Между 28 и 40% ще е спадът на пазара на нови коли у нас през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/avto/article/8571142 www.24chasa.bg

От 28 до 40 процента ще е намалението на продажбите на новите автомобили през 2020 година заради пандемията от COVID-19. Това прогнозира председателят на управителния съвет на ААП (Асоциацията на автомобилните производители в България) и шеф на "BMW България" Александър Миланов във видеоконферентна връзка с автомобилни журналисти. Това означава, че в края на годината ще бъдат пласирани около 25 000 нови возила при над 40 000 миналата година, или че през тази година ще паднат на нивото от 2009-а.

Според данни на асоциацията, след като са извадени продажбите за реекспорт от страна на някои дилъри, продажбите на нови возила през април тази година спрямо същия месец през 2019-а са намалели с 62,2 процента, като 62,6 са процентите в категория М1 (леките коли) и 58,9 процента в категория N1 (лекотоварните автомобили).
До 1 май тази година в България са пласирани 8824 нови коли, докато през същия период на 2019-а те бяха 13 203. Или спадът за първите 4 месеца на годината е 33,2 процента.
Към април 2020-а "BMW България" отчита спад при продажббите на модеите на баварската компания у нас с 10,8 процента или 296 бройки. При мотоциклетите има ръст от 14,3 процента, но тук продажбите на нови мотори са едва 32.
В световен план намалението на продажбите при BMW е 20,1 процента (411 809 бройки), при мотоциклетите минус 9,9 процента (34 774), при Мини - 23,4% (64 449) и Ролс-Ройс минус 27,2% (853 бройки).

"България няма национална политика за обновяване на автомобилния парк. Държавата остава длъжник на този сектор. Необходима е целенасочена позиция и политика по отношение на стимулиране на покупката на плъгин и електрически автомобили. И днес ако отидем в КАТ ще видим опашка. Трябва да се разреши онлайн регистрацията на нови коли. Трябва да има контрол на тези, които са в сивата икономика, както и контрол на възрастта на автопарка. Социалното се изважда на преден план и води до забавяне на някои процеси. Румъния, Естония и Латвия имат сходна като българската съдба, но те взимат екологични мерки за обновяване на остарелия си пазар. Надявам се асоциацията да продължи да работи интензивно. Моят мандат изтича и ще има обновяване на управителния съвет и нов председател", подчерта Александър Миланов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България

Със съмнителни белези, като от побой, се показа Андреа ! Чалга дивата изглежда е отнесла няколко тежки удара в лицето. От юмруците, устната на блондинката е подута и посинена. Не е ясно кой е извършителят на побоя над чалга фурията.  "Извинявай, че изкарах истината", пише Андреа под снимката, от която ясно си личи посинената й устна