9 страни в ЕС настояват за фиксиран срок за забрана на колите на бензин и дизел

https://www.24chasa.bg/avto/article/9603071 www.24chasa.bg

Европейската комисия трябва да определи краен срок за забрана на бензиновите и дизеловите автомобили, за да приведе транспортния сектор в съответствие с поставените климатични цели. За това настояват 9 държави, членки на съюза.

Водени от Дания и Холандия, страните написаха писмо, призоваващо ЕК да провежда по-амбициозни транспортни политики на ЕС. Това трябва да включва постепенно прекратяване на продажбата на нови бензинови и дизелови превозни средства, за да се постигнат накрая нулеви емисии, пише Ройтерс.

"Трябва да ускорим екологичния преход на автомобилния транспорт, докато членовете на Европейския парламент изпращат ясни сигнали до производителите на автомобили и потребителите в целия ЕС“, каза датският министър по климата Дан Йоргенсен.
Писмото е подписано още от Австрия, Белгия, Гърция, Ирландия, Литва, Люксембург и Малта.

ЕК ще представи по-строги норми за емисии за новите автомобили през юни в пакет от нови мерки. Засега климатичната неутралност е предвидена да бъде постигната до 2050 г.
9-те страни, подписали писмото, са на мнение, че ЕС трябва да подобри своята инфраструктура за зареждане на батерии. Законодателството на ЕС трябва да бъде изменено, за да позволи на членовете да работят на национално равнище за отказ от бензинови и дизелови превозни средства.

Някои производители на автомобили вече са очертали планове за пълно преминаване към електрически превозни средства. Шведският Volvo обяви, че ще постигне това до 2030 г. Британското правителство планира да забрани продажбата на нови петролни автомобили през 2030 година.

Миналата година в ЕС бяха пласирани почти милион автомобили с електрически мотор, или 10 процента от общите продажби.