Mazda поиска кредит от 2,8 милиарда долара заради щети от пандемията

https://www.24chasa.bg/avto/article/8563055 www.24chasa.bg
Mazda MX-5

Японският автомобилен концерн Mazda е поискал кредит от 300 милиарда йени или 2,8 милиарда долара от три водещи японски банки заради загубите, понесени от пандемията от новия коронавирус. Това съобщи днес в. "Никкей", цитиран от Киодо.

Обемът на продажбите на Mazda през февруари е спаднал с 14 на сто, а през март свиването е с 33 на сто. На 24 март Mazda спря производството в няколко завода в Япония, Мексико и Тайланд заради слабото търсене, обясни БТА.

Общият брой на потвърдени случаи на заразени с новия коронавирус в Япония превиши 16 400, от тях 270 души са в тежко състояние, а 637 са починали.

На 8 април в Токио и прилежащите към него префектури Канагава, Сайтама и Чиба, в префектурите Осака и Хього в югозападната част на най-големия японски остров Хоншу и в префектурата Фукуока на остров Кюшу бе въведен извънреден режим, обявен от премиера Шондзо Абе. На 16 април премиерът разшири действието му за цялата територия на страната. На 4 май срокът на действие на извънредния режим бе продължен до 31 май.