В Нидерландия ще мерят саждите на дизеловите коли при техническите прегледи

https://www.24chasa.bg/avto/article/9518833 www.24chasa.bg

На 1 юли 2022 г. Нидерландия ще бъде първата държава в Европа, която ще започне задължително измерване на частиците отработени газове на дизелови автомобили, търговски превозни средства и камиони. Нивото на саждите ще бъде проверявано по време на годишните технически прегледи.

Според списание HAK в Ниската земя има между 100 000 и 125 000 дизелови коли, които не могат да преминат теста, тъй като DPF филтърът за вредни частици е дефектен или отстранен. В резултат на това те отделят повече частици от сажди и изгорели газове, отколкото е разрешено от закона. Процедурата за измерване е трябвало да започне на 1 януари 2022 г., като част от техническия преглед на превозните средства. Правителството обаче удалжава преходният период с шест месеца, за да могат собствениците да подготвят автомобилите си. Разрешената гранична стойност на частиците за дизелови превозни средства, регистрирана за първи път през 2015 г., е увеличена от 250 000 ppm на 1 000 000 ppm (единица за съдържание на химични елементи).

Целта е да се открият и премахнат от движение предимно дизелови автомобили с модифицирани или демонтирани DPF филтри.
Основната роля на DPF филтрите е да намали фините праховите частици, попадащи в атмосферата. Праховите частици са под формата на сажди, които се получават при изгаряне на горивото. DPF улавя по-голямата част от саждите.

Белгия и Германия също подготвят процедура за измерване на вредните частици за дизелови превозни средства. В Германия първоначално се планираше да започне измерването на саждите като част от техническия преглед на колите на 1 януари 2021 г., но имаше проблеми с калибрирането и проверката на системата. Експертите не очакват процедурата за измерване на частиците да започне в Германия преди януари 2023 г.