Последните иновативни технологии в автомобилостроенето

https://www.24chasa.bg/avto/article/9565768 www.24chasa.bg
Източник: Pixabay

Една от най-бързоразвиващите се индустрии е автомобилната.

За да са конкурентни и в крак с времето всички производители на автомобили влагат огромни средства в разработването на нови технологии и продукти. И това се отнася както за създаването на нови автомобили, така и за необходимите авточасти и аксесоари за поддържането им. И всичко това с една цел: надеждни, бързи, мощни и безопасни автомобили.

Някои от най-интересните технологии, представени от началото на тази година са в областта на мултимедийните системи, безопасността на пътниците и водачите и все по-актуалните автономни автомобили.

Новата мултимедийна система на Mercedes-Benz

В началото на януари на международното изложение на потребителска електроника CES в Лас Вегас в категорията автомобилни постижения победителят бе Mercedes-Benz за новото поколение мултимедия MBUX - HyperScreen.

Мултимедийната система представлява дисплей с дължина 141 сантиметра, който е разделен на три автономни екрана с различни функции:

• Цифровият приборен панел показва всички данни за състоянието на

автомобила, навигацията, както и скрити препятствия при завиване.

• Централният дисплей управлява киматичната и аудио системи, но могат

да се подават и команди на навигацията.

• Дисплеят, разположен срещу пътника на предната седалка дава

възможност да се гледат видеоклипове без намесата на водача. Когато седалката е празна на екрана се показва анимиран дисплей.

Най-важните приложения като навигация и телефон са постоянно на екрана в горната част на полезрението на водача. Повече от двадесет функции се показват автоматично в зависимост от актуалността като: активни програми за масаж, списък със задачи и други.

Технологията HyperScreen се управлява от изкуствен интелект с мощен процесор и това е наистина впечатляващото в тази разработка. Системата приема гласови команди, което дава възможност гласово да се управляват много от устройствата. Предлага оптимални настройки на пътуване в зависимост от предпочитанията на шофьора, както и информационно развлекателно съдържание.

Мултимедийната система на Mercedes е чувствителна към контекста и проучва поведението на пътуващите в автомобила. Например при определени действия на водача на определено място, системата ще отчете GPS координатите и ще предложи същите действия при завръщане на същото място. Също така тя запомня предпочитаните настройки и ги предлага при следващо пътуване като: загряване на седалките, загряване на волана, предпочитан масаж, повтарящи се контакти в определено време и т.н. Това се отнася и за пътника на предната седалка.

Новата система ще се предлага с първия електрически седан на Mercedes с името EQS. Тя запомня до седем различни профила на пътници и водачи, като съхранява индивидуално поведение към всеки.

Дисплей на разширената реалност на Panasonic

Panasonic Automotive представи на CES 2021 холограмен автомобилен проекционен дисплей с изкуствен интелект. Това е технология за визуална помощ на водача като обединява действителната и допълнената реалност проектирайки върху предното стъкло ярка холограма с висока резолюция. Системата показва данни за пътната обстановка като ги обновява на всеки 300 милисекунди за: навигацията, скоростта на движение, нивото на горивото, вероятни опасности на пътя и други.

Данните се проектират на нивото на очите на водача, като следи направлението на погледа му и при необходимост премества проекцията. Разработката на Panasonic обхваща голямо пътно пространство с усъвършенствана оптика на сензорите като подсигурява 180 градусов обхват на 90 метра напред за до три пътни ленти. Това се обезпечава от 3D радар за изображения плюс лазерна и холографска технология за изобразяване с 4К резолюция.

Системата Panasonic Automotive AR HUD използва изкуствен интелект. Освен че показва пътя напред, системата открива и информира водача за чужди предмети, други превозни средства, пешеходци и велосипедисти. Елементите се маркират от системата за да се случи това, което Panasonic Automotive нарича „безпроблемно, по-ангажирано и информирано шофьорско изживяване“.

Panasonic се надява технологията на AR HUD да се появи в автомобили през 2024 година.

Система за следене на състоянието на водача на Smart Eye

Компанията е разработила система за следене на движението на очите, лицето и положението на главата на водача. Тя разпознава сънливостта и разсейването на водача от пътя.

Планира се още напролет Smart Eye AB да представи комбинация от софтуер и интериорни сензори под названието DMS. Така системата ще регистрира хора, домашни любимци и ежедневни предмети в интериора на автомобила. Това е следващата стъпка към усъвършенстване на функциите за безопасност и удобство в автомобилите.

Като начало тази система ще се прилага в обществения транспорт и товарните превози.

Новите окачвания и амортисьорите в тях?

Създаването на хибридни и електрически автомобили и автономното шофиране кара все повече производители да преосмислят ролята на амортисьорите. Комфортът при пътуване е все повече приоритет.

За електрическите автомобили размерът на окачването също е от съществено значение. Затова и най-големия производител на амортисьори в света – Kayaba (KYB Corporation) стартира през миналата година сътрудничество с израелския автомобилен производител REE за създаване на активно окачване за бъдещите електрически автомобили.

KYB Corporation разработва за основния сегмент автомобили, пасивни допълнителни системи ADC и хидравлични ограничители –показана през миналата година разработка на KYB с PSA.

За средния сегмент се разработва технология за променливо затихване с прости конфигурации като два режима на затихване, които се избират ръчно или автоматично.

За високия клас се предвижда създаването на KYB Intelligent Damping Control с технология за сканиране на пътищата, предложена наскоро за внедряване в автомобили на Lexus, Toyota и PSA.

Дезинфекция на салона с ултравиолетови лъчи

Компанията GHSP, която е доставчик на механични и електромеханични системи за водещи автомобилни марки, представи продукт за обработка на салона на автомобила с ултравиолетови лъчи.

Системата UV-C дезинфекцира автомобила с UV-C светлина, която убива 99,9% от вируси и бактерии, включително по-трудни за унищожаване патогени като Clostridium difficile и човешки коронавирус.

Технологията grenlite TM разпознава кога е използвана повърхност или среда и автоматично излъчва доза UV-C лъчи, като пречиства въздуха в салона или повърхността от вредни патогени. Тя е свързана със система за наблюдение, базирана на облак. Така се осигуряване само контрол на всяко устройство, но и се събира полезна информация за повишаване на ефективността на лечение.

Технологията е внедрена в автомобилите на бърза помощ и обществения транспорт, а вече може да се използва и в личните автомобили.

Създателите смятат, че системата създава безопасна среда от микроби в автомобилите.

И още за предпазване от вируси при пътуване:

Преди няколко дни Honda представи нов салонен филтър за своите автомобили, наречен Kurumaku. В превод това означава автомобилна маска. Филтърът е със специално покритие, поставено върху стандартния. Филтърният елемент е обработен с цинков фосфат, който убива вирусите и бактериите. Самият филтър работи в режим на рециркулация, което позволява смяна на въздуха в купето на всеки 15 минути.

Това не са единствените решения в посока на дезинфекция на салона на автомобила. Ford също пусна наскоро софтуерна актуализация на Explorer, която загрява интериора, за да премахне вирусите.

Китайски производители на автомобили обявиха, че салонните филтри, които използват отговарят на стандартите за маски N95.

Някои производители внедряват в автомобилите си машини за генериране на озон за борба с короновируса и премахване на нежелани миризми.

Безопасни балони за придвижване

На CES изложението от Grupo Antolin беше представен необичаен концептуален автомобил Virtual Ride Hailing, който превръща интериора в жилищно пространство.

В него пътниците могат да работят, почиват и комуникират в движение. Създателите наричат своята разработка "безопасен балон на здраве и благосъстояние" заради модерните си системи за пречистване на въздуха в салона.

Музикален редактор Harman

Нова технология за управление на звука и музиката в салона на автомобила представи производителят на аудио и медия системи Harman. Системата ще е достъпна само за автомобили с внедрени системи за автономно шофиране, работи на базата на 5G мрежата и включва:

• Голям дисплей, който пренася пътниците във виртуалната реалност.

• Система за записване и редактиране на видео.

• Прецизни високоговорители, вградени директно в седалките.

Автономни автомобили на Intel

Intel Mobileye представи стратегия, която ще позволи на автономните автомобили безопасно да извършват транспорт. Тя се състои в картографиране на безпилотните автомобили по света и създаване на автопаркове за големи градове като Детройт, Ню Йорк, Токио, Шанхай и Париж.

Компанията представи и нова концепция за лидарна система SoC, която трябва да е готова до 2025 година и основната цел е намаляване на стойността с използването на евтини устройства като камери, сензори и радари.

Летящо такси и автономен автомобил на General Motors

На изложението General Motors демонстрира автономен автомобил AV и едноместно електрическо аеротакси с вертикално излитане и кацане - eVTOL. В автомобилът няма традиционните елементи като: волан и педали, но е конструиран с широк стъклен покрив и оборудван с биометрични сензори за следене на състоянието на пътниците. Въз основа на показателите от сензорите се настройва температурата, осветлението и ароматизирането на купето.

Transparent Trailer на Continental

Това е технология, която позволява на шофьорите на автомобили с ремаркета да имат добра видимост зад ремаркето и околността около него. Тя е базирана на Surround View системата на Continental и позволява безопасно шофиране по време на теглене. За целта работят две камери с контролен блок, които дават панорамна гледка и правят ремаркето „невидимо“, а водачите виждат всичко зад и около ремаркето.

Технологията Transparent Trailer на Continental получи награда за иновация на CES за 2021 година в категорията за разузнаване и транспорт на превозни средства.

В съвременния глобален свят огромна роля играят комуникациите и транспорта.

И какво по-хубаво от това те да се сливат и допълват в новите технологии.