възобновява производството на автомобили и двигатели в заводите си в Европа, като в завода в румънския град Крайова дейността ще бъде подновена поетапно в една работна смяна. Служителите в Румъния ще бъдат информирани от преките си началници дали ще се върнат на работа, а онези, които няма да подновят дейност, ще останат в техническа безработица.

За да бъдат допуснати на работа, служителите ще попълват всеки ден онлайн формуляр за оценка на здравословното състояние. На всеки вход за достъп ще бъде инсталирано устройство за измерване на температурата. Служителите ще бъдат помолени да спазват дистанция от най-малко два метра помежду си и да избягват оформянето на групи от повече от трима души. Всички служители ще трябва да носят маски, а в някои случаи и визьори. Ръководството на компанията е увеличило хигиенните мерки в завода, а на служителите ще бъдат предоставени допълнителни хигиенни средства.

"Форд" ще произвежда маски за лице, които ще бъдат използвани в заводите на компанията в цяла Европа.

Аджерпрес припомня, че служителите на завода на "Форд" в Крайова влязоха в техническа безработица на 19 март и оттогава получават обезщетение в размер на 78 процента от основната си заплата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска