Volkswagen вдига 6 гигафабрики за батерии в Европа

https://www.24chasa.bg/avto/article/9615419 www.24chasa.bg

В рамките на първото по рода си събитие Power Day Volkswagen Group представи своята пътна карта за технологично развитие в областта на акумулаторните батерии и зарядните решения в периода до 2030 година. Основните цели на перспективната програма за развитие са значително намаляване на технологичната сложност и производствената себестойност на акумулаторните батерии, което на свой ред да направи електромобилите по-привлекателна и реалистична възможност за колкото се може по-широк кръг потребители.
В същото време Volkswagen ще се стреми да гарантира сигурни доставки на акумулаторни клетки в периода след 2025 година. Само в Европа до края на десетилетието трябва да бъдат изградени шест гигафабрики с общ производствен капацитет от 240 ГВтч. Volkswagen Group ще се стреми енергично и към разширяване на обществената мрежа от бързозарядни станции в световен мащаб.

Първите два завода ще заработят в шведския град Шелефтео и в германския Залцгитер. В отговор на повишеното търсене, Volkswagen реши да преориентира досегашния си план по отношение на производството на акумулаторни елементи и да концентрира производството на своите първокласни клетки в гигафабриката „Northvolt Ett“ в шведския град Шелефтео в сътрудничество с местната компания Northvolt. Производството на тези клетки трябва да започне през 2023 година и ще се разширява постепенно до достигане на годишен капацитет в размер на до 40 ГВтч.

Гигафабриката, която в момента работи за Volkswagen в германския град Залцгитер, от 2025 година ще започне производството на унифицираната акумулаторна клетка за масовия пазарен сегмент с големи производствени обеми, ще разработи и ще внедри редица нововъведения в производствения процес, конструкцията и химията на клетките. В Залцгитер също се планира производствен капацитет на акумулаторни клетки с обща енергийна стойност до 40 ГВтч годишно.

Офанзивата на Volkswagen в областта на акумулаторните батерии е придружена и от широкомащабно разширяване на мрежата от станции за бързо зареждане. Заедно със своите партньори, в периода до 2025 година компанията възнамерява да поеме управлението на мрежа от около 18 000 обществени бързозарядни станции на територията на цяла Европа. Тази стъпка ще представлява петкратно разширяване на съществуващата в момента мрежа от станции за бързо зареждане и се очаква да покрие около една трета от обема на прогнозното общо търсене на континента към 2025 година.