Хибридите са настоящето, но и близкото бъдеще на колите

https://www.24chasa.bg/avto/article/8917001 www.24chasa.bg

Не само спасяват природата, но и автомобилния бизнес

Повече от 20 години имам удоволствието да изпробвам много от новите автомобили, излезли на пазара, като някои не могат да се забравят. Една от тези коли, които не могат да бъдат заличени от съзнанието, е Toyota Prius. Спомням си, че когато седнах зад волана на първото поколение на революционния японски хибрид се чувствах сякаш съм се разположил в някой летящ кораб и наистина ми трябваше помощта на дилъра на Toyota, за да ми обясни някои основни функции на колата. След като подкарах екологичното возило се възхитих и на удоволствието от различното усещане да караш хибрид. Тогава го оприличих като при тролейбус, но много по-лек и удобен (и с 4 колела, разбира се). Усещането да караш кола с електрически мотор е настина различно - от шеметното плавно и тихо ускорение, през балансираното и "стъпило" здраво на асфалта шаси, до сигурното спиране, подпомагано и от електромотора. Toyota Prius наистина изглеждаше като автомобил от бъдещето и предизвикваше любопитството и на шофьори и на пешеходци.

Сега, 23 години по-късно, имаме хибридите за даденост. Масово се появяват версиите мек хибрид и плъгин хибрид с възможност за зареждане от контакта дори. На практика заради строгите екологични норми, които въведе ЕС, бензиновите автомобили без допълнителен електрически мотор ще станат малцинство още догодина и то във версиите си с по-малките трицилиндрови двигатели с вътрешно горене. Получава се така, че именно хибридните автомобили в следващото десетилетие ще спасяват човешки животи и природата с по-малкото количество вредни емисии, които ще излизат от ауспусите им.

На практика се оказва, че докато електрическите автомобили не станат достъпни и удобни за ползване, хибридите няма да имат алтернатива. Независимо какъв тип превозно средство с електрически мотор карате, ще установите, че то е в пъти по-икономично и екологично особено при движение в градски условия. При плъгин хибридите пък спокойно може да минавате без капка бензин до 50-60 километра с едно зареждане на батериите.

Хибридните автомобили не са предназначени само за градски условия. Те са достатъчно мощни (повече от аналогичните модели, притежаващи само двигател с вътрешно горене) и комфортни, за да се ползват и при супер дълги пътувания. За любителите на офроудърите и кросоувърите има и много хибридни модели с 4х4. Toyota, например, е единствената автомобилна марка, която предлага 8 хибридни модела, и то в почти във всеки сегмент. Така че, автомобилите с електромотори предлагат избор "за всеки вкус и размер".

Не е без значение и факта, че хибридите запазват висока пазарна стойност на вторичния пазар, защото доказано с времето са също толкова надеждни като всички традиционно задвижвани автомобили. Не са по-скъпи и за поддръжка, благодарение на 10-годишната гаранция на батерията. Клиентите на хибридните автомобили спестяват пари не само заради по-ниския разход на гориво, но и заради по-изгодното обслужване. С части като спирачни накладки, които се износват по-малко, както и с удобни планове за обслужване, разходите за поддръжка са с до 5% по-ниски.

Всички хибридни автомобили са задвижвани от комбинация на двигател с вътрешно горене и електромотори. В сравнение с "меките" хибриди, основното предимство на "пълните" хибриди, при които пионер е Toyota, е фактът, че двата източника на енергия работят независимо един от друг.

"Меките" хибриди могат да използват своите електромотори само за подпомагане на двигателя с вътрешно горене при ускорение и движение с постоянна скорост. Това означава, че електромоторът не може сам да задвижва автомобила.

Специалистите изчисляват, че с "пълен" хибрид на Toyota можете да се наслаждавате на изцяло електрическо задвижване до 50% от времето на пътуванията си в града и при движение дори при над 110 км/ч. При по-висока скорост или при изпреварване на магистрала или обикновен път бензиновият двигател и електромоторите работят в тандем, за да осигурят достатъчно голяма мощност, за да се чувствате сигурни, когато изпреварвате.

За кратки пътувания с ниска скорост или за движение с постоянни спирания и потегляния, пълните хибриди всъщност не консумират никакво гориво. Това е така, защото когато е възможно, те се движат само с тягата на своя електромотор и хибридна батерия. Например хибридна Toyota от следния C-клас, като Corolla Hybrid например, може да се похвали с реален разход на гориво от едва 3,9 - 4,6 л/ 100 км (данни по тестови цикъл WLTP, ниска скорост) и то при движение в задръствания на принципа "тръгни-спри"

Всички хибриди Toyota са самозарядни и разполагат с регенеративна спирачна технология, което означава, че електроенергията, генерирана при спиране или движение без подаване на газ се запазва в батерията. Това помага да се изминава още повече километри на чисто електрическо задвижване и прави пътуването още по-икономично.

Тръгнат ли да сменят колата си, огромната част от притежателите на хибридни модели отново си купуват автомобили с електрически мотори. Те знаят, че вече са в бъдещето...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември