Между 28 и 40% ще е спадът на пазара на нови коли у нас през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/avto/article/8571142 www.24chasa.bg

От 28 до 40 процента ще е намалението на продажбите на новите автомобили през 2020 година заради пандемията от COVID-19. Това прогнозира председателят на управителния съвет на ААП (Асоциацията на автомобилните производители в България) и шеф на "BMW България" Александър Миланов във видеоконферентна връзка с автомобилни журналисти. Това означава, че в края на годината ще бъдат пласирани около 25 000 нови возила при над 40 000 миналата година, или че през тази година ще паднат на нивото от 2009-а.

Според данни на асоциацията, след като са извадени продажбите за реекспорт от страна на някои дилъри, продажбите на нови возила през април тази година спрямо същия месец през 2019-а са намалели с 62,2 процента, като 62,6 са процентите в категория М1 (леките коли) и 58,9 процента в категория N1 (лекотоварните автомобили).
До 1 май тази година в България са пласирани 8824 нови коли, докато през същия период на 2019-а те бяха 13 203. Или спадът за първите 4 месеца на годината е 33,2 процента.
Към април 2020-а "BMW България" отчита спад при продажббите на модеите на баварската компания у нас с 10,8 процента или 296 бройки. При мотоциклетите има ръст от 14,3 процента, но тук продажбите на нови мотори са едва 32.
В световен план намалението на продажбите при BMW е 20,1 процента (411 809 бройки), при мотоциклетите минус 9,9 процента (34 774), при Мини - 23,4% (64 449) и Ролс-Ройс минус 27,2% (853 бройки).

"България няма национална политика за обновяване на автомобилния парк. Държавата остава длъжник на този сектор. Необходима е целенасочена позиция и политика по отношение на стимулиране на покупката на плъгин и електрически автомобили. И днес ако отидем в КАТ ще видим опашка. Трябва да се разреши онлайн регистрацията на нови коли. Трябва да има контрол на тези, които са в сивата икономика, както и контрол на възрастта на автопарка. Социалното се изважда на преден план и води до забавяне на някои процеси. Румъния, Естония и Латвия имат сходна като българската съдба, но те взимат екологични мерки за обновяване на остарелия си пазар. Надявам се асоциацията да продължи да работи интензивно. Моят мандат изтича и ще има обновяване на управителния съвет и нов председател", подчерта Александър Миланов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена